15x de mooiste stadsparken van Vlaanderen
Op zoek naar wat groen? Ga dan even uitblazen in een van de prachtige stadsparken die Vlaanderen te bieden heeft. Je kunt er joggen, picknicken, spelen of gewoon heerlijk relaxen.
Stadsparken in Vlaanderen: hier moet je zijn!
1. Minnewaterpark in Brugge
In het zuiden van Brugge ligt het sprookjesachtige Minnewaterpark. Volgens de legende zal je de eeuwige liefde kennen als je over de Minnewaterbrug wandelt. Het is er heerlijk vertoeven op de bankjes langs het meer. Meer info vind je hier.
Zeker doen: Begin juli wordt het park een smeltkroes van muzikale stijlen en culturen, tijdens het Cactusfestival. Deze zomer is er door het coronavirus helaas geen editie, maar onthou dit festival zeker voor volgend jaar!
2. Japanse Tuin in Hasselt
Hier geniet je in alle rust van een groen uitzicht. Heerlijk, dat geluid van het stromende water op de achtergrond! Ook voor de kinderen is dit een leuk uitje, want zij kunnen op zoek gaan naar de koikarpers, en ze zelfs voederen. Toegang volwassenen: 5 euro, kinderen gratis. Meer info vind je hier.
Zeker doen: Wie wat wil bijleren, kan een theedemonstratie bijwonen. Elke maand komt een theemeester de principes van de theeceremonie uitleggen in de stijl van zijn grote theeschool in Japan. Meer info vind je hier.
3. Heldenpark in Eeklo
Het Heldenpark in Eeklo, in het Meetjesland, is een kasteelpark in Engelse landschapsstijl. Denk grasvelden, slingerende paden en een vijver. Heerlijk om te kuieren en van de zon te genieten. De grote bomen dateren er al van de 19de eeuw, toen het kasteel Oaklands nog het woonhuis was van de familie Enke. Vandaag leven je kids zich uit in de mooie speeltuin en nemen jongeren er hun middagpauze.
Zeker doen: Ook in het Heldenpark klinken de muziekdeuntjes tussen de bomen. Met het wereldmuziekfestival ‘Helden in het Park’ wordt het vast en zeker een feest. Meer info vind je hier.
4. Rivierenhof in Antwerpen
Met een oppervlakte van meer dan 130 hectare is het Rivierenhof het grootste park van Antwerpen. Hier komt iedereen aan zijn trekken. Er zijn lange lanen voor de wandelaars, looppaden voor de joggers, een kinderboerderij voor de kids en petanque voor de actieve levensgenieters. Nadien beloon je jezelf op een terrasje aan het kasteel. Meer info vind je hier.
Zeker doen: Tijdens de zomermaanden kun je in het betoverende amfitheater in het park jaarlijks genieten van meer dan veertig muziek- en theatervoorstellingen. Nadien kun je bij de foodtrucks op de binnenkoer terecht voor een hapje of cocktail. Meer info vind je hier.
5. Molenvijverpark in Genk
Het Molenvijverpark is een groen rustpunt van 10 hectare, midden in de stad Genk. Het dankt zijn naam aan de vijver langs de oude watermolen, waar je nu kunt dineren in het M Hotel. Als je liever zelf je eten meeneemt, kun je picknicken aan de designtafels van picknickplek Camp Carré. Je kunt er ook picknickmanden met Genkse culinaire specialiteiten bestellen. Het aansluitende Heempark is een fijne plek voor gezinnen, dankzij kleine boerderijdieren en een speeltuin.
Zeker doen: Wie van wetenschap houdt, kan een kijkje nemen in het Zonnewijzerpark. Verschillende Europese wetenschappers en kunstenaars werkten mee aan de opstelling van twaalf zonnewijzers. Zo gaan wetenschappelijke vindingrijkheid, moderne technologie en artistieke vormgeving gaan hier hand in hand. Meer info vind je hier.
6. Vrijbroekpark in Mechelen
Het motto van het Vrijbroekpark? Je komt er gratis binnen en stapt er verrijkt buiten. Het is er heerlijk rustig, zo aan de rand van de stad. Er zijn grote dreven, waterpartijen, twee tavernes en een speeltuin. De rozentuin is prachtig, zeker in juni. Geen wonder dat die enkele jaren geleden nog bekroond werd met de Award of Garden Exellence.
Zeker doen: Wist je dat het Vrijbroekpark ook een eigen stiltetuin heeft? De Tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis is een plekje om even helemaal tot rust te komen. Meer info vind je hier.
7. Egmontpark in Brussel
Dit park is dé perfecte plek om de drukte van de hoofdstad even te ontvluchten. Je komt er helemaal tot rust tussen standbeelden van onder andere Peter Pan. Heerlijk nostalgisch! Het park was oorspronkelijk de tuin van het Egmontpaleis en werd in 1920 voor het publiek opengesteld. Op het terras van La Fabrique en ville kun je elk weekend smullen van 100% huisgemaakt brunchbuffet. Fruitsla, granola, slaatjes, pannenkoeken, worteltaart… lekker! Jij geniet, de kinderen spelen in de speelhoek.
Zeker doen: De omgeving rond het Egmontpark beter verkennen? Dat doe je met deze fijne wandeling. Je wandelt via deze route niet alleen langs het Egmontpark, maar je kan ook prachtige herenhuizen bewonderen, de Marollen ontdekken en halt houden aan de Zavelkerk. Dit stukje Brussel is absoluut de moeite waard.
