Veilig vuurtje maken in eigen tuin: zo doe je het
Tuinman en natuurmens pur sang Xavier reisde jarenlang de wereld rond met de rugzak en kwam op de mooiste groene plekken. Vandaag vind je hem vooral in Vlaamse tuinen, want ook daar kun je volgens hem altijd op avontuur om nieuwe dingen te creëren en te ontdekken!
Vanaf nu neemt Xavier ons elke maand mee de tuin in voor een avontuurlijk natuurlijk project. In de eerste aflevering toont hij ons hoe je een veilig buitenvuur stookt!
Stap voor stap naar een perfect kampvuur
Vuur blijft op veel mensen een magische aantrekkingskracht hebben, vooral in combinatie met de frisse buitenlucht en tussen het groen. Het verwarmt, het is gezellig, zorgt voor wat romantiek en het geeft rust. Maar hoe maak je zo’n vuurtje in de natuur op de juiste en meest veilige manier? Dat toont Xavier je stap voor stap.
Sfeer en gezelligheid: 10/10
Xavier: “Niet iedereen mag zomaar eender welk vuur in de tuin maken. Wil je tuinafval verbranden? Dan ga je regelrecht in de fout. Maar een proper kampvuur puur voor de gezelligheid, zo’n opwarmertje om rond te zitten met vrienden en lekkere marshmallows te roosteren, dat mag gelukkig wél.”
“Je hoeft daarvoor geen vuurkorf, vuurmand of open haard in je tuin te hebben. Een aangenaam vuurtje buiten maak je sneller dan je denkt met materiaal uit de natuur.
Met enkele vuurvaste stenen, een schop, een touwtje, een stuk brandveilige grond en uiteraard droog hout, ben je zo vertrokken.
Om een veilig kampvuurtje te stoken in je tuin maak je eerst de omgeving brandveilig. Verwijder daarom alle ontvlambare dingen en blijf minstens vijf meter weg van bomen of overhangende takken.
Kies een gezellig plekje waar het niet veel tocht. Een vuurtje op een aarden of zandbodem is altijd het veiligst. Een kampvuur in een grasveld gaat ook, maar dan zorg je ervoor dat de graszoden ver genoeg van de uitgegraven put liggen.
Is het meeste groenafval verwijderd? Dan kun je met behulp van een houten stok en een touwtje een passer maken. Zo maak je een perfecte ronde cirkel. Deze vuurput krijgt een diameter van 1 meter.
Nadien graaf je wat aarde uit de cirkel. De kuil wordt zo’n 15 centimeter diep.
Schep de aarde proper en verspreid rondom de kuil, want daarop komen straks de stenen.
Creëer een muurtje. De zijkanten ophogen is belangrijk om eventuele vonken tegen te gaan.
Bescherm de cirkel en plaats de stenen een voor een rond de cirkel. Je vuurput is nu klaar voor gebruik. Zo simpel is het!”
“Tijd om het vuur te maken. Op deze manier kan het niet mislukken! Om het vuur in gang te krijgen, zoek je droog natuurlijk materiaal zoals dennennaalden, twijgjes, donsveertjes, harsballetjes … Zo’n combinatie van droog klein natuurafval heet een tondel.
Het Engelse woord voor tondel is trouwens tinder, zoals de datingapp. Een toepasselijke naam als je weet dat zo’n nestje voor een onmiddellijke spark kan zorgen.
Rond de tondel bouw je een piramide van aanmaakhout. Dat zijn fijne droge takjes die snel branden.
De piramide bouw je vanaf daar verder op met steeds dikkere droge takken.
De sleutel tot succes? Zorg dat er altijd voldoende lucht tussen de laagjes verschillende soorten takken zit. Zo kan het vuur op het gemak starten zonder te versmachten.
De lont erin! Neem een lucifer of aansteker en steek de tondel aan.
Ondertussen blaas je heel zachtjes op het vuur, alsof je fluit.
Gebruik nooit snel ontvlambaar materiaal of kant-en-klare vuurversnellers. Hou het rustig. Het vuurtje in gang krijgen, is immers ook deel van het plezier en avontuur.
Antirooktip: hoe droger het hout, het minder rook. En hoe minder rook, hoe aangenamer het vuur. Heb je toch even veel rook? Ga er dan niet middenin zitten om rookvergiftiging te vermijden.
Kijk eens aan. Helemaal klaar om te genieten!
Zo’n vuurtje, heerlijk voor de komende herfstavonden, toch? Laat die indian summer maar komen.
Tijd om te gaan slapen? Laat het vuur nooit uit zichzelf uitdoven maar verspreid de houtskolen zoveel mogelijk, strooi er zand over om het vuur te versmachten en overgiet met water. Veel plezier!”
Meer DIY van onze groen-experten ontdek je hier:
- Zo maak je een rustgevende minivijver op je balkon of terras
- Origineel bloemschikken: maak eens een kruidenkrans
- Welke planten mogen in de kippenren?