Zelfbruiner: tips voor een streepvrij resultaat
Graag een sunkissed, bruin tintje? Ga dan liever niet uren zonnebaden of onder de zonnebank liggen. Er bestaat een veel veiliger én makkelijker alternatief om je huid van een zomerse gloed te voorzien: zelfbruiner.
Magie in een flesje
De werkzame stof in zelfbruiners is DHA (dihydroxyaceton). Dat is een kunstmatige suiker die reageert met de eiwitten in de bovenste laag (de hoornlaag) van je huid. De reactie zorgt voor een verkleuring met een bruin tintje als resultaat. Hoe meer DHA in het product, hoe donkerder je huid kleurt.
Veilig bruinen
Een zelfbruiner is compleet veilig en een veel veiligere keuze dan urenlang zonnebaden. Je huid wordt niet blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon, waardoor de kans op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering drastisch vermindert. Let op: een zelfbruiner beschermt niet tegen de zon. Een zonnecrème met hoge beschermingsfactor is dus nog steeds van onschatbare waarde.
Je kunt wel allergisch reageren op één van de bestanddelen in een bepaalde zelfbruiner, maar dat is eigenlijk het geval bij elk cosmeticaproduct. Test daarom op een klein, onzichtbaar stukje van je huid om zeker te zijn dat je goed op de zelfbruiner reageert.
Zoveel zelfbruiners, zoveel keuze!
Tintjes en texturen
Zelfbruiners bestaan in alle vormen, methodes en formaten. De meest voorkomende zijn crèmes of lotions, maar ook olies, sprays, gels, mousses en zelfs doekjes zijn populair.
In welke mate je huid zal verkleuren, staat meestal aangegeven op de verpakking. Er bestaan producten die een heel naturel kleurtje geven, tot zelfbruiners met een diepgebruind resultaat. De reactie van een zelfbruiner is meestal al na 1 uur zichtbaar, maar dat kan oplopen tot 8-24 uur na het aanbrengen.
Voor één of meerdere dagen?
Het resultaat van een zelfbruiner is niet altijd permanent. Je hebt instant, geleidelijke en afwasbare formules:
- Een instant product geeft kleur voor één dag. De tint ontwikkelt zich al binnen het uur, maar vervaagt dikwijls snel.
- Een geleidelijke of gradual zelfbruiner kleurt je huid langzaam over een periode van een aantal dagen. Je brengt het product in dunne laagjes aan en bouwt zo de kleur op.
- Een afwasbare zelfbruiner kun je verwijderen met water en zeep.
Een mooi (ge)zicht
Hou er rekening mee dat niet elk product geschikt is voor je gelaat. Daarom bestaan er speciale zelfbruiners voor het gezicht, zoals druppeltjes die je door je dagcrème kunt mengen of dagcrèmes met een zelfbruinend effect. Ze zijn dikwijls milder en geven een natuurlijker resultaat dan producten voor je lichaam.
Hoe gebruik je een zelfbruiner?
Vóór het aanbrengen
- Reinig en scrub zachtjes vooraleer je zelfbruiner aanbrengt. Zo egaliseer je de huid zodat je het product gelijkmatig kunt aanbrengen, én bovendien zorg je ervoor dat de zelfbruiner zich niet kan vastzetten op dode huidcellen.
- Vergeet je huid niet te hydrateren en besteed extra aandacht aan droge plekjes zoals je ellebogen en knieën. Met een goed gehydrateerde huid heb je minder kans op vlekken of strepen en blijft het resultaat langer zichtbaar. Laat je bodylotion intrekken vooraleer je met zelfbruiner aan de slag gaat.
- Let op met scheren: een pasgeschoren huid kan strepen vertonen die vaak nadrukkelijker zichtbaar zijn met een laagje zelfbruiner. Onthaar daarom liever de dag voor je gaat zelfbruinen.
Tijdens het aanbrengen
- Lees de instructies op de verpakking goed door. Niet elke zelfbruiner volgt dezelfde methode.
- Begin steeds onderaan je lichaam bij je benen en werk in zones naar boven. Zo kun je rustig de tijd nemen om alles goed uit te smeren.
- Breng telkens een beetje product aan, verdeel gelijkmatig en smeer in cirkelvormige bewegingen. Zet niet te veel druk op je huid, anders veeg je het product weer weg.
- Bouw de kleur geleidelijk op: het is beter om in dunne laagjes te werken dan in één keer een flinke portie te smeren. Je teint zal gelijkmatiger ogen.
- Smeer extra goed uit rond je knieën en enkels: daar kan het product makkelijk ophopen, met donkere vlekken als resultaat.
- Vraag iemand om hulp bij het insmeren van de plaatsen waar je niet aankunt, zoals je rug en schouderbladen.
- Breng je zelfbruiner aan op je gezicht? Begin dan in het midden van je gelaat (aan je neus) en smeer het product uit naar de buitenkant toe. Vergeet je oogcontouren, hals en oren niet.
- Er bestaan speciale handschoenen om zelfbruiner gelijkmatig aan te brengen, maar je kunt het ook met je handen doen. Was ze daarna wel grondig met water en zeep, wil je bruingetinte handpalmen vermijden.
Na het aanbrengen
- Laat het product eventjes intrekken vooraleer je in je kleren stapt. Gemiddeld wacht je best een kwartier. Om vlekken te vermijden, draag je best kleren die niet té strak zitten.
- Hydrateer je huid dagelijks met een vochtinbrengende bodycrème om langer te kunnen genieten van het resultaat. Een gehydrateerde huid ziet er bovendien zongebruinder en gezonder uit dan een droge huid.
- Ga de eerste 8 uur na het aanbrengen niet in bad of de douche.
- Wil je een blijvend resultaat? Breng dan elke 3 à 4 dagen een nieuw laagje zelfbruiner aan.
Hoe verwijder je zelfbruiner?
Omdat je bovenste huidlaag afschilfert, en door te douchen, baden, zwemmen en zweten, vervagen zelfbruiners geleidelijk uit zichzelf. Afhankelijk van het product is de kleur in enkele dagen verdwenen. Wil je toch sneller terug naar je eigen huidskleur? Neem dan een lang bad of scrub je huid zachtjes, maar doe dit zeker niet dagelijks. Overmatig scrubben maakt je huid overgevoelig.
Hoe lang kun je zelfbruiner bewaren?
Hoe lang zelfbruiner houdbaar is zonder z’n werking te verliezen, hangt af van de samenstelling van het product. Om te weten hoe lang je jouw flesje kunt bewaren, kijk je naar een icoontje van een open potje met een cijfer in vermeld. Dat cijfer geeft aan hoeveel maanden (M) het product goed blijft. ’12 M’ wijst bijvoorbeeld op 12 maanden. Hierna zal het zijn werking verliezen, waardoor je meer kans krijgt op een ongelijkmatig resultaat.
Bewaar je zelfbruiner op een donkere plek en hou het flesje dicht, zodat er geen bacteriën in kunnen komen. Zo kun je er tot de uiterste houdbaarheidsdatum van genieten.
Deze artikels al gelezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!