Het Grote Beauty-ABC: deze superstofjes doen wonderen voor je huid
Make-up en beautyproducten kunnen soms bestanddelen of beschrijvingen bevatten die enkel experts lijken te begrijpen. Tot nu, want wij zochten van a tot z voor je uit wat glycerine, liposomen en niacinamide nu precies zijn.
A: AHA
Er zijn verschillende manieren om dode huidcellen te verwijderen: met een peeling, een klassieke korrelscrub of een vloeibare exfoliant. Die laatste bevat huidvriendelijke zuren die diep tot in de poriën dringen en je huid van binnenuit exfoliëren zonder de bovenste huidlaag te beschadigen, in tegenstelling tot ruwe korrelscrubs.
Er zijn twee soorten: AHA-zuren en BHA-zuren. Ze kunnen samen of afzonderlijk worden gebruikt. Een product met AHA (Alpha Hydroxy Acid) werkt aan het huidoppervlak om huidveroudering zoals zonneschade en pigmentvlekjes te vervagen. AHA’s helpen ook om je huid te hydrateren, waardoor een droge of gevoelige huid haar glans weer terugkrijgt.
B: bakuchiol
Bakuchiol is een plantaardig huidverzorgingsingrediënt dat steeds populairder wordt. Het is dan ook een krachtig antioxidant dat heel wat moois met zich meebrengt:
- het vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels;
- het verzacht pigmentvlekjes en andere huidverkleuringen door zonneschade en milieu-invloeden;
- en het heeft verzachtende eigenschappen die de huid kalmeren en gevoeligheid verminderen.
C: cannabidiol
Ook cannabidiol, afgekort CBD, is een skincare-ingrediënt met heel wat voordelen. Het heeft een verzachtende en kalmerende werking, vermindert roodheden en irritatie, houdt de talgproductie in balans en vermindert zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en een doffe huid. CBD gaat immers schade door vrije radicalen tegen.
D: DHA (dihydroxyaceton)
DHA, een soort suiker, is een stofje dat reageert met de natuurlijke aminozuren van de huid. Deze reactie brengt het bruiningsproces op gang, waardoor het wordt verwerkt in heel wat zelfbruiners. DHA is onschadelijk voor de huid en kan worden opgebouwd voor een meer intens bruine kleur.
E: elastine
Net zoals collageen is elastine een eiwit in je spieren en bindweefsel dat essentieel is voor een stevige huid. Naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van beide stofjes in je huid af. Dat maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces waarbij je huid langzaam haar stevigheid en elasticiteit verliest.
Elastine bijsmeren kan helaas niet, maar er zijn wel verschillende dingen die je kunt doen om het huidverouderingsproces uit te stellen. Elke dag zonnecrème smeren, niet roken en je huid boosten met de juiste vitamines zijn maar enkele voorbeelden.
F: ferulic acid
Ferulinezuur is een van de sterkste antioxidanten op de markt. Het skincare-ingrediënt bestrijdt verschillende soorten vrije radicalen en kan zonneschade op de huid (zoals pigmentvlekjes) herstellen. Daarnaast gaat het de vorming van rimpels, fijne lijntjes en andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering tegen.
G: glycerine
Glycerine is een ingrediënt dat je in heel wat hydraterende crèmes terugvindt. Het is een lichaamseigen stof die zich in de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag, bevindt. Als ingrediënt behoort glycerine tot de zogenaamde humectanten: ingrediënten die in staat zijn vocht vast te houden en aan te trekken in de huid. Hierdoor is het een echte hydratatiebom voor je huid.
H: hyaluronzuur
Weinig huidverzorgingsingrediënten zijn zo populair als hyaluronzuur. De stof kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water kan dragen, waardoor hij in huidverzorging sterk hydraterende en beschermende eigenschappen heeft. Hyaluronzuur doet de huid voller lijken, helpt de elasticiteit behouden en heeft een antibacteriële werking.
I: isododecane
Isododecane zit in ontzettend veel beautyproducten, van hydraterende crèmes tot foundations, lippenstiften en mascara’s. Het werkt als een vochtbarrière voor de huid, waardoor die gehydrateerd en mooi glad blijft. Daarnaast draagt isododecane bij aan de crèmige of zachte textuur van veel formules, zodat siliconen en pigmenten gemakkelijk (en gelijkmatig) kunnen worden aangebracht.
J: jojoba
Jojoba is een bron van gezonde vetzuren en vitamines voor je huid. In skincare wordt het vaak aangebracht als huidolie: het hydrateert, stimuleert de collageenproductie en heeft herstellende en antioxiderende eigenschappen. Daarnaast is het een fijn product om make-up te verwijderen en aan te brengen op je wimpers. Het zorgt ervoor dat ze langer en sterker uitgroeien.
K: kaolien
Gezichtsmaskers bevatten vaak kaolien, een natuurlijk voorkomend kleimineraal. Kaolien heeft een zuiverend effect en kan, zeker in combinatie met andere fijne ingrediënten, een vale en vermoeide huid oppeppen.
L: liposomen
Liposomen zijn microscopisch kleine bolletjes waarvan de wand opgebouwd is uit een dubbele laag fosfolipiden. Deze fosfolipiden zijn identiek aan die van de huid, waardoor ze makkelijk intrekken en voor een optimale hydratatie zorgen. Stofjes zoals vitamine C en E worden beter opgenomen omdat liposomen zowel water- als vetoplosbaar zijn.
M: manukahoning
Manuka is een speciale honingsoort uit Nieuw-Zeeland. Een echte beautyhoning, want behalve dat hij goed is voor je lichaam, biedt hij heel wat mooie voordelen voor de huid.
