Duurzaam en veilig ontharen: hoe gebruik je een safety razor?
Scheren is nog altijd de meest populaire manier om te ontharen. Geen wonder, want het is makkelijk, snel én je ziet meteen resultaat. Met een safety razor komen daar nog heel wat voordelen bij: het is een duurzaam alternatief voor (plastic) wegwerpscheermesjes dat ook nog eens een pak beter is voor je huid!
Wat is een safety razor?
De safety razor, of het veiligheidsscheermes, is een scheermes met een enkelvoudig mesje. Dat mesje is vlijmscherp, maar wordt tussen een top- en basisplaat geplaatst en vastgeschroefd. Op die manier is het ontwerp extra veilig en beschermt het tegen sneetjes tijdens het scheren.
Het systeem wordt al meer dan 150 jaar gebruikt: vroeger vooral door mannen die het als een handig alternatief zagen voor bezoek aan de barbier, maar tegenwoordig ook door steeds meer vrouwen die op een veilige en vooral duurzame manier willen ontharen.
De grootste voordelen:
- Beter voor je huid: een safety razor werkt met één vlijmscherp mesje dat makkelijk alle haartjes weghaalt. Dit in tegenstelling tot wegwerpscheermessen, die vaak drie tot vijf mesjes bevatten. Hoe meer mesjes over je huid glijden, hoe meer kans op huidirritatie.
- Minder kans op ingegroeide haren: scheermessen met drie tot vijf mesjes tillen eerst de haren op om ze vervolgens af te scheren. Hierdoor is de kans op ingegroeide haren groter.
- Milieuvriendelijk: enkel het mesje is soms aan vervanging toe, maar de rest van je safety razor kan een leven lang meegaan. Bovendien is hij ook daarna nog goed recycleerbaar, aangezien hij vaak volledig uit ecologische materialen bestaat.
- Goedkoper: een safety razor is een investering, maar wel eentje voor vele jaren. Enkel de mesjes moeten regelmatig worden vervangen, maar die kosten slechts een paar cent per stuk. Op termijn kom je dus een pak goedkoper uit.
- Hygiënisch: de kop is makkelijk los te schroeven om haartjes, dode huidcellen en zeepresten te verwijderen.
- Uniseks: met een safety razor kun je elke zone ontharen. Benen, oksels, bikinilijn, maar ook baardharen. Eén mesje in de badkamer volstaat dus!
Hoe gebruik je een safety razor?
Als je klassieke scheermesjes gewend bent, dan is zo’n safety razor in het begin even wennen. Je houdt ‘m iets meer rechtop dan een plat scheermes, en hij voelt wat zwaarder in de hand. Voor de rest is het gebruik hetzelfde en scheer je zoals je gewend bent. Gebruik vooraf een scheerzeep of -crème om het contact met je huid te vergemakkelijken en te verzachten.
Reinig het mesje na elke scheerbeurt om de levensduur te verlengen. Hoelang het meegaat, hangt af van hoe vaak en welke zone je scheert. Als je merkt dat het bot is geworden of begint te roesten, dan is het aan vervanging toe. Dat doe je zo:
- Schroef de scheerkop van de houder en maak de twee ijzeren plaatjes los van elkaar. Wees voorzichtig, want een mesje dat aanvankelijk bot aanvoelt, kan nog scherp zijn.
- Plaats een nieuw scheermesje in het bovenste plaatje.
- Klik het onderste plaatje op z’n plaats en schroef weer dicht.
Welke safety razor kies je?
Hoewel ze er bijna allemaal hetzelfde uitzien, zijn er grote kwaliteitsverschillen in safety razors. Zo is de effectiviteit van je scheerbeurt sterk afhankelijk van de ronding van de scheerkop en de ruimte tussen de plaatjes. Want de ruimte tussen de kam en het mes bepaalt hoeveel haar er kan worden afgevoerd. We lijsten hier alvast een aantal toppers voor je op:
Met een houten handvat
Mooi roségoud
Stijlvol zwart
Meer moois:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!