
Duurzaam én betaalbaar: dit moet je weten over lab grown diamanten
Diamonds are a girl’s best friend. Maar niet elke diamant is even ecologisch of ethisch verantwoord. Lab grown diamanten worden daarom steeds populairder: ze zijn 100 procent identiek aan de natuurlijke variant en hebben heel wat schitterende voordelen. Dit moet je erover weten.
Een proces van miljoenen jaren
Het kost de aarde miljoenen jaren om een ruwe diamant te ontwikkelen. De steen ontstaat diep in het binnenste van de aarde (tot 200 kilometer onder het aardoppervlak), door zuivere koolstof die onder grote druk en bij extreem hoge temperaturen (tot 2000 graden Celsius) kristalliseert.
Die gekristalliseerde koolstof, waarvan slechts een deeltje kwalitatief genoeg is voor juwelen, is slechts op enkele plaatsen in de wereld te vinden. Het ontstaanproces, de ontginning en het schaarse aanbod is wat een diamant dan ook zo ontzettend kostbaar maakt.
Diamanten uit het laboratorium
Omdat de aarde geen oneindige middelen heeft en de vraag naar diamanten ringen, halskettingen en andere juwelen even groot blijft, worden lab grown diamanten gemaakt.
Labdiamanten ontstaan onder exact dezelfde omstandigheden als in de natuur. Het grote verschil is dat deze omstandigheden, een grote druk en een hoge temperatuur, worden nagebootst in een laboratorium zodat de diamant op een gecontroleerde, duurzame en vooral snellere manier tot stand komt. In ongeveer 12 weken is een lab grown diamant klaar, waarna hij wordt geslepen en in een juweel verwerkt.
De voordelen van lab grown diamanten
Lab grown diamanten hebben exact dezelfde chemische eigenschappen als natuurlijke diamanten en zien er 100% hetzelfde uit. Ze zijn volledig identiek aan natuurlijke diamanten, behalve dat ze door ze mens worden gecreëerd en er heel wat unieke voordelen aan verbonden zijn:
- Duurzaamheid: labdiamanten worden volledig duurzaam geproduceerd en zijn ecologisch verantwoord. Dit in tegenstelling tot natuurlijke diamanten, die steeds schaarser worden en waarvoor mijnen moeten worden gegraven.
- Prijs: ze zijn ongeveer 30 tot 40% goedkoper dan natuurlijke diamanten, en dat prijsverschil wordt vermoedelijk nog groter in de toekomst.
- Traceerbaarheid: waar er bij natuurlijke diamant twijfel kan ontstaan of het gaat om conflictvrije diamanten, is er bij labdiamant absoluut geen sprake van bloeddiamanten. Het proces is volledig traceerbaar.
- Sneller klaar: labdiamanten vragen 12 weken ontwikkeling, in tegenstelling tot miljoenen jaren bij natuurlijke diamanten.
- Heldere kleuren: natuurlijke gekleurde diamanten zijn zo schaars, dat ze vaak in mindere kwaliteit verkocht worden. Labdiamanten hebben vaak mooiere kleuren en bevatten minder insluitsels, terwijl de kwaliteit superieur is.
5x steengoed
Dankzij lab grown diamanten is de diamant een pak betaalbaarder en toegankelijker geworden. Geen wonder dat heel wat juwelenmerken ze verwerken in schitterende sieraden, zoals deze van Belgische bodem!
Meer moois:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!