Goudsbloem: 5 redenen om het nu te zaaien
Heb jij nog geen goudsbloem in je tuin of in pot staan? Dan geven wij je 5 redenen om de bloemen zo snel mogelijk in huis te halen.
Veelzijdig bloempje
Goudsbloem is familie van madeliefjes en margrieten, en dus ook een composietbloem. Het is eigenlijk een heel simpel bloempje dat soms goudgeel, maar meestal oranje blaadjes heeft. Maar vergis je niet: het is niet alleen een bloem maar ook een kruid, een medicijn én een allround huis-tuin-en keukenmiddeltje.
Gezond goud
Het verhaal wil dat goudsbloem een van de favoriete ingrediënten van heksen uit de middeleeuwen was. Ze brouwden er allerlei heilzame drankjes mee. En weet je wat? Ze hadden nog gelijk ook! Want de oranje bloempjes zijn echte krachtpatsers voor de gezondheid.
Tegen zweren, kloven, eczeem of schaafwonden zijn ze bijvoorbeeld echte deugddoeners. Goudsbloem werkt ontzettend ontsmettend en antibacterieel. Je kunt van de bloemblaadjes trouwens makkelijk zelf olie en zalf maken en die gebruiken voor allerlei huidprobleempjes.
Zo maak je goudsbloemolie:
- Pluk de blaadjes van een aantal goudsbloemen en leg ze in een schone pot.
- Giet hierover plantaardige olie, bijvoorbeeld amandelolie. Alle blaadjes moeten net onder de olie staan.
- Zet de pot op een warme, zonnige plek zoals de vensterbank.
- Laat ongeveer drie weken trekken.
- Als je versgeplukte bloemen gebruikt, moet je af en toe schudden om schimmel tegen te gaan. Om dit te voorkomen, drogen sommigen eerst de blaadjes, maar dat is dus niet noodzakelijk.
- Na drie weken zeef je de blaadjes eruit en giet je de olie in een donker getint flesje.
- Het flesje bewaar je nadien op een koele en donkere plaats.
(Recept via plantaardiger.nl)
Deugddoende thee
Een dampende kop thee trekken van goudsbloemblaadjes: goed voor de lever, spijsvertering én bovendien lekker. Overgiet goudsbloemen met kokend water en laat 5 minuutjes trekken, voeg er nog wat citroenmelisse en honing bij voor extra smaak en een citroenschijfje om het af te werken! Een feelgood-drankje bij zowel het opstaan als slapengaan!
Culinair goudlaagje
Net zoals de (meer prijzige) saffraan geeft de goudsbloem ook die mooie diepgele kleurstof af in allerlei gerechtjes. Voor je volgende portie rijstpap of paella mee op te leuken! De blaadjes kun je ook verwerken in salades, ze smaken licht peperig.
Zon of regen?
Dit hebben we zelf nog niet getest, maar vroeger op het platteland gebruikten ze goudsbloemen ook als weersvoorspeller. Als de bloemen na 7 uur ’s ochtends dicht blijven, komt er die dag regen. Als ze tussen 6 uur en 7 uur open zijn, belooft het een zonnige dag te worden.
Goudsbloem in de tuin: gewoon mooi!
Goudsbloem is makkelijk te uit te zaaien en vraagt geen al te rijke grond. Ze bloeien ook goed op braakliggende terreinen en breiden zich vlotjes uit. De bloemen bloeien rijkelijk vanaf april tot wanneer de eerste vorst valt. Je kunt zaaien in maart, april, mei én juni. Een bloem met weinig eisen, maar eentje die veel teruggeeft, dus!
Ook interessant:
- Essentiële oliën: hier zijn ze goed voor (en hier moet je voor opletten)
- Zelf tijmsiroop maken: helend lekker!
- Zo simpel is het kweken van gember
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!