Geen groene vingers, maar wil je een groen interieur? Zo begin je eraan
Droom je van een huis vol groene planten, maar ben je niet zo’n plantenkenner? Groenexpert Laurence Machiels geeft raad! Met de juiste (onverwoestbare) kamerplanten én een paar eenvoudige basistips wordt je urbanjungle-droom werkelijkheid.
In 5 stappen naar een urban jungle in huis
1. Zoek de juiste plek
Als je al weet welke planten je waar gaat plaatsen, is de eerste stap gezet. De rest is styling, verzorging en veel liefde. Snuffel rond in je huis. Waar wil je je planten? Bij het keukenraam op het oosten, in de zonnige eetkamer of in je donkere slaapkamer?
Planten hebben zo hun voorkeuren. In volle zon wil je iets dat dol is op hitte en droogte (cactussen, vetplanten), in een vochtige, donkere badkamer gedijen varens en calathea’s. Elke plek daartussen past voor de meeste planten.
Koop je planten altijd op basis van van de plek! Kijk goed op het etiket hoeveel licht je plant nodig heeft, en vraag bijkomend advies.
2. Start simpel
Maak het in het begin niet te ingewikkeld. Koop bijvoorbeeld geen stippenbegonia (Begonia maculata ‘Wightii’) om te starten. Want dat is er eentje voor ervaren groene vingers.
- Start met basics die tegen een stootje kunnen, zoals de graslelie (Chlorophytum comosum), die groeit makkelijk en maakt snel kleintjes.
- Ficus lyrata vult al gauw een kale hoek met z’n mooie rubberbladeren.
- Epipremnum aureum is een ijzersterke slingerplant, die je kunt ophangen of in de hoogte leiden – ideaal als je weinig plaats hebt.
- De gatenplant (Monstera deliciosa) groeit snel uit tot een grote showplant en is makkelijk in onderhoud.
- De pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) produceert graag kleintjes, die je daarna kunt uitdelen.
Verhuis je kamerplanten zo weinig mogelijk, dat vinden ze niet leuk. In de natuur staan ze ook hun hele leven op dezelfde plek
3. Verpot meteen
Heb je net een plant gekocht en moet ze al meteen naar een andere pot? Jawel, die arme planten staan al veel te lang in hun kweekpot. Ze hebben maanden doorgebracht op de kwekerij, en wie weet hoelang ze al in het tuincentrum staan te wachten op een nieuwe thuis? Koop de nieuwe pot minstens één maatje (maximum 20%) groter.
Goed om te weten:
De ideale bloempot voor je kamerplant is een terracottapot met een of meerdere gaten onderin, en een bijbehorend schaaltje. In zo’n stenen pot kunnen de wortels ademen en raken ze het teveel aan vocht snel weer kwijt. Hou je je plant liever in een mooie (gesloten) sierpot? Leg dan op de bodem een laag grind of hydrokorrels en zet de kweekpot daarop.
4. Geef weinig water
Hoewel water geven zowat het simpelste klusje lijkt dat er bestaat, is het toch doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten.
Er sterven veel meer planten van te veel dan van te weinig water. Maar hoe weet je wanneer veel te veel is?
- Duw je vinger lichtjes in de grond. Voelt de aarde nog vochtig aan? Wacht dan met water geven.
- Staat er een uur na het gieten nog water in het schaaltje? Giet het dan weg, je plant heeft genoeg.
- Giet altijd in de schaal. Als je op de aarde giet, wordt die op termijn een harde korst.
5. Vergeet de voeding niet
Je planten hebben ook voeding nodig, om sterk en gezond te blijven. Meng elke twee tot drie weken een dopje voeding voor kamerplanten onder het gietwater. Cactussen en vetplanten geef je speciale cactusvoeding.
Groen-in-huis-starterslijstje
- Planten
- Terracottapotten met schaal
- Biologische potgrond voor kamerplanten
- Vloeibare voeding voor kamerplanten
- Gieter met lange smalle teut
- Plantenspuit
Veel succes!
Lees ook:
- Waarom je bloembollen beter énkel koopt als ze dit label dragen
- VIDEO: Origineel bloemschikken: maak eens een kruidenkrans
- Alles wat je moet weten over varens in je tuin
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!