Je haar sneller laten groeien: 12 tips die kunnen helpen
Droom je van lange lokken? Tenzij je voor extensions kiest, kun je nooit zomaar snel tientallen centimeters bijtoveren. Wel zijn er tips die kunnen helpen om je haar sneller te laten groeien.
Hoe snel groeit je haar?
De haren op je hoofdhuid (en dat zijn er zo’n 200 per vierkante centimeter!) maken een heel proces mee. Tijdens de groeifase worden nieuwe haarwortels gevormd en blijven de haren constant groeien, tot ze in een overgangsfase komen en uiteindelijk op natuurlijke wijze uitvallen. Ze worden dan vervangen door haren die uit dezelfde haarwortels groeien.
Je haar groeit gemiddeld 0,5 tot 1,5 centimeter per maand, maar kan erg verschillen per persoon. De haargroeicyclus wordt door heel wat factoren beïnvloedt: zo kunnen o.a. stress, een verstoorde hormonale balans en een verkeerde haarverzorgingsroutine ervoor zorgen dat je haar minder snel groeit.
Je haar sneller laten groeien: 12 tips
Om je haar sneller te laten groeien, focus je vooral op de juiste producten en verzorging om je haar te versterken en te vermijden dat het afbreekt. Ook voeding is belangrijk om je haar van binnenuit te ondersteunen.
1. Kies de juiste shampoo
Een shampoo reinigt, voedt en verzorgt, maar niet alle ingrediënten zijn even lief voor je haar. Bepaalde soorten alcohol, bewaarmiddelen en siliconen, bijvoorbeeld. Hier lijsten we de bestanddelen op die je het best in een shampoo kunt vermijden.
2. Gebruik conditioner of een haarmasker
Gebruik, na het wassen met shampoo, een conditioner of haarmasker op handdoekdroog haar om je haar te verzorgen en de haarschubben te sluiten. Breng je conditioner of haarmasker enkel op de lengtes aan: zo vermijd je dat je lokken verzwaren en sneller vet worden.
Ook een haarolie kan je lokken sterker en veerkrachtiger maken, en voor een uitbundige glans zorgen. Verdeel een druppeltje tussen je handpalmen en breng alleen op de haarpuntjes aan.
3. Was je haar niet te vaak
Was je haar niet meer dan 3 keer per week. Op die manier blijft de natuurlijke olielaag op je hoofdhuid intact en vermijd je dat stylingproducten de poriën van de hoofdhuid verstoppen. Fris je lokken tussendoor eventueel op met een droogshampoo.
4. Kam of borstel voorzichtig
Wees voorzichtig als je je haar borstelt, om te vermijden dat het afbreekt:
- Kam of borstel steeds van de puntjes naar boven en maak knopen zachtjes los.
- Ontwar je haar voor het slapengaan en bij het opstaan om knopen en beschadiging te voorkomen. Tenzij je krullen hebt: dan borstel je het best maar één keer, bij voorkeur in de douche terwijl je conditioner of haarmasker inwerkt.
- Wees extra voorzichtig met natte haren, want die zijn gevoeliger om af te breken.
- De juiste haarborstel is erg belangrijk: die heeft best natuurlijke, zachte haren die overtollig talg opnemen en verdelen tijdens het borstelen. Zo ontwar en verzorg je je haar tegelijk.
5. Masseer je hoofdhuid
Een hoofdhuidmassage verbetert de doorbloeding, en dat is goed om je haar sneller te laten groeien. Zet met je vingertoppen (niet met je nagels) een beetje kracht en maak zachte, ronddraaiende bewegingen – ideaal voor tijdens het wassen. Ook meer bewegen en stoppen met roken hebben een groot effect op een goede doorbloeding.
6. Laat regelmatig de punten bijknippen
Om je haar lang te laten uitgroeien, moet het gezond zijn. Laat je het regelmatig bijknippen door de kapper, dan voorkom je dat gespleten puntjes verder doorsplitten en afbreken. Je haar zal zo langer en mooier uitgroeien, omdat het minder snel zal afbreken. Bovendien kan de kapper een aangepaste verzorging voorzien om je haar extra te versterken en verzorgen.
7. Gebruik de juiste haarelastiekjes
Laat harde, stugge, plastic elastiekjes met ijzeren stukjes links liggen om beschadiging te voorkomen. Kies liever voor zachte elastiekjes die je haar wat ruimte geven. Laat je lokken af en toe ook los hangen, zeker als het vochtig of nat is. Dan zijn je lokken namelijk extra gevoelig.
8. Bescherm tegen hitte
Hitte van stijltangen, krultangen en haardrogers kan je lokken kunnen uitdrogen of beschadigen, waardoor het kan afbreken. Zet de temperatuur van je stylingtool daarom niet te hoog, hou (in het geval van je haardroger) voldoende afstand tot je haar en gebruik altijd een hittebeschermend product.
9. Kies voor de juiste voeding
Gezond haar begint bij de wortel, en die wordt van binnenuit gevoed. Een gezond eetpatroon heeft dus een grote invloed op je haar. In het geval van een vitaminetekort zal je lichaam de voedingsstoffen die je binnenkrijgt naar je vitale organen leiden, en daarom weg van je haarzakjes. Met andere woorden: je lichaam heeft op dat moment de energie niet om het groeiproces van het haar te ondersteunen.
Zorg daarom voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en zet wat meer voedingsmiddelen met proteïnen, zink, ijzer, omega-3 vetzuren en antioxidanten op het menu. Noten, eieren, peulvruchten, avocado’s, spinazie, bessen, zoete aardappelen en vette vis zijn bijvoorbeeld allemaal superfoods voor je haar.
10. Vul eventueel aan met supplementen
Eventueel kun je de haargroei een extra boost geven met supplementen. De meeste haarvitamines bevatten biotine, seleen en zink: mineralen die kunnen helpen om je haar sneller te laten groeien. Kies voor kwalitatieve supplementen met hoogwaardige ingrediënten en neem ze minstens 3-6 maanden voor het beste resultaat.
11. Slaap op satijn
De wrijving van een klassieke kussensloop kan je haarschubben op de lange termijn beschadigen. Slaap daarom eens op een satijnen kussensloop: dat zorgt voor minder frictie, waardoor je haar minder snel afbreekt en zo langer kan uitgroeien.
12. Relax
Stress is een grote oorzaak van dunner wordend haar, haaruitval en broze lokken. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer voldoende tot rust te komen en te ontspannen. Goed voor je haar en je algemene gezondheid.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!