Bloembakken verzorgen: 7 gulden regels
Niets leuker dan naar het tuincentrum gaan en je karretje vol te laden met planten om je bakken te vullen. Met een beetje geluk én de juiste verzorging kun je er nog het hele seizoen van genieten. Deze 7 simpele regels helpen je om ze te laten bloeien, en bloeien, en bloeien…
Regel 1: Zorg voor een goede drainage
Je bloembakken verzorgen begint met een goede drainage. Weinig planten houden immers van natte voeten, zeker perkplantjes niet! Het is dus cruciaal dat het water goed weg kan. Daar zorg je al bij het aanplanten van de bak voor. Check of je bak een of meerdere gaatjes in de bodem heeft en leg eerst een flinke laag kleikorrels. Daar kan het water goed doorheen. Bovendien houden de kleikorrels water vast, wat van pas komt op drogere dagen. Kies ook voor hoogwaardige potgrond, die goed water en lucht doorlaat.
Tip! Met potvoetjes – die je courant vindt in tuincentra – staat je bak niet rechtstreeks op de tegels van je terras, maar iets hoger, waardoor het afvoergaatje niet afgesloten wordt.
Regel 2: Kies de juiste standplaats
Je bloembakken verzorgen staat of valt ook met het kiezen van de juiste plek. De meeste bloemen hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig, maar sommige soorten gedijen ook goed in halfschaduw. Deze informatie vind je op het plantenetiket. Kies ook een plekje uit de wind, want wind droogt de potgrond uit.
Regel 3: Geef voldoende water
De belangrijkste regel: zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt. Perkplantjes die een tijdje droog hebben gestaan en slap hangen, herstellen zich na een flinke gietbeurt wel weer, maar komen er niet eindeloos weer bovenop. Check af en toe met je wijsvinger hoe droog of nat de potgrond een paar centimeter dieper is.
Tip! Geef geen water op het heetste moment van de dag, want dat verdampt meteen. Geef liever ‘s ochtends water.
Regel 4: Verwijder uitgebloeide bloemen
Verwijder uitgebloeide bloemen door ze eenvoudigweg van de steeltjes af te knijpen of weg te snoeien met de snoeischaar, anders blijft de plant z’n energie daarin steken, in plaats van in het vormen van nieuwe knoppen. Doe dit op hetzelfde moment als je water geeft, dan gaat het in één moeite door.
Regel 5: Weer onkruid en beestjes
Staat je bloembak aan de rand van je terras vlak bij het gazon? Dan kunnen er zich al eens grassprieten of andere onkruidjes in de bak nestelen. Pluk ze weg zodra ze de kop opsteken, want hoe meer ze groeien, hoe meer water en voeding ze gaan gebruiken en die concurrentie doet je perkplantjes geen goed. Controleer je bloembak ook geregeld op tekenen van ziekten en plagen, zoals schimmels of bladluizen. Behandel indien nodig met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Regel 6: Geef af en toe voeding bij
Sommige bloeiers, zoals petunia’s en geraniums, hebben geregeld wat bijvoeding nodig voor een weelderige bloei. Na zes weken raakt de potgrond in je bloembak immers stilaan uitgeput. Voeg daarom eens in de paar weken in een gietbeurt wat vloeibare meststof voor terras- en balkonplanten toe om de groei en bloei te bevorderen.
Bloembak-hack! Mulch de potgrond met koffiedik, niet alleen om vocht vast te houden, maar ook om voedingsstoffen zoals stikstof aan de grond toe te voegen. Koffiedik fungeert ook als een natuurlijke barrière tegen slakken en andere ongewenste plagen.
Regel 7: Verzorg je bloembakken tijdens je vakantie
Ga je met vakantie? Overweeg om te investeren in een geautomatiseerd druppelsysteem – zoals het Micro Drip System van Gardena, meer info vind je hier – dat je bloembakken en potten water geeft op vooraf ingestelde tijdstippen en met een frequentie naar keuze.
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!