Agastache: het snoepje in je kruidentuin
Een plant met snoepjesambitie is een must in de kruidentuin van (groot)ouders met een hart voor kinderen. Verder dan de Agastache hoeven ze niet te zoeken!
Snoepgeur en -smaak
Helaas, er groeien geen échte snoepjes aan de dropplant of Agastache, maar geuren en zelfs smaken naar een mengeling van anijs en drop doet ze wel. Telkens je enkele blaadjes kneust of een takje door de hand trekt, laat de plant haar geur volop vrij.
Om smaak vrij te geven volstaat één enkel blaadje op de tong, maar je kunt het ook versnipperen in een salade of trekken tot infuus.
Zo maak je er een kopje thee mee:
- Neem het bovenste stuk van de plant, de bloem met de bladeren die nog mooi en ongerept zijn.
- Giet er kokend water op.
- Laat 7 minuten trekken.
- Zeef de bloem en het blad eruit.
Getty Images
Drukbezochte bloemen
In de kruidentuin, maar ook in de bloemenborder, toont de dropplant zich een sterke jongen. Hij groeit uit tot een hoogte van ongeveer een meter en draagt op de hoog opgestoken stengels van juli tot september met – naargelang de soort of variëteit – aartjes vol met zachtpaarse, rode of zelfs witte bloembuisjes. Die worden druk bezocht door bijen en vlinders.
In de tuin
In maart of april kun je dropplant zaaien, maar beginnen met plantgoed is heel wat makkelijker en het garandeert je snel een uitbundige groei. Plantjes in pot zijn te koop in zowat alle tuincentra en in kwekerijen van vaste planten.
- Drie plantjes volstaan in regel om een mooie groep te vormen. Plant ze op een afstand van ongeveer 30 centimeter uit elkaar. Steunen is maar zelden nodig.
- Geef je de planten een plek in volle grond? Gun ze dan een goed bewerkte, doorlatende en – als het enigszins kan – het hele jaar rond licht vochtige grond in zon of halfschaduw. Daar voelen ze zich het best thuis.
- Op een te natte grond is er veel kans dat de dropplantjes de winter niet overleven. Een lichte mulchlaag voorkomt echter veel leed.
Voor een gezonde groei
Gelukkig zaaien de meeste dropplanten zichzelf steeds opnieuw uit en is hun aanwezigheid in de tuin toch veiliggesteld. Zorg er wel voor dat de plant ruimte heeft. Als ze gevangenzit tussen andere planten kan het gebrek aan ventilatie aantasting door witziekte in de hand werken. Voorkom dat probleem en geef de plant ruimte, giet nooit water over de plant heen en dun eventueel een erg bossig groeiende plant uit zodat de wind hem snel kan droogblazen.
Kruidenliefhebber? Lees dan zeker verder:
- 5x speciale eetbare kruiden om uit te proberen
- Salie: een mooie smaakmaker in je tuin
- Zelf tijmsiroop maken: zo doe je dat!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!