Wat als je kat van een giftige plant heeft gegeten?
Katten weten van nature welke planten ze niet mogen eten. Maar toch kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Een ongelukje is snel gebeurd! Lees hier wat je moet doen als je kat van een giftige plant heeft gegeten.
At je kat van een giftige plant?
Het komt maar weinig voor dat een kat bewust van een giftige plant proeft. Maar wat wél vaker voorkomt is dat ze giftige stoffen van bladeren en stuifmeel ‘vangen’ met hun pels. Katten likken hun pels dagelijks, en kunnen zichzelf dus zo vergiftigen.
Zie je een van deze symptomen? Dan kan het misschien zijn dat je kat giftige stoffen binnen heeft.
- verward overkomen
- overtollig kwijlen
- diarree krijgen
- moeilijk ademen
- braken
- opvallend meer drinken
Soms kunnen de effecten ook ernstiger zijn, zoals een verandering in hartslag en ademhaling of nier- en leverfalen. Heb je een vermoeden dat je kat met een giftige plant in aanraking kwam? Contacteer dan meteen je dierenarts. Zoek ook uit over welke plant het eventueel kan gaan en licht de dierenarts in.
Let op met giftige planten in je huis en tuin.
In de tuin
Planten die voor ons giftig zijn, zoals berenklauw, herfsttijloos, blauweregen, goudenregen, meiklokjes, monnikskap, oleander, vingerhoedskruid en Datura, zijn dat ook voor katten. Verder is het opletten geblazen voor:
- Lelies: niet alleen het stuifmeel van de bloemen, maar ook de bladeren en zaden zijn giftig voor katten.
- Chrysanten: ze bevatten pyrethrinen, waarvan natuurlijke contactinsecticiden worden gemaakt. Die kunnen maag- en darmklachten opleveren, en bij katten met een gevoelige huid irritatie veroorzaken. De chrysanten Tanacetum cinerariifolium en T. coccineum zijn het gevaarlijkst.
- Klaprozen: ze bevatten melksap met alkaloïden, waaruit onder meer opium en heroïne wordt gewonnen. Katten kunnen bedwelmd geraken van de bloemen. De slaapbol (Papaver somniferum), een populaire eenjarige, bevat de hoogste concentratie.
- Stinkertjes: De bloemen en het sap van de Tagetes kunnen katten maagklachten bezorgen.
Haagsnoeisel
Ruim ook meteen haagsnoeisel van coniferen en taxus op; wanneer katten er in rollen krijgen ze het sap op hun pels en ook dan kunnen ze vergiftigingsverschijnselen vertonen. Het gevaar is het grootst bij jonge katten, die graag met bloemen en planten spelen, en oudere, verzwakte dieren.
Kamerplanten
Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet een kat absoluut vermijden, want deze planten kunnen voor accuut nierfalen zorgen.
Maar ook deze uitgebreide lijst van op groenvanbijons.be staat gekenmerkt als giftig. Al zal je kat aan deze planten niet sterven, ze kunnen toch voor diarree en maagklachten zorgen:
- agave
- allamande
- alocasia
- aloë vera
- amaryllis
- annemoon
- azalea
- bitterblad
- caladium
- calla
- chrysant
- croton
- cyclaam
- dieffenbachia
- ficus
- hedera
- hortensia
- hulst
- hyacinth
- iris
- kamerbrem
- kamerpalm
- kansenboom
- kegelsleutelbloem
- kerstroos
- kerstster
- lathyrus
- lelie
- lelietje-van-dalen
- lepelplant
- maagdenpalm
- maretak
- narcis
- oleander
- oranjeboompje
- palmlelie
- philodendron
- sansevieria
- sierpeper
- sint jozefplant
- sneeuwklokje
- vingerplant
- wasbloem
- zijdeplant
Gelukkig zijn er ook planten die helemaal veilig zijn voor je kat:
- calathea
- bananenplant
- pannenkoekenplant
- terrarium: hier zitten de plantjes veilig achter glas en kurk
- blauwvaren
- krulvaren
- graslelie
- peperomia
Lees hier nog meer nieuwtjes over katten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!