Een nieuwe zonnebril? Hierop moet je letten
Een zonnebril is veel meer dan een stijlvol accessoire. Hij beschermt je ogen tegen schadelijke uv-stralen en is dan ook onmisbaar in op zonnige dagen. Zo kies je het juiste exemplaar!
Uv-schade
Wist je dat uv-schade de huid rondom je ogen niet alleen veroudert (denk maar aan rimpels en fijne lijntjes), maar dat het ook permanente schade aan je ogen kan veroorzaken?
- Uv-stralen kunnen namelijk het hoornvlies van je ogen beschadigen, waardoor je op latere leeftijd meer kans hebt op cataract.
- Zo’n 20 procent van alle staar (een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt) wordt bovendien veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling.
- Ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een donkere vlek midden in het zicht) wordt gelinkt aan het niet voldoende beschermen van je ogen in de zon.
Het effect treedt pas op na een opeenstapeling van schade over een langere periode, dus onderschat het belang van een goede zonnebril niet.
Waar let je best op als je een zonnebril koopt?
1. Uv-filter
Een zonnebril met uv-bescherming is dus geen overbodige luxe om je ogen te beschermen. Helaas is niet elke bril hiermee uitgerust: zonnebrillen die enkel als modeaccessoire dienen, hebben wel gekleurde glazen, maar bieden soms maar weinig bescherming. Zodra het donkerder wordt, verwijden je pupillen, waardoor meer schadelijke stralen je netvlies kunnen bereiken.
Staat er ‘UV400‘ of ‘100% UV‘ op de bril, dan ben je zeker dat hij de schadelijke stralen voor een groot deel blokkeert.
2. CE-teken
Net zoals er verschillende zonnefilters of SPF’s (Sun Protection Factors) bestaan voor zonnecrèmes, zijn er ook verschillende beschermingsfilters voor zonnebrillen. De kwaliteitsnorm daarvan is Europees vastgelegd en wordt uitgedrukt in het CE-kenteken, in een categorie van 0 tot 4. Brillen zonder dat label laat je dus beter links liggen.
- 0: bij bewolkt weer in de stad of binnen, geeft amper bescherming
- 1: bij bewolkt weer met matig licht
- 2: bij mooi weer, voor korte tijd
- 3: bij hevig licht aan zee of in de bergen, of voor langdurig buiten in de zon
- 4: bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte, ideaal voor wintersport
Let op: de hoogste norm is niet noodzakelijk de beste in alle omstandigheden. Zonnebrillen met CE 4 worden bijvoorbeeld sterk afgeraden in de auto, omdat ze een deel van het contrast en dus de scherpte van je zicht wegnemen.
Welke opties bestaan er voor glazen?
1. Behandelen
Kies je glazen bij de opticien, kun je ze dikwijls laten behandelen zodat ze bijvoorbeeld meer filteren, minder weerkaatsen of zich aanpassen aan de lichtsterkte. Die extra opties zijn niet zozeer een kwestie van ‘beter’ of ‘niet beter’, wel van wat je persoonlijk het meest comfortabel vindt.
2. Glas versus kunststof
Je kunt kiezen tussen minerale glazen van echt glas en organische glazen van kunststof. Ze hebben elk hun eigen voordeel:
- kunststof glazen zijn een pak lichter en zullen minder snel breken,
- terwijl echte glazen een beter en zuiverder zicht geven. Bovendien zijn ze krasbestendiger.
3. Donkere versus lichte glazen
Het is een fabel dat enkel donkere zonnebrilglazen een goede bescherming bieden. De kleur zegt namelijk niets over de mate waarin de zonnebril je ogen beschermt. Een bril met lichte glazen kan een even goede bescherming bieden.
- Grijze glazen verminderen de felheid van het licht terwijl de kleuren er nog hetzelfde uitzien.
- Bruine glazen verminderen de felheid, maar vervormen de kleuren een beetje.
- Gele glazen zorgen voor een scherper zicht, maar vervormen de kleuren sterk.
- Roze glazen bieden een goed contrast voor objecten met een blauwe of groene achtergrond en zijn daarom ideaal bij watersport.
- Groene glazen verminderen verblinding door het zonlicht, filteren een deel van blauw licht en geven een duidelijk contrast.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!