boeket met dahlia's
Getty Images

Dahlia’s: zo maak je de mooiste boeketten

Het zijn indrukwekkende bloeiers in de tuin, maar ook in huis stelen dahlia’s de show. Maak er een uitbundig boeket mee en geniet volop van deze Mexicaanse schone!

Bolrond boeket met beukenblad en besjes

Dahlia boeket

Dit heb je nodig

• 2 takken beukenblad • 2 bessentakjes (Viburnum opulus) • 7 zalmkleurige dahlia’s (‘Chanel Salmon’), 5 rode (‘New Red’) en 3 lichtroze (‘Diana’s Memory Salmon’).

Zo schik je het

  • Kies een lage, bolle vaas met brede hals en vul deze tot de helft met water. Schik er als basis voor het boeket een raster van groen in, met 1 tak beukenblad die je in kleinere takjes hebt verdeeld, en de toefjes bessen.
  • Snij alle dahlia’s onderaan schuin bij op verschillende lengtes: 5 zalmkleurige, 3 rode en 1 lichtroze vrij kort, van elke kleur telkens 1 lang en de rest er tussenin. Verwijder ook de laagste bladeren.
  • Verdeel de de dahlia’s volgens kleur gelijkmatig over het raster van groen: eerst de zalmkleurige van laag naar hoog, dan de rode van laag naar hoog en ten slotte de lichtroze.
  • Snij het resterende beukenblad in 2 flinke takken en steek er een links en het ander rechts bij het boeket.

Tintelfris boeket in citroengeel en wit

Dahlia boeket

Dit heb je nodig

• 1 tak moederkruid (Tanacetum) • 2 takken dille (Anethum graveolens) • 8 gele dahlia’s (‘Netty Yellow’) en 6 witte (‘Polar Ice’).

Zo schik je het

  • Kies 2 vazen die samen een mooi geheel vormen: 1 grote/hoge en 1 lagere met smalle hals. Vul ze tot – en voor de hoge vaas net iets óver – de helft met water. Zet de Tanacetum als basis in de hoge vaas.
  • Snij alle dahlia’s onderaan schuin korter bij, zo dat ze allemaal boven de rand van de hoge vaas uit komen en licht variërend in lengte. Verwijder ook de laagste bladeren.
  • Zet eerst 7 gele dahlia’s in de vaas. Voeg daarna 5 witte dahlia’s toe, en eindig met de hoog uitstekende dilleschermen.
  • Zet de resterende dahlia’s in de lagere vaas met fijne hals; de ene wat hoger dan de andere.

Nazomers boeket met rozig en rood groen

Boeket met kunstbloemen

Dit heb je nodig

• 1 tak Rhus Typhina Branch Pink • 2 takken Heuchera Leaf • 11 à 12 dahlia’s: 5 licht zalmroze, 3 donker oranje en 2 rode (alles kunstmateriaal vanaf € 2,59/st, pelckmans.net).

Zo schik je het

  • Kies een vrij hoge vaas en vorm er met de takken een groen raster in; de Rhus Typhina aan een kant, de beide takken Heuchera aan de andere.
  • Zet eerst de zalmkleurige dahlia’s in het raster; plooi de stelen terug – niet afknippen dus! – om de bloemen op verschillende hoogtes te brengen.
  • Vul verder aan met de accentkleuren: eerst de oranje dahlia’s en daarna de rode. Plooi hier en daar nog een steel om het boeket mooi in vorm te brengen.

Schattig boeket met pompons en pluimpjes

Schikken met dahlia's

Dit heb je nodig

• 13 dahlia’s: 5 dieppaarse pompons (‘Ivannetti Dark Purple’), 5 lichtroze pompons (‘Wizzard of Oz Pale Pink’) en 3 donkerrode (‘Arabian Night’) • 1 kogeldistel (Eryngium Echinops Ritro) • 1 takje Virginische ereprijs (Veronicastrum ‘Pink Fascination’) • 2 takjes spirea ‘Pink Innocence’) • 1 tak pimpernel (Sanguisorba).

Zo schik je het

  • Kies een robuuste lage pot, knip met de kniptang een stuk kippengaas dat in de pot past en stop het in de pot. Vul de pot voor 2/3 met water.
  • Snij alle dahlia’s onderaan schuin bij, variërend in lengte. Verwijder ook alle blad onderaan.
  • Kies voor een stevige vaas van keramiek (eventueel met metallic glazuur) of een ruwe stenen pot.
  • Vul het boeket aan met de 2 takjes spirea en het takje ereprijs en steek als laatste de pimpernel; deze mag er speels uit springen.

Romantisch boeket in roze tinten

Dahlia boeket

Dit heb je nodig

• 1 tak Pittosporum nevato • 17 dahlia’s: 7 licht zalmkleurige (‘Diana’s Memory Salmon’), 5 witte (‘Polar Ice’) en 5 lichtroze pompons (‘Wizzard of Oz Pale Pink’).

Zo schik je het

  • Kies een smalle vaas en vul deze zeker voor de helft met water. Knip het groen in kleinere takjes en vorm er in de vaas een groen raster mee als basis.
  • Snij alle dahlia’s onderaan schuin bij, variërend in lengte. Verwijder ook de laagste bladeren tot de hoogte van de vaas.
  • Steek eerst de zalmkleurige dahlia’s – een 5-tal laag genoeg om een stevige basis te vormen. Vul aan met de witte dahlia’s – opnieuw een paar in de basis – en eindig met de pompons, die je hoger en asymmetrisch steekt.

Tips voor een boeket dat nog meer opvalt

  • Laat altijd een à twee bloemen hoger boven je boeket uit steken voor een dynamisch effect.
  • Door de plooibare stelen van kunstbloemen kun je met dezelfde bloemen toch telkens heel andere boeketten maken.
  • Kippengaas is ideaal om te schikken in potten; gebruik de openingen om richting te geven aan de bloemen.
  • Een smalle vaas en dus maar een plat boeket? Liever niet! Creëer wat volume aan de voor- en achterkant.
  • Dahlia’s in knop gaan in je boeket niet verder open, maar zijn visueel een leuke extra.

Tips voor een boeket dat extra lang houdt

  • Snij ’s ochtends vroeg de bloemen die al helemaal open staan; die zijn alvast goed voorzien van water.
  • Gebruik een brandschone vaas om besmetting met bacteriën te voorkomen en vul die met lauwwarm water.
  • Snij de stelen schuin bij met een scherp aardappelmesje en doe dit elke dag opnieuw. Ververs ook telkens het water.
  • Verwijder bladeren die in het water zouden komen te staan, om vervuiling van het water te voorkomen.
  • Doe plantenvoeding in het water, maar geen suikerhoudende frisdrank (zoals vaak als tip bij boeketten wordt gegeven); dahlia’s kunnen ervan gaan rotten.
  • Zet de vaas niet in de zon of bij de verwarming, waar het water extra snel zou verdampen: dahlia’s hebben elk scheutje water nodig.

Proeven maar!

Wist je trouwens dat alle delen van de dahlia – van de blaadjes tot de knol – eetbaar zijn? In Mexico, het land van oorsprong, vind je veel recepten om dahlia’s te bereiden. Wat dacht je van geschilde en gekookte dahliaknol? De smaak is delicaat, zit ergens tussen die van selder en artisjok en levert een lekkere soep op. Ook de bloemblaadjes kunnen na spoelen verwerkt worden in een salade of stoofschotel. De blaadjes zijn courant te koop op lokale Mexicaanse markten, maar de knollen meestal niet; deze worden door families voor eigen consumptie op biologische wijze verbouwd, zodat ze veilig gegeten kunnen worden.

Bron: Libelle 33/2024 • Boeketten: Studio Ellis/@studio.ellis • Tekst: Carine De Mey • Foto’s: Annelies De Weerdt.

Meer bloemschikken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."