8. Provinciedomein Kessel-Lo
Hier vind je echt voor ieder wat wils. Natuurliefhebbers vergapen zich aan de prachtige planten, kinderen ravotten naar hartenlust en waterratten gaan voor het verwarmde buitenzwembad. Leuk voor de kleintjes: het ploeterbad. Meer info vind je hier.
Zeker doen: In het bijenhuis kun je bijen achter glas observeren en alles leren over honing en bijenwas. Leerrijk en leuk, zeker met de kinderen.
9. Maria Hendrikapark in Oostende
Het Maria-Hendrikapark wordt in de volksmond ook wel ‘het bosje’ genoemd. Koning Leopold II had het park immers Bois de Boulogne willen noemen. Op amper tien minuten van het strand vind je veel groen en drie vijvers. Een romantische wandeling, een spelletje minigolf, een toertje met de gocart, een lekker hapje in het Koninginnehof… alles kan. Voor sportievelingen werd zelfs een zacht loopparcours van 5 km door het park uitgestippeld. Meer info vind je hier.
Zeker doen: Huur een pedalo of roeiboot. Super voor de kinderen… en voor jezelf! Liever aan de kant blijven? Dan is een fluisterbootje wel een leuk idee. Meer info vind je hier.
10. Middelheimmuseum in Antwerpen
Iets om trots op te zijn: volgens de Britse krant The Guardian behoort het Middelheimmuseum tot de tien mooiste beeldenparken van Europa. Natuur en kunst gaan hier hand in hand, met meer dan driehonderd beeldhouwwerken her en der verspreid. In het museumcafé Mika kun je terecht voor een hapje, maar je mag er ook gaan picknicken. Gezinnen met kinderen volgen de interactieve route Radio Woordenwoud in de Middelheim App en ontdekken spelenderwijs verhalen over helden en pechvogels. Meer info vind je hier.
11. Stadspark in Aalst
Dit fijne stadspark ligt op een kwartiertje stappen van de Grote Markt van Aalst. Een leuke wandeling naar een nog leukere plek! Je zult verbaasd zijn over de biodiversiteit die je hier aantreft. Zin in een sportieve activiteit? Jog een toertje op het verlichte looppad of in het natuurgebied Osbroek-Gerstjens wat verderop.
Zeker doen: Elk jaar gaat het evenement Cirk! door, met het stadspark als één van de locaties. Klik hier voor de programmatie van dit jaar.
12. Romain De Vidtspark in Sint-Niklaas
Vlak bij de Grote Markt van Sint-Niklaas ligt het R. De Vidtspark, een groene long in de stad, genoemd naar oud-burgemeester Romain De Vidts. Het park is ingericht als een Engelse tuin met romantische wandelwegen, bloemperken, een muziekkiosk en een vijver. Je ontdekt er maar liefst zeventig boomsoorten, waaronder twintig zeldzame varianten. Dé blikvanger: de waterburcht Kasteel Walburg waar nu een prachtig eetcafé is. Meer info over het park vind je hier.
Zeker doen: Elke zomer zijn er gratis parkconcerten in het Romain De Vidtspark. Ook in veertien andere Vlaamse parken kun je tijdens de zomer optredens bijwonen onder de noemer Parkies. Meer info vind je hier.
13. De Brielmeersen in Deinze
Vree wijs, De Brielmeersen tussen de Leie en het Schipdonkkanaal in het centrum van de stad. Het aanbod is niet min: mooie wandelpaden, vijvers, een dierenpark, ligweide, moerasbiotoop, jachthaven… Kinderen halen hun hartje op in de speeltuin én het doolhof.
Zeker doen: Teamadventure zorgt voor avontuur in de Brielmeersen. Denk aan originele familie- of verjaardagsfeestjes met paintball, hindernissenparcours, lasershoot… Meer info vind je hier.
14. Kruidtuin in Leuven
De oudste botanische tuin van België? Die vind je in Leuven. Al in 1738 zette de Universiteit van Leuven er de eerste plantjes neer. Toen waren het vooral geneeskrachtige planten voor de studenten geneeskunde, maar nu vind je er ook sierplanten en zeldzame planten. In het serrecomplex staan er zelfs tal van tropische en subtropische soorten. Alle stress vloeit hier van je af. Studenten komen er zelfs hun examens voorbereiden aan de bankjes in de verzonken tuin. Zo stil kan het hier zijn! Meer info vind je hier.
Zeker doen: Er vinden geregeld tentoonstellingen plaats in de oranjerie, in het poortgebouw en in openlucht.
15. Sint-Donatuspark in Leuven
Ben je dan toch in Leuven, wandel dan ook eens door het Sint-Donatuspark tegenover de aula Pieter De Somer. Dit Leuvense stadspark in Engelse landschapsstijl is de perfecte plek om te picknicken op het gras of een boek te lezen aan het water. Je vindt er heel wat street art – letterlijk ‘kunst op straat’ – terug. Zo wandel je er dankzij het project ‘Kunstbak’ langs heel wat beschilderde elektriciteitsbakken.
Ook in de muziekkiosk van het park vind je een prachtige beschildering van een walvis, als je de graffiti erop negeert tenminst. Je komt er ook enkele beelden tegen zoals het Abrahambeeld of een borstbeeld van dichter en schrijver Albert Giraud. Ten slotte vind je er ook overblijfselen van de oude ringmuur rond Leuven uit de 12de eeuw. Meer info vind je hier.
Zeker doen: In de muziekkiosk gaan er regelmatig concerten door. Geniet er deze zomer van zomerconcerten van harmonieorkesten en concertbands. Meer info vind je hier.
Las je deze artikels al?
- 15 wandeluitstapjes in eigen land: kies jouw route
- 23x de leukste kinderboerderijen
- 10x de mooiste campings in België
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!