Je gazon grasgroen zonder water? Het kan zo!
Wist je dat pas in de tweede helft van de 20ste eeuw het idee is ontstaan dat een ‘perfect gazon’ enkel uit 1 soort gras bestaat? Onze voorouders keken vast raar op toen deze trend om de hoek kwam loeren. Want zij kenden alle voordelen van een grasgroen gazon met méér dan enkel gras.
Grasgroen gazon: meer dan gras alleen
De aanhoudende droogte van de laatste jaren maakt in de zomer van de meeste Vlaamse tuinen een dor, vergeeld landschap