Welke ingrediënten vermijd je beter in cosmetica?
Een goede skincareroutine is de basis van een gezonde, stralende huid. Het liefst gebruik je producten die goed zijn voor je huidtype, en geen schadelijke stoffen bevatten die kunnen irriteren. Voor welke ingrediënten moet je oppassen in cosmetica, en waarom?
Ingrediënten in cosmetica om te vermijden
We worden ons steeds meer bewust van wat we op onze huid smeren. Ingrediënten als alcohol, geurstoffen, sulfaten en bewaarmiddelen worden daarom door sommigen liever volledig vermeden. Toch is dat voor de stabiliteit en werkzaamheid van een product niet altijd mogelijk, en vooral: ook niet altijd nodig. Niet alle stoffen zijn slecht, al zijn er sommige die allesbehalve lief zijn voor je huid.
1. Slechte alcoholsoorten
Alcohol is een van de meest omstreden ingrediënten in cosmetica. Het wordt vaak toegevoegd om er werkzame stoffen in op te lossen en om bacteriën te doden, zodat je producten langer houdbaar blijven. In zekere zin heeft het dus geen volledig onnuttige functie.
Alcohol wordt echter ook als ontvetter gebruikt. Het haalt het natuurlijk talglaagje van je huid weg, waardoor werkzame stoffen beter doordringen. Handig zou je denken, maar zo worden ook bacteriën en irriterende ingrediënten makkelijker opgenomen, en die kunnen voor problemen zorgen. Bovendien kan het de huidbarrière beschadigen en je huid uitdrogen, omdat ze vocht verliest. De talgproductie kan worden getriggerd, waardoor het acne uitlokt of verergert.
Slechte alcoholsoorten vermijd je dus beter:
- ethanolethyl alcohol
- alcohol denat
- SD alcohol isopropyl alcohol
- benzyl alcohol
- en methanol.
Plantaardige en vette alcohol irriteert de huid daarentegen nauwelijks of helemaal niet. Het kan vocht insluiten en je huid zo net zachter maken:
- stearyl alcohol
- cetyl alcohol
- cetearyl alcohol
- isostearyl alcohol
- myristyl alcohol
- en behenyl alcohol.
2. Parfumstoffen
Gebruik je regelmatig producten met parfum erin, dan loop je het risico op irritatie, allergische reacties en contacteczeem. Daarnaast kunnen geurstoffen reageren met zonlicht en zo je huid vroegtijdig verouderen. Ook kun je er dan pigmentvlekken aan overhouden.
Liever vermijden, dus, en dat kan door op zoek te gaan naar ‘parfum’ of ‘fragrance’ op de ingrediëntenlijst. Deze algemene term wijst erop dat er geurstoffen in een product zitten.
Let op: sommige producten vermelden deze stoffen ook apart, omdat ze bij veel mensen irritatie kunnen uitlokken. De volgende stoffen staan altijd in combinatie met ‘parfum’ of ‘fragrance’ op het etiket. Meestal staat ze helemaal onderaan de ingrediëntenlijst.
- geraniol
- linalool
- citronellol
- D-limonene
- eugenol
- lilial (butylphenyl methylpropional)
- citral
- hexyl cinnamal
- benzyl salicylate
- coumarin
- lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde)
- benzyl benzoate
- isomethylionon
- hydroxycitronellal
- benzyl alcohol
- cinnamyl alcohol
- isoeugenol
- amyl cinnamal
- cinnamal
- farnesol
- benzyl cinnamate
- oak moss
- tree moss
- anisyl alcohol
- amylcinnamyl alcohol
- en methyl heptine carbonate.
3. Essentiële oliën
Essentiële of etherische oliën worden gewonnen uit bloemblaadjes, stengels, wortels, bladeren en zaden. Puur natuur, maar lang niet zo goed voor je huid. Veel van die oliën irriteren de huid en zorgen voor problemen in combinatie met zonlicht. Denk maar aan brandwonden, kleine blaren of pigmentvlekken.
In essentiële oliën zitten geurstoffen die niet altijd worden vermeld als ‘parfum’ of ‘fragrance’, omdat ze in de olie zelf zitten. Hierdoor kunnen fabrikanten onopvallend een geurtje toevoegen aan het product, dat je huid flink kan irriteren.
Deze oliën komen het vaakst voor en kun je beter vermijden:
- bergamot
- eucalyptus
- camphor
- lavender
- geranium
- witch hazel
- ylang ylang
- jasmine
- rosemary
- sandalwood
- lemongrass
- citrus
- cinnamon
- menthol
- en peppermint.
4. Sterke sulfaten
Sulfaten in een douchegel, shampoo, gezichtsreiniger en handzeep kunnen in combinatie met water olie of vet oplossen en zo je huid reinigen. Sommige zijn echter veel te sterk voor je huid: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) kun je bijvoorbeeld beter vermijden, omdat deze stof irritatie kan uitlokken en de natuurlijke oliën en eiwitten van je (hoofd)huid wegstript. Hierdoor worden je huid en haar een pak droger.
Vanwege de slechte naam wordt SLS nauwelijks nog gebruikt in cosmetica. Sodium Laureth Sulfate (SLES) is een pak minder irriterend en zit dus nog wel in veel reinigers. Heb je een heel gevoelige huid, dan is het verstandig om ook deze stof te vermijden.
5. Slechte bewaarmiddelen
Bewaarstoffen zijn noodzakelijk in cosmetica. Ze beschermen een product tegen besmetting door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Die kunnen huidinfecties, acne of roodheid veroorzaken.
De volgende bewaarmiddelen geven een kans op irritatie of allergische huidreactie. Heb je de keuze, ga dan bij voorkeur voor een product zonder een van deze ingrediënten in je cosmetica. Weet wel: een product mét deze bewaarmiddelen is altijd nog beter dan een product waaraan geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd.
- Methylisothiazolinone (dit ingrediënt zit vooral in producten die van buiten Europa komen)
- diazolidinyl urea
- en triethanolamine.
Bron: Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie
Ook over je huid:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!