rimpels
Getty Images

9x tips tegen rimpels

Door Jolien Thieleman
Iedereen veroudert, maar bij de ene persoon zijn de uiterlijke tekenen daarvan groter dan bij iemand anders. Rimpels zijn helaas niet te vermijden, maar met deze tips kan je ze wel verminderen.

Een rimpeltje hier en daar kan absoluut geen kwaad. Integendeel zelfs: het maakt je net mooi en charmant, want rimpels horen nu eenmaal bij de tand des tijds. Maar hou je je huid toch liefst zo lang mogelijk jong? Lees dan zeker even verder.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door een natuurlijk verouderingsproces van je huid: naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen en de kracht van elastine in je huid af. Dat zijn eiwitten in je spieren en bindweefsel die broodnodig zijn voor een stevige huid. Hoe minder collageen en elastine in je huid, hoe slapper, dunner en minder veerkrachtig ze wordt, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Vooral rondom je ogen en mond merk je ze het snelst op, aangezien je huid daar een pak dunner en gevoeliger is.

Hoeveel rimpels je krijgt en hoe diep ze zijn, is grotendeels erfelijk bepaald en heeft daarnaast ook te maken met hoe je je huid doorheen de jaren hebt verzorgd. Want naast het natuurlijk verouderen van je huid, kunnen externe factoren die rimpels extra snel aan de oppervlakte brengen. Denk maar aan UV-straling, voeding, alcohol, roken, een verkeerde slaappositie, vervuilende stoffen in de lucht, slaapgebrek enzovoort.

Hoe voorkom je rimpels? 9x tips!

Rimpels zijn onvermijdelijk, en ze volledig voorkomen is helaas geen optie. Je kunt ze echter wel minder nadrukkelijk naar voren laten komen of ze tegengaan door een gezonde levensstijl en de juiste verzorging.

1. Bescherm je huid

… tegen héél wat schadelijke invloeden die je huid doen verouderen, zoals UV-straling, blauw licht en vervuilende deeltjes in de lucht.

  • Maar liefst 90% van de huidveroudering komt door UV-straling. De zon zorgt er dus voor dat je huid pijlsnel veroudert, tenzij je je velletje beschermt met een zonneproduct. Smeer daarom elke 2 uur een ruime hoeveelheid met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 35, maar liefst 50), óók in de schaduw én achter glas. Zelfs in de winter is het erg belangrijk om te smeren! Alles over zonnebescherming, en waarom het zo belangrijk is in de strijd tegen huidveroudering, lees je hier.
    PS Vermijd de zonnebank zoveel mogelijk, want dit soort UV is érg schadelijk voor je huid. Een gezonder alternatief voor een zonnig kleurtje is een zelfbruiner.
  • Blauw licht, afkomstig van je tv-scherm, smartphone of tablet, heeft een vergelijkbaar effect op je huid dan dat van UV-stralen. Heel wat crèmes zijn daarom al voorzien van een blauwlichtfilter.
  • Vervuilende deeltjes in de lucht zetten zich vast in je poriën en werken huidveroudering in de hand. Goed reinigen, verzorgen en beschermen om zo je huid jonger te houden, is dus de boodschap!

2. Reinig je huid

rimpels

Reinigen is zonder twijfel één van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine. Het houdt je huid jong en fris, terwijl je puistjes of onzuiverheden geen kans geeft. Reinigen zorgt er bovendien voor dat je verzorgingsproducten beter door je huid worden opgenomen.

Voorzie je huid ’s ochtends én ’s avonds dus van een snelle, maar grondige reiniging. ’s Avonds verwijder je make-up, talg en schadelijke vuiltjes van buitenaf, terwijl je in de ochtend het vuil verwijdert dat de huid tijdens haar nachtelijke herstelperiode zelf naar de oppervlakte bracht. Hoe je perfect je huid kunt reinigen, lees je in dit artikel.

