Plastic afval hergebruiken in de tuin: zo doe je dat!
Organisch afval kan worden gecomposteerd, maar dat geldt niet voor al ons ander huishoudelijk afval, zoals plastic flessen. Om de afvalberg niet groter te maken dan hij al is, kun je sommige dingen beter een tweede leven geven, in de tuin bijvoorbeeld!
Plastic afval nuttig gebruiken in de tuin
1. Maak een driepootsteun
Door drie bamboestokken met een plastic fles af te dekken, maak je een snelle wigwam die je niet meer aan elkaar vast hoeft te binden. Ideaal om je (klim)planten mee te ondersteunen.
2. Verjaag vogels
Snijbiet en andere bladgroenten worden graag bezocht door vogels, die er dan in pikken. Zet omgekeerde plastic flessen op hoge stokken tussen je planten en span daar een net overheen.
3. Houd slakken tegen
Snijd de onderkant van plastic flessen en bakjes en gebruik het bovenste deel om er een beschermring voor jonge plantjes van te maken. Ze beschermen tegen kou en vooral tegen slakken, maar ook tegen vraatzuchtige muizen en vogels.
4. Maak een ministolp
Glazen stolpen beschermen de planten goed tegen kou en ongedierte, maar je kunt hier ook prima een plastic fles voor gebruiken. Snij een fles doormidden en gebruik het bovenste deel om over je jonge plantjes te zetten. Laat overdag de dop eraf om te ventileren en schroef ’s avonds de dop er weer op als bescherming tegen de kou. Gebruik het onderste deel van de fles om een minikas te creëren voor zaailingen en stekjes.
Ook deze dingen kun je hergebruiken:
- Noppenfolie is uitstekend isolatiemateriaal. Je kunt het rond de potten wikkelen van planten die niet winterhard zijn om ze extra te beschermen.
- Polystyreen, beter bekend als piepschuim, werkt ook isolerend. In de winter kun je er de potplanten mee beschermen door stukjes piepschuim in een grotere pot te doen en er vervolgens je plant met de plastic binnenpot erin te zetten. In de lente kun je er jonge planten mee beschermen die nog niet voldoende zijn afgehard.
- Hang oude cd’s, aluminiumbakjes of aluminiumfolie op om vogels af te schrikken.
- Prik een kurken stop op een puntige stok zodat je je er niet aan kunt verwonden.
- Harde plastic (verf)potjes kunnen dienen als kweekpotjes. Maak in de bodem wel afwateringsgaatjes.
- Plastic fruitbakjes van bijvoorbeeld aardbeien en frambozen zijn handig als zaaibakjes. En het inlegvel van polystyreen vormt een goede isolatie voor de wortels.
- Verstuivers met (ecologische) producten voor ramen e.d. zijn goede plantenspuiten voor jonge plantjes. Was ze wel eerst grondig, zodat alle sporen van het product verdwenen zijn.
Bron: Permacultuur – Andrew Mikolajski
Meer tips voor de tuin:
- Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken!
- Mollen in de tuin? Dit kun je doen!
- Tuinieren zonder pesticiden: 7 tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!