Zongebruinde huid is passé
De “No-Tan” trend dook voor het eerst op in 2008 en wordt nu ook door niet beroemdheden opgepakt. De discussie rond de zongebruinde huid laaide enkele jaren geleden op nadat enkele vrouwen ernstige huidschade opliepen na het gebruik van solariums. Het woord “tanorexic” werd toen voor het eerst gebruikt in de media en men begon het probleem te (h)erkennen: we zijn onzelf levend aan het braden!
Meer dan een eeuw geleden was een bleke huid een statussymbool. Grove zongebruinde huid was immers het ellendige lot van diegene die uren in de zon op het land moesten ploeteren. De staat van je huid werd daarmee een indicator van je status.
In de jaren ’20 sloeg dit fenomeen echter om. De rijken der aarden gingen voor het eerst op vakantie en Coco Chanel, het internationale mode icoon, vond zongebruinde vrouwen mooi. De zongebruinde huid werd nu opeens het symbool van rijkdom. De armen werkten niet langer op het land maar in fabrieken en konden zich geen buitenlandse vakanties veroorloven.
Maar anno 2010 is de bleke huid weer in opkomst. Aan het begin van dit jaar zwoer Nicola Roberts, zangeres bij Girls Aloud, de zongebruinde huid voor altijd af. En de vele fans van vampier Edward Cullen uit de Twilight-films zullen beamen dat een wit velletje wel degelijk sexy kan zijn. Ook Cate Blanchett blijft zweren bij een bleke huid in de nieuwe Robin Hood-film (vanaf 12 mei in de bioscoop)
Wees dus niet beschaamd als jij straks met (nog) bleke armen en benen op een terrasje gaat zitten!