3. Na het reinigen: een goede verzorging

  • Scrub je gelaat om dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van de huidcellen te stimuleren. Let wel op met producten die schurende deeltjes bevatten, want ze kunnen de bovenste huidlaag beschadigen. Een mild product met wateroplosbare scrubdeeltjes is daarom een beter idee, of kies voor een scrub op basis van zuren die je huid exfoliëren.
  • Een serum is heel geconcentreerd en werkt specifiek op de behoeftes van je huid. Het dringt diep door en is daarom een onmisbaar extraatje voor je huid. Kies eventueel voor eentje met anti-aging werking: die bevat dikwijls meer stoffen, zoals antioxidanten, die je huid langer jong kunnen houden.
  • Hydrateer je huid met een voedende crème. Voldoende vocht houdt je huid soepel.
  • In de winter volstaat een zonnebeschermingsfactor (van minstens 30) in je dagcrème, in de zomer voorzie je best een extra product als beschermend laagje op je huid. Draag je make-up, dan is een zonnespray voor het gezicht erg handig om elke 2 uur opnieuw aan te brengen.
  • Smeer een likje oogcrème rond je oogcontouren en lippen.
  • Gebruik ’s avonds een hydraterende nachtcrème. ’s Nachts herstelt je huid beter, en een crème geeft dat proces een oppepper.
  • Breng af en toe een gezichtsmasker aan. Goed voor je velletje, én een fijn verwenmoment voor jezelf.

4. Eet gezond en straal van binnenuit

Je bent wat je eet, en dat geldt in het bijzonder voor de conditie van je huid. Zet wat meer citrusvruchten, eieren, yoghurt, felgekleurde en groene groenten op het menu. Wie gezond en gebalanceerd eet, zal vanzelf een stralende huid krijgen. In dit artikel lees je meer over wat je moet eten voor een gezonde, gladde huid.

Een ingrediënt om dan weer zoveel mogelijk te vermijden, is suiker. Je huid bestaat namelijk voor een groot deel uit collageen, en hoge suikerconcentraties in je bloed kunnen daar verklevingen in veroorzaken. Het resultaat? Je huid wordt minder elastisch en rimpels worden geaccentueerd.

5. Beweeg voldoende

Dat is niet alleen goed voor je algehele (mentale) gezondheid, maar ook voor je huid. Bewegen zorgt ervoor dat bloed en zuurstof sneller door je lichaam pompt, wat ook je huid ten goede komt.

6. Stop met roken

Roken is een bijzonder grote oorzaak van rimpels, om meerdere redenen:

  • het heeft een slecht effect op de bloedtoevoer naar je huid
  • het breekt collageen en elastine razendsnel af, waardoor rimpels sneller ontstaan
  • door je lippen steeds rond de sigaret te sluiten, krijg je extra veel rimpels en lijntjes rondom je mond. Weg met die sigaret, dus!

7. Let op met alcohol

Een glaasje op tijd en stond kan zeker geen kwaad, maar overdaad schaadt. Alcohol droogt je huid uit, en een droge huid vertoont sneller rimpels. Hou je alcoholverbruik dus best  binnen de perken en drink voldoende water om het vochtgehalte in je huid op peil te houden.

8. Gun je gezichtsspieren wat rust

Lang achter je computer zitten, is allesbehalve goed. Niet alleen omdat blauw licht vlak in je gezicht schijnt, maar ook omdat je meer fronst dan je beseft. Hierdoor ontwikkel je sneller rimpels tussen je wenkbrauwen. Gun je huid dus af en toe wat rust: wend je ogen af van je scherm en ontspan de spieren in je gelaat.

Om dezelfde reden draag je best ook een zonnebril bij felle zon. Kies voor een kwalitatief exemplaar (hierop moet je letten) die de fragiele huid rondom je ogen beschermt, én waardoor je vermijdt dat je je ogen steeds dichtknijpt.

9. Slaap voldoende

Slaap herstelt je huid zoals geen enkele crème dat kan. Kruip op tijd onder de wol en slaap minstens 6 à 8 uur, zo ziet je huid er vanzelf frisser uit.

PS Probeer ook wat meer op je rug te slapen. Wanneer je op je zij ligt, oefen je namelijk steeds druk uit op dezelfde kant van je gezicht. Hierdoor spannen de spieren zich aan, waardoor er sneller fijne lijntjes opduiken. Slaap dus eens wat meer op je rug, bij voorkeur op een satijnen kussensloop:

  • die stof is zachter voor je huid,
  • houdt haar beter gehydrateerd doorheen de nacht (want: katoen onttrekt meer vocht uit je huid)
  • én vermijdt vervelende afdrukken op je gezicht.
  • Mooi meegenomen: satijn maakt je haar minder dof en breekbaar.

Wat doe je tegen rimpels?

rimpels

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt in het bijzonder voor rimpels. Pas de bovenstaande tips toe om ze te vermijden, want als je al rimpels hebt, dan is er helaas geen wondermiddel om je hele gelaat voorgoed glad te strijken.

Wél zijn er een aantal opties om ze minder zichtbaar te maken, de ene al wat drastischer dan de andere:

  1. Anti-rimpelcrèmes: de meeste anti-rimpelcrèmes bevatten een aantal werkzame stoffen (zoals retinol en hyaluronzuur), een UV-filter, een antioxidant en een vochtinbrengende basis. Van dit soort crèmes doen doorgaans geen spectaculaire resultaten verwachten, maar ze bevatten wel meer ingrediënten tegen huidveroudering in vergelijking met ‘gewone’ hydraterende crèmes.
  2. Chemische peeling: hierbij wordt de opperhuid en het oppervlakkig deel van de lederhuid vernieuwd met een krachtige vloeistof die zuren bevat. Dit soort behandeling wordt uitgevoerd door professionals, zoals schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten.
  3. Microneedling: bij deze behandeling worden haarfijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen, zodat de cellen zich sneller zullen delen en herstellen. De huid maakt meer collageen aan en ze wordt soepeler en gladder.
  4. Botox: botulinetoxine wordt ingespoten in een spier en onderbreekt tijdelijk de verbinding tussen de spier en de zenuw. Hierdoor kunnen ze niet meer met elkaar communiceren en ontspannen de spieren, waardoor rimpels tijdelijk verdwijnen. Goed om weten: enkel artsen mogen botulinetoxine inspuiten.
  5. Lasers: laserstralen dringen diep tot in de huid, waardoor nieuwe bindweefselcellen worden aangetrokken en collageen wordt aangemaakt. Het gevolg? Je huid is gladder en strakker.

De juiste make-up doet wonderen

Wil je je rimpels een beetje verdoezelen op een natuurlijke manier? Duik dan, na je gezichtsverzorging, eens in je make-uptasje.

  • Een primer zorgt voor een gladde en egale huid en vermijdt dat je foundation of concealer in de fijne lijntjes kan kruipen. Pluspunt: je make-up blijft aanzienlijk langer zitten, omdat het een basis heeft om zich aan te hechten.
  • Gebruik je oogschaduw? Smeer dan ook een likje oogprimer boven je wimperrand.
  • Egaliseer je teint met een hydraterende foundation of getinte crème. Kies voor een exemplaar dat je huid doet stralen. Een matte variant is een minder goed idee, aangezien die sneller in de lijntjes kruipt.
    Tip! Breng je foundation al deppend aan, met een vochtige make-upspons, bijvoorbeeld. Zo vermijd je dat je aan je huid trekt.
  • Een concealer licht je gelaat op! Breng eentje met een hydraterende formule aan onder je ogen en op de plekjes waar je oneffenheden wil wegwerken.
  • Let op met poeders, want die kunnen rimpels net méér naar voren laten komen.
  • Kies daarom ook voor een crèmeblush in plaats van een poederblush. Extra handig in gebruik, want je tokkelt ‘m simpelweg met je vingers op je wangen.
  • Omlijn je lippen met een lipliner om te vermijden dat je lippenstift uitloopt. Je kleurtje zal zo ook langer én mooier blijven zitten.

En misschien de belangrijkste tip van allemaal: lach en wees jezelf. Je bent ten slotte maar zo oud of jong als je je voelt. Zo zie je er altijd stralend uit, mét of zonder rimpels!

Beelden: Getty Images

Meer over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."