Triestig cijfer: zóveel verstoten huisdieren per dag
De roep om verantwoord huisdierenbezit en meer adoptie uit dierenasielen klinkt steeds luider. Niet verwonderlijk als je weet dat er dagelijks een schokkend aantal huisdieren aan hun lot worden overgelaten.
Verstoten huisdieren
Van een Maltezer die met geweld in het water wordt gegooid tot een vastgebonden chihuahua in een stadspark over een kat die uit de auto is gesmeten: dat de huidige situatie voor veel dierenasielen onhoudbaar is, zagen we de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk in de media.
Naar aanleiding van Werelddierendag willen Mars Belgium en Het Blauwe Kruis – een vzw die zich inzet voor de bescherming en het welzijn van dieren – de aandacht vestigen op de nijpende situatie in de dierenasielen.
Zij pleiten voor meer verantwoord huisdierenbezit en willen mensen stimuleren om adoptie serieus te overwegen als ze een nieuw huisdier willen.
Het ‘adopt don’t shop-principe’ is dan ook heel hard nodig als je weet dat er maar liefst 150 honden en katten per dag aan hun lot worden overgelaten.
Dat zijn jaarlijks zo’n 25.000 honden en 32.000 katten die zonder baasje of warme thuis komen te zitten.
Adopteren: nog veel misvattingen
*Cijfers tonen ook aan dat 72 procent van de Belgen een huisdier kiezen via fokkers (37%), familie of vrienden (16%) of particulieren (19%).
Terwijl 54% in 2022 nog overwoog om een huisdier uit het asiel te kopen, ging amper 14% daadwerkelijk over tot adoptie. Een kleine rekensom leert dat er in 2022 van de ruim 4.000 dieren in de Blauwe Kruis-centra, slechts 1.623 een nieuwe thuis vonden.
Veel mensen aarzelen dan ook om een huisdier uit het asiel te adopteren omdat ze bezorgd zijn over:
- de achtergrond van het dier (40%),
- de gedachte dat er geen jonge dieren beschikbaar zijn (30%)
- of dat bepaalde rassen ontbreken (26%).
Guy Adant, voorzitter van Het Blauwe Kruis, benadrukt echter dat deze zorgen vaak misvattingen zijn:
“Dieren belanden voor tal van redenen in onze asielen, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben aandacht en liefde nodig. Het is tijd om het taboe rond asieladopties te doorbreken. Dieren uit het asiel verdienen een tweede kans. Bovendien zorgen wij ervoor dat je je nieuwe huisdier gesteriliseerd en gechipt mee naar huis kan nemen.”
Bezint eer ge begint
Maar misschien nog belangrijker is dat mensen hun keuze heel goed moeten overwegen voordat ze een dier in huis halen.
Het is essentieel om te na te denken hoe geschikt hun huis is, hoe groot de tuin is, of ze voldoende tijd hebben voor wandelingen en verzorging, of er kleine kinderen in de buurt zijn, enzovoort.
Stilstaan bij deze criteria verlaagt het risico op een mismatch tussen toekomstige baasjes en huisdieren en verkleint de kans dat dieren vervolgens in het asiel belanden.
De dierenverzorger is er ook voor jou
Overweeg jij ook een huisdier? Ga dan eerst even langs in een lokaal dierenasiel om te praten met een verzorger. Zij zullen het beste advies geven om zo de best mogelijke keuze te kunnen maken.
“Samenwerken met onze experts ter plaatse is een cruciale stap naar een succesvolle match met je toekomstige huisdier”, vertelt Mortimer Van der Meeren van Het Blauwe Kruis in Vorst.
Niet aarzelen, dus!
Want wie weet zit ook jouw beste vriend in één van de vele asielen in België!
(*Cijfers komen uit een online enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Mars Belgium tussen 11 en 20 juli 2022 bij 500 Belgische hondeneigenaars (nu of in het verleden), representatief wat betreft geslacht, regio, leeftijd en diploma. De maximale foutmarge bij 500 Belgen is 4%.)
Dit vind je als dierenvriend vast ook interessant:
- “Niets is zo troostend als een warm hondenlijf dat tegen je aanleunt als je je down voelt”
- Opgelet: dit mag je hond echt niet eten tijdens de herfstwandeling
- Daarom houden katten zo van kartonnen dozen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!