Alles wat je moet weten over jeuk en krabben
30 apr 2016
Je hoeft er maar aan te denken en hup, je zou al willen krabben... Jeuk is zó vervelend. Maar wat is het precies en hoe geraak je er snel van af?
Jeuk, wat is dat eigenlijk?
Wat jeuk precies is, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal uit. Wel weten ze dat het te maken heeft met zenuwen die geprikkeld worden. Dat ligt waarschijnlijk aan eiwitten als histamine, neuropeptiden en prostaglandine, stoffen die vrijkomen als de huid begint te ontsteken. Dat kan dan weer het gevolg zijn van insectenbeten, contact met irriterende stoffen, een (te) droge huid, eczeem, infecties, diabetes, lever- en nieraandoeningen of bepaalde stofwisselingsproblemen.
Wat kun je doen?
- Bij eczeem: drenk een washandje in ijskoude melk en leg dat op de jeukende plek. Dat mag je gerust een paar keer per dag doen.
- Deppen met een watje met (appel)azijn verlicht jeuk bij schimmelinfecties. Azijn is namelijk een zuur, en schimmels overleven niet in een zure omgeving. Let wel: dit mag je alleen proberen als de huid niet beschadigd is.
- Deppen met toverhazelaar heeft een dubbel effect. Het zuivert niet alleen de huid en verwijdert zo irriterende stoffen, maar het laat ook de zwelling én de jeuk verdwijnen doordat de huid samentrekt.
- Ook deppen met koude theezakjes werkt: de bloedvaten vernauwen en kunnen niet zoveel histamines vrijgeven… En net die histamines zorgen voor jeuk.
Bestaat er een zalfje voor?
Als de jeuk maar blijft aanhouden, wordt het tijd om naar de dokter te gaan. Die kan medicijnen voorschrijven om het probleem op te lossen.
- Crèmes, poeders of gels op basis van menthol werken verkoelend. Ze mogen echter niet gebruikt worden bij kinderen onder de twee jaar. Bovendien is de kans reëel dat je er overgevoelig voor bent.
- Een crème op basis van capsicaïne heeft net het tegenovergestelde effect: ze warmt de huid op. En die prikkel kan ervoor zorgen dat de jeuk stopt.
- Teerzalven worden bij bepaalde huidaandoeningen gebruikt om de jeuk te verlichten.
- Cortisonecrèmes hebben een goed anti-jeukeffect op korte termijn. Maar op langere termijn maken ze de huid dunner, wat voor problemen kan zorgen.
- Antihistaminica in de vorm van crèmes of pilletjes zijn vooral effectief als een allergie aan de basis ligt van de jeuk. Deze geneesmiddelen blokkeren de eiwitten die jeuk veroorzaken.
Do’s
- Ga voor een douchebeurt van maximaal 5 à 10 minuten.
- Gebruik lauw water van maximaal 30°C.
- Vervang zeep en douchegels door ongeparfumeerde olie.
- Een zakje met havermout, een beetje stijfsel of baksoda in het badwater: het zijn ouderwetse middeltjes, maar ze helpen.
- Dep je huid droog. Wrijf niet, want dat maakt de jeuk erger.
- Smeer je huid na het douchen of baden altijd in met een rijke, vochtinbrengende crème.
- Een beetje talkpoeder in de huidplooien vermindert de kans op roodheid en jeuk.
- Draag luchtige kleren. Strakke, schurende outfits maken jeuk erger. Vermijd synthetische stoffen.
- Spoel je kleren twee keer in de wasmachine: zo worden alle zeepresten weggespoeld. Gebruik geen bleekmiddelen of wasverzachter.
Don’ts
- Krabben! Het verlicht eventjes, maar daarna wordt je probleem alleen maar groter door huidbeschadigingen of infecties.
- Keep it cool. Warmte verergert jeuk. Draag lichte kleren en blijf uit de zon.
- Wees voorzichtig met alcohol, ook dat kan een uitlokkende factor zijn.
- Droge lucht van bijvoorbeeld de airco kan jeuk nog erger maken. Zorg voor een goede ventilatie en een luchtbevochtiger
Beeld: Corbis