Dierenasielen zijn bezorgd: “Blijf ons verder steunen”
Dierenasielen worden sinds de pandemie geconfronteerd met een terugval in broodnodige giften. Naar aanleiding van Werelddierendag vragen ze om hen ook in deze moeilijke tijden te blijven steunen.
Cruciale giften
De energiecrisis en slechte economische vooruitzichten treffen ook dierenasielen over heel Vlaanderen hard. De meeste asielen zien hun giften meer en meer slinken. En dat is slecht nieuws als je weet dat de werking er bijna volledig op steunt.
Ook Het Blauwe Kruis, dat jaarlijks zo’n 4.000 dieren opvangt in 4 dierenasielen verspreid over België, kreeg zo’n derde minder inkomsten tegenover het jaar voordien. Daarbij komen ook nog eens de hoog oplopende energiekosten.
“Giften zijn voor ons cruciaal”, zegt Guy Adant, voorzitter van Het Blauwe Kruis van België. “Onze werking is er quasi volledig afhankelijk van. Als donaties minder vlot blijven binnenkomen, dan maken we ons zorgen om onze toekomst.”
Struikelblokken wegwerken
Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober wil Het Blauwe Kruis de problematiek nu ook naar de buitenwereld kenbaar maken. “We willen de burgers oproepen om ons verder te blijven steunen.”
Dierenasielen kampen al geruime tijd met enkele struikelblokken die ze graag willen wegwerken, maar daarvoor hebben ze meer inkomsten nodig. Zo zijn ze volgens de voorzitter niet voldoende aanwezig op het digitale web.
Guy Adant: “We hebben zoveel competente mensen in huis voor de dagelijkse verzorging van de dieren maar we missen de middelen, en het ervaren personeel om volop online aanwezig te kunnen zijn. Een jammer gevolg daarvan is dat mensen die geïnteresseerd zijn in het adopteren van een huisdier of mensen die een gift zouden willen doen, maar weinig tot geen online informatie over dierenasielen terugvinden.
Naast het ‘digitale dal’ waarin asielen zich bevinden, blijken ook enkele hardnekkige misvattingen en veronderstellingen een grote spelbreker in de keuze om dieren al dan niet uit asielen te adopteren. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Mars in verschillende Europese landen. Die kun je via campagnes en voorlichting counteren, maar ook dat kost geld.
De grootste barrières om een hond te adopteren zijn:
- bezorgdheid rond de voorgeschiedenis van de hond (40%),
- veronderstelling dat er geen puppy’s of jonge honden ter adoptie zijn (30%),
- veronderstelling dat geen bepaald type of ras van hond (26%) ter adoptie is.
Die twijfels zijn vaak misvattingen en zijn niet altijd terecht.
Guy Adant: “Er is een brede waaier aan redenen waarom honden in onze dierenasielen belanden.
Sommige honden worden aan ons overgelaten omdat mensen er niet meer voor kunnen zorgen wegens veranderde leefomstandigheden zoals een scheiding of verhuis.
Andere honden belanden bij ons na een overlijden en weer andere honden worden gered na verwaarlozing. De laatste is evenwel de kleinste groep, ongeveer 10%. Al deze trouwe viervoeters hebben echter allemaal één ding gemeenschappelijk: ze hebben simpelweg (opnieuw) aandacht en liefde nodig.”
3x voordelen om een hond te kiezen uit het asiel
- Asielen helpen uitgebreid met het vinden van de best mogelijke match tussen het gezin en de hond. Asielmedewerkers verzorgen de dieren met passie en liefde en leren de honden goed kennen. Ze beschikken vaak over veel informatie over het dier en zijn karakter. Zo kunnen ze je helpen de juiste viervoeter bij jouw situatie te vinden.
- Families die een hond willen adopteren kunnen, vooraleer ze hun besluit nemen, uitgebreid kennismaken met de hond op de speelweides of tijdens wandelingen. Zo kun je beter aanvoelen of het klikt.
- Dierenasielen geven vaak gratis hondentrainingsessies waardoor je nog beter je hond leert kennen.
En vergeet ook niet: waar de hond ook vandaan komt, een beetje aanpassing en geduld komt er in het begin altijd bij kijken.
Giften voor Het Blauwe Kruis van België zijn mogelijk via BE07 0015 6579 0366 of via de website: blauwe-kruis.be/doe-een-gift en croixbleue.be/faire-un-don. Een belastingsattest is mogelijk vanaf €40,00.
Dit vind je vast ook interessant:
- Op vakantie met je hond: hier zijn viervoeters welkom
- Geef je een dier uit het asiel een nieuwe thuis? Dit moet je weten
- Het onzichtbare verdriet als je huisdier sterft: 2 lezeressen vertellen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!