Zo maak je komaf met scheerbultjes
Scheren is nog altijd een van de meestvoorkomende manieren van ontharen. Makkelijk en snel, maar soms kunnen vervelende scheerbultjes opduiken. Wat doe je eraan?
Scheerbultjes: zo ontstaan ze
Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het groeien weer omkrullen en in je huid prikken. De haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, maar toch vangen ze makkelijk bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een kleine ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken.
Scheerbultjes voorkomen, hoe doe je dat?
Scheerbultjes kunnen voor ongemakken zorgen, zoals pijn en jeuk. Beter voorkomen, dus! Zo doe je dat:
- Gebruik een milde scrub voor je begint te ontharen. Dat zal het vuil en de olie van je huid weghalen én haartjes die vastzitten vrijmaken. Daardoor kun je vlot scheren.
- Gun je huid rust en scheer slechts om de twee à drie dagen. Als je elke dag onthaart, irriteer je de scheerbultjes.
- Scheer met de haarrichting mee. Dit veroorzaakt minder irritatie.
- Scheer nooit droog, maar gebruik een scheergel of een ander ontharingsproduct. Is je scheerproduct net op? Een beetje conditioner of douche-olie doet het net zo goed.
- Vervang je scheermesje regelmatig. Er blijven een hele hoop bacteriën achter in het mesje, die in contact komen met de haarzakjes en zo scheerbultjes kunnen veroorzaken.
- Druk niet te hard op het mesje, anders ga je ongelijkmatig over je huid en krijg je wondjes.
- Ga ook niet te dikwijls over hetzelfde stukje huid.
- Dep je huid droog met een schone handdoek en gebruik een verzachtende crème om te hydrateren.
En hoe kun je scheerbultjes verzachten?
Smeer een parfumvrije, hydraterende crème die geschikt is om een geïrriteerde huid te kalmeren. Het aanbrengen van een koel washandje op de gevoelige plek kan ook (tijdelijk) verlichting brengen.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes