5x speciale eetbare kruiden om uit te proberen
Terwijl hun Latijnse namen eerder klinken als spreuken uit Harry Potter-boeken, wekken de vertalingen van deze eetbare kruiden toch meer nieuwsgierigheid op! 5x speciale kruiden om thuis eens uit te proberen:
Speciale kruiden in je keuken
1. Kleine pimpernel (Sanguisorba minor)
Kleine pimpernel is een veelzijdig, winterhard kruid dat pit en frisheid geeft aan salades, kruidenboter, thee, omeletten of sauzen. De smaak is heel bijzonder: een verrassende mix tussen noten en komkommer. Het kruid dient trouwens ook als originele garnituur en smaakmaker in een gin-tonic.
2. Sinaasappeltijm (Thymus Fragrantissimus)
Sinaasappeltijm is tijm met een milde sinaasappelsmaak en vooral: een heerlijke geur. Het kruid is lekker bij een honing-tijmsausje bijvoorbeeld. Het geeft de saus meer diepte, maar is iets zachter en zoeter dan de klassieke tijm. Sinaasappeltijm kweek je net als gewone tijm het hele jaar rond buiten. De plant is behoorlijk winterhard en heeft niet veel nodig om goed te kunnen groeien.
3. Dropplant (Agastache foeniculum)
Dropplant: de naam verraadt de smaak. Dit kruid geeft je gerechten een subtiele, lekkere anijssmaak en je kunt er uiteraard ook thee van trekken. De thee van dropplant zou de eetlust stimuleren maar is ook goed tegen een winterdipje en helpt tegen misselijkheid en braken. Tijdens de bloeiperiode komen er trouwens mooie blauwe bloemen met opvallende schutbladeren aan de plant. Een traktatie voor bijen en vlinders!
4. Onsterfelijksheidskruid (Gynostemma pentaphyllum)
Onsterfelijkheidskruid: alleen uit nieuwsgierigheid zou je dit kruid al in je kruidenhoekje willen. Chinezen trekken er al eeuwen thee van, want ze zijn ervan overtuigd dat het je leven verlengt. In bepaalde streken in China waar dagelijks onsterfelijkheidskruid wordt gedronken, wonen immers opvallend meer eeuwelingen. Daarnaast is het ook gewoon een heel lekker kruidje met een aparte smaak. Denk aan zoethout met een aangenaam bittertje.
5. Zeebanaan (Carpobrotus rossii)
Nog zo’n leuke naam: zeebanaan. De kleine blaadjes lijken op minibanaantjes. Deze sappige zeegroente groeit van nature op het strand en in de duinen, maar kan dus ook perfect op je vensterbank. De smaak van de vlezige zilte blaadjes doet denken aan zeekraal. Lekker rauw of kort roergebakken in een schotel. Een aanwinst in de keuken!
Nog meer over kruiden:
- Een tuin of balkon vol winterkruiden
- Zelf tijmsiroop maken: helend lekker!
- Pompoenpret: 16x zelf herfstdecoratie maken met pompoenen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!