Droogte heeft enorme invloed op vlinders in Vlaanderen
Afgelopen weekend eindigde de 13de editie van de Grote Vlindertelling van Natuurpunt. Daaruit is gebleken dat de droogte van vorig jaar een grote invloed heeft gehad op het vlinderbestand in Vlaanderen. Sommige vlinders zijn opmerkelijk minder waargenomen dan andere jaren, anderen kwamen dan juist méér voor.
De Grote Vlindertelling vond dit jaar plaats tussen 6 en 28 juli. Vorige edities duurden één weekend, maar door de onvoorspelbare weersomstandigheden besliste Natuurpunt om deze keer gedurende een langere periode vlinders te tellen. In totaal deden 15.000 Vlamingen mee en werden er 116.851 vlinders geteld.
Klein koolwitje komt meeste voor
De meest voorkomende tuinvlinder is, net als in 2018, het klein koolwitje. Die werd maar liefst 20.887 keer geteld. De dagpauwoog, kleine vos en het landkaartje daarentegen, werden veel minder vaak gespot dan andere jaren. Dat komt omdat de rupsen van deze soorten voor hun voorplanting afhankelijk zijn van brandnetels, en die zijn tijdens de aanhoudende droogte van vorige zomer massaal verdroogd.
Meer zuiderse soorten gespot
Door de extreme hitte en droogte van deze en vorige zomer zijn er opvallend meer zuiderse vlindersoorten gespot in Vlaanderen. De spectaculaire keizersmantel werd nooit vaker gezien dan dit jaar en ook de kleine parelmoervlinder en het bruin blauwtje zetten hun uitbreiding verder. Ook het bruin zandoogje en onze grootste inheemse dagvlinder, de koninginnenpage, werd nooit eerder in zoveel tuinen aangetroffen als dit jaar.
Wil je weten welke vlinders het meest zijn gespot in jouw provincie? Bekijk hier de top 10!
Bron: Natuurpunt