5 natuurlijke manieren om bladluizen te bestrijden
Bladluizen vind je in allerlei soorten, maten en kleuren en zijn vaak overvloedig aanwezig op onze bloemknoppen of bladgroen. Ze zuigen zich vol sap en laten onze bloemen en planten beschadigd achter. Gelukkig bestaan er enkele natuurlijke en makkelijke manieren om bladluizen te bestrijden.
Wat doen bladluizen?
Bladluizen zijn piepklein en bestaan in allerlei kleuren: groen, zwart, grijs, geel, roze, wit … Ze voeden zich met het sap uit bladeren, bloemen en stengels van (jonge) planten en bovendien kunnen ze ook virussen overbrengen. Hierdoor krijgen je planten minder voedingsstoffen, waardoor ze minder goed groeien of zelfs kunnen doodgaan.
Daarnaast scheiden bladluizen honingdauw af. Dat is een zoete, nectar-achtige vloeistof wat de ideale voedingsbron vormt voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en worden in combinatie met de bladluis ‘roetdauw’ genoemd. Mieren en wespen lusten bovendien ook graag honingdauw, maar deze belagers willen wij, net als de bladluis, ook liever niet in onze tuin.
Bladluizen bestrijden: dit zijn onze tips
Geen goed nieuws dus, die bladluizen. Daarom enkele tips om ze op natuurlijke wijze te bestrijden, zonder je planten aan te tasten:
1. Trek natuurlijke vijanden aan
Voor heel wat insecten zijn bladluizen de ideale maaltijd. Lieveheersbeestjes en hun larven eten wel honderden bladluizen per dag. Ook sluipwespen en hun larven, gaasvliegen en oorwurmen doen er zich graag te goed aan. Deze insecten trek je aan door Afrikaantjes, ook wel ‘stinkertjes’ genoemd, in de buurt van bladluisgevoelige planten te zetten.
2. Planten met een sterke geur
Bladluizen houden niet van sterk geurende planten, zoals lavendel, dille, knoflook, salie, uien, bieslook… Je kunt ook de bladluizen naar één plant lokken om de andere planten in je tuin te ontzien. De Oost-Indische kers is daarvoor heel geschikt.
Wil je een kolonie bladluizen wegjagen? Bespuit ze dan met knoflookspray. Door de heftige geur pakken de veelvraters snel hun biezen en laten ze je planten ongemoeid. Een fijne, natuurlijk oplossing! Gebruik de spray overdag op een droge dag en concentreer je vooral op de bladeren.
De basis is simpel: giet gekookt water over gekneusde of fijngestampte knoflook. Een bol knoflook op anderhalve liter water is een prima verhouding.
3. Spoelen met koud water
Zet je tuinslang aan en spuit de bladluizen van je plant met een harde waterstraal. Zo simpel kan het zijn! Potplanten kun je onderdompelen in koud water of afspoelen onder de kraan.
4. Besproei de planten met brandnetelgier
Brandnetelgier is een plantenaftreksel dat meestal gemaakt wordt van brandnetels. Om gier te maken, vul je een halve emmer met brandnetels, de rest vul je aan met water. Laat de emmer enkele dagen staan (let op, want het goedje kan enorm stinken) en zeef daarna de netelresten eruit. Leng de vloeistof nog aan met water en besproei hiermee je planten.
5. Leg bananenschillen rond aangetaste planten
Eet je graag (en vaak) bananen? Gooi de schil dan niet weg, maar leg hem rond je aangetaste planten. De zoete geur van bananen trekt bladluizen aan, waardoor ze in de schil gaan zitten. Wanneer de schil vol zit, gooi je ze weg en vervang je ze door een nieuwe.
Favoriete planten van de bladluis
Bladluizen hebben zo hun favorietjes in de (moes)tuin. Ze houden onder meer van rozen, lupines, oleanders, vlinderstruiken en klimop. Kruiden en groenten waar ze dol op zijn: broccoli, bloemkool, boerenkool, kool, spruitjes, Oost-Indische kers, lavas en oregano.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!