Hij reinigt mild, hydrateert en helpt dode huidcellen te verwijderen. Hij kan daarbij helpen om wondjes sneller te doen genezen en heeft antibacteriële en kalmerende eigenschappen. Perfect om een acnegevoelige huid mee te verwennen.
N: niacinamide
Hier kon je al lezen waarom niacinamide weleens de parel onder de huidverzorgingsingrediënten wordt genoemd. Samen met andere stofjes, zoals retinol en vitamine C, kan het een groot effect hebben op je huid: zo kan het vergrote poriën verminderen, fijne lijntjes en rimpels verzachten, huidschade herstellen, je huidbarrière versterken en een doffe huid weer doen stralen.
O: omegavetzuren
Omegavetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar het zijn ook waardevolle vetten in huidverzorging. Er zijn maar liefst 11 omegavetzuren, waarvan omega 3 en 6 verschillende huidproblemen kunnen verminderen als ze plaatselijk worden aangebracht. Ze kunnen het huidoppervlak versterken, de huid hydrateren, irritatie verminderen, huidveroudering vertragen en nog véél meer.
P: peptiden
Peptiden zijn proteïnefragmenten, opgemaakt uit aminozuren. Ze werken als de bouwstenen van collageen en elastinevezels en kunnen zo je huid veerkrachtiger en sterker maken, zeker in combinatie met andere kwalitatieve ingrediënten zoals antioxidanten en hyaluronzuur.
Q: Q10
Dit co-enzym wordt van nature in je lichaam aangemaakt en biedt voordelen voor je hele lichaam. Het heeft o.a. een gunstig effect op de weerstand en bloeddruk, verkleint het risico op hart- en vaatziekten en vermindert de kans op ontstekingen. Q10 heeft daarnaast ook een invloed op de huid: het houdt de schadelijke stoffen tegen die de huid verouderen en kan zo zichtbare tekenen van veroudering (zoals rimpels en pigmentvlekjes) uitstellen.
R: retinol
Retinol is een van de populairste en meest doeltreffende huidverzorgingsingrediënten op het vlak van anti-aging. Onderzoek toont aan dat het heel wat kan doen voor je huid:
- het helpt rimpels te bestrijden en stimuleert de collageenproductie;
- het kan de negatieve werking van schadelijke vrije radicalen stoppen;
- het is effectief om een acnegevoelige huid, puistjes en eczeem te behandelen;
- en ten slotte vermindert retinol huidverkleuringen.
S: salicylzuur (BHA)
Salicylzuur is, net zoals AHA, een huidvriendelijk zuur dat diep tot in de poriën dringt en je huid van binnenuit exfolieert. Het geeft je velletje een gezonde, gladde gloed, werkt ontstekingsremmend en is ideaal voor een gecombineerde tot vette huid met aanleg tot onzuiverheden, acne en rosacea.
T: tocopherol
Vitamine E wordt ook tocopherol genoemd. Het is een vitamine die je vooral via voeding opneemt en belangrijk is voor je hele lichaam. Voor je huid is het zelfs essentieel: van nature is het de meest voorkomende vitamine in de huid. Net daarom verwerken zoveel beautymerken het in hun producten.
De vitamine voorkomt zonneschade en maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid en zorgt het ervoor dat andere werkzame ingrediënten in skincare dieper in de huid kunnen dringen.
U: ureum
Al gehoord van keratosis pilaris: kleine, ruwe, rode bultjes die vooral op de bovenarmen en -benen opduiken? Ureum is een ingrediënt dat daar uitstekend bij kan helpen. Het is een stof die de hoornlaag van je huid verzacht en je velletje weer glad maakt.
V: vitamine B5
Er zijn verschillende vitamines die je huid een boost geven. Zo is er ook vitamine B5, met de ‘B’ van ‘beauty’, omdat het zoveel voordelen heeft op je huid. Deze wateroplosbare vitamine wordt ook panthenol genoemd en is belangrijk voor het herstel van de huidbarrière. Als die goed en sterk is opgebouwd, dan is onze huid ook in staat om genoeg vocht vast te houden. Daarnaast stimuleert de vitamine de vernieuwing van de huidcellen, met een gezonde en frisse uitstraling als resultaat.
W: witch hazel
Witch hazel, toverhazelaar in het Nederlands, is een plant waarvan je het sap in skincare-producten kunt terugvinden. Vooral in toners, omdat het olie aantrekt en zo de huid extra kan schoonmaken. Het is een vrij omstreden huidverzorgingsingrediënt, omdat er tijdens de destillatie alcohol kan worden toegevoegd, wat je huid kan uitdrogen. Belangrijk is dus om de ingrediëntenlijst te checken.
X: xylitol
Dit natuurlijke ingrediënt wordt in skincare gebruikt als een humectant, een stofje dat vocht vasthoudt en aantrekt in de huid. Daarnaast heeft het een bacteriebestrijdende werking.
Y: yeast
Gist, de Nederlandse vertaling van yeast, is rijk aan antioxidanten. Betaglucan in het bijzonder, wat je huid helpt herstellen. Gistextract wordt omwille van de oplichtende werking ook in producten tegen hyperpigmentatie gebruikt.
Z: zonnebescherming
Last, maar zéker not least, is zonnebescherming. De zon is de meest schadelijke factor als het op huidveroudering aankomt: maar liefst 80% van de tekenen van veroudering, zoals rimpels, verslapping en pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door schadelijke uv-stralen.
Een product met SPF (Sun Protection Factor) is dus onmisbaar in je badkamerkastje. Smeer het elke ochtend, ook op bewolkte dagen, en herhaal elke drie uur als de zon schijnt.
Ook over je huid:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!