Daslook: da’s lekker én gezond!
Daslook, het wilde broertje van look, wordt steeds vaker (her)ontdekt in tuinen en in de keuken. In de schaduwrijke bossen van de Ardennen en Oost-België vind je hele tapijten van deze geurende witte bloemen, maar ook jij kunt er makkelijk volop van genieten door het plantje zelf te kweken.
Daslook, ‘look van beren’
Allium ursinum, letterlijk ‘look van beren’, wordt zowel in het Engels, Frans als het Duits netjes uit het Latijn vertaald als bear’s garlic, ail d’ours en Bärlauch. Waarom het bij ons dan daslook heet, is koffiedik kijken.
Volgens de overlevering deden de beren (en afhankelijk van de versie ook dassen) wanneer ze uit hun winterslaap ontwaakten, zich te goed aan dit kruid om hun maag en ingewanden te reinigen. Dat niet alleen beren de geneeskrachtige werking (zie onder) van het schaduwminnende broertje van de look kenden, blijkt uit een oud volksgezegde: ‘Eet men prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij.”
Daslook tref je in het wild vooral aan in de bossen van Midden-Europa, West-Azië en in de Kaukasus. Het plantje uit de familie van de Liliaceae gedijt bij ons vooral in de Oostkantons en de Ardense loofbossen. Maar ook in Vlaanderen tref je het hier en daar aan, bijvoorbeeld in de Plantentuin van Meise.
Dit bolgewas is dol op donkere vochtige plaatsen met een humusrijke en kalkhoudende bodem en nestelt zich bij voorkeur in grote groepen langs beken. Zoals look en ui vermeerdert daslook (ook wel oerlook genoemd) zich met knolletjes en zoals bij paddenstoelen zijn de groeiplaatsen een goed bewaard geheim.
Geneeskrachtig kruid
Daslook lijkt wel een tovermiddel uit de huisapotheek. Van oudsher wordt het aangewend voor de behandeling van hart- en vaatziekten, te hoge cholesterol, aderverkalking, infectie van de ogen, oren, keel en de luchtwegen. En het wordt ook verondersteld te helpen tegen hoesten, heesheid, verkoudheid én griep! Net als knoflook bevordert daslook de spijsvertering en stimuleert het de eetlust. Daslook remt infecties en is door zijn hoge zwavelgehalte een aangewezen middel tegen schimmels en andere huidinfecties. Wat een lijst! Wil je het gebruiken voor medische doeleinden? Laat je dan in elk geval informeren door een specialist.
Pittige smaak
Daslook is niet alleen een van de oudste bekende geneeskrachtige kruiden, ook culinair wordt het geapprecieerd om zijn pittige, kruidige smaak. Geliefd in grootmoeders keuken verloor het de laatste decennia aan populariteit, vooral door de toenemende zeldzaamheid van het plantje. Die is te wijten aan ontbossing en vervuiling. Maar met de hernieuwde aandacht voor oude gewassen is ook daslook aan een opmars begonnen. De smaak ervan is minder uitgesproken en zachter dan die van knoflook. Erg lekker in onder andere salades en bij lamsvlees.
Recepten met daslook
Daslook planten in de tuin
Daslook is dus op zijn best in een vochtige, schaduwrijke omgeving. De plant breidt zichzelf uit door zijn verwilderingsbolletjes. Daslook plant je het best in het najaar of in het vroege voorjaar. Na de bloei verwelken de bladeren. De bladeren lijken sterk op die van meiklokjes. Wanneer de plant nog niet in bloei is, zie je nauwelijks het verschil. Opletten, want het blad van meiklokjes is giftig. Je herkent daslook vooral aan de geur van het blad. Het doet denken aan uien.
Portie lezen voor extra lentekriebels
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!