Blauweregen: dit moet je weten over deze prachtige klimplant
Wisteria, beter bekend als blauweregen, is een prachtige klimplant met heerlijk geurende, lavendelblauwe bloemtrossen. Geen wonder dat deze sierlijke plant vaak wordt gekozen om gevels of pergola’s op te fleuren. Lees hier hoe je ‘m verzorgt en waar je rekening mee moet houden:
Opgepast, giftig!
De blauweregen ziet er erg onschuldig uit, maar naast bloemen groeien er ook langwerpige vruchten aan die erg giftig zijn voor mensen en dieren. Ook het sap ervan kan voor ernstige oogirritatie zorgen.
Regelmatig snoeien
Om je Wisteria in toom te houden en om meer bloemen te krijgen, is het aangeraden om hem twee keer per jaar te snoeien. De plant staat namelijk bekend om zijn snelle, sterke groei en bovendien kan hij tot wel 20 meter hoog worden. Wanneer je hem niet regelmatig snoeit, kunnen de uitlopers schade aanrichten aan je gevel.
- Snoei in de zomer (juli/augustus) de zijtakken terug tot op ongeveer vijf à zes bloemknoppen, zo’n 30-40 centimeter, en verwijder ook nieuwe, jonge takjes.
- In het voorjaar (januari-maart) kun je de uitlopers terugsnoeien tot op ongeveer drie bloemknoppen, zo’n 10 centimeter. Doe dit wel in een vorstvrije periode.
Niet veeleisend
Wat betreft de standplaats en bodem is de blauwe regen niet zo veeleisend. Hij kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan en vraagt een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar groeit ook goed in kleigrond. Daarnaast is deze plant ook zeer winterhard.
Soorten blauweregen
In het algemeen zijn er twee verschillende soorten: Wisteria floribunda (Japanse blauweregen) en Wisteria sinensis (Chinese blauweregen). Het grote verschil tussen de twee is de groeirichting: Japanse blauweregen draait linksom en Chinese blauweregen rechtsom. Beide soorten bloeien in mei en juni. Daarnaast bestaan er nog verschillende variëteiten binnen deze soorten, met elk hun eigen kleur en kenmerken.
Enkele voorbeelden van de Wisteria:
Wisteria sinensis ‘Alba’
Wisteria sinensis ‘Rosea’
Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook leuk om te lezen:
- Test: hoe goed is jouw kennis over bloemen?
- 4x zomerse zelfmaakideetjes voor een sfeervol terras
- Zonnebloemen zaaien in je tuin: zo doe je dat
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!