Brandnetelgier: hoe maak je het en waarvoor wordt het gebruikt?
Brandnetelgier is een prima meststof voor de sier- en moestuin. Het zit boordevol voedingsstoffen en houdt onder meer schimmels en bladluizen weg van je planten. Je maakt het gemakkelijk zelf en het is bovendien hélemaal gratis!
Waarvoor gebruik je brandnetelgier?
Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetels. En biedt heel wat voordelen:
- Het bevat stikstof en mineralen die de groei van je planten bevorderen. Je kunt het bijvoorbeeld in de moestuin gebruiken om prei, tomaten, kool, selderij en komkommer een extra boost te geven. Geef het liever niet aan uien, bonen of erwten.
- Daarnaast kun je er ook bladluizen of andere plagen mee bestrijden
- en het maakt je planten weerbaarder tegen schimmels en ziektes.
Hoe maak je het?
Brandnetelgier maken is heel gemakkelijk. Het komt erop aan de planten in water te laten gisten, waardoor de voedingsstoffen vrijkomen.
Dit heb je nodig om 10 liter brandnetelgier te maken:
- Emmer of ton van minstens 10 liter (géén metaal)
- 10 liter (regen)water
- 1 kilogram brandnetels
Zo maak je ’t:
- Doe de brandnetels in de emmer en overgiet ze met water zodat ze helemaal onder staan. Vul de emmer niet helemaal tot de rand, want het mengsel gaat na een tijdje schuimen waardoor het waterpeil stijgt.
- Dek af met een deksel of gaas en laat alles ongeveer een week staan. Roer om de 1 à 2 dagen.
- Na enkele dagen zal het goedje beginnen schuimen. Als het warm is, zal de gisting minder lang duren dan wanneer het koud is. Hou er rekening mee dat de gier zal beginnen stinken, dus zet de emmer best niet te dicht bij je raam of deur.
- De gier is klaar als het water echt donker kleurt. Giet door een zeef zodat de verteerde plantenresten daarin achterblijven.
Tip: Wil je het gistingsproces versnellen? Voeg dan 500 gram suiker toe.
Verdunnen voor gebruik
Giet brandnetelgier niet rechtstreeks bij je planten, maar verdun het eerst met water. 1 liter gier verdun je met 10 liter water. Geef het bij voorkeur op een bewolkte dag of ’s avonds aan je planten, om te voorkomen dat ze verbranden door de zon.
Ook leuk om te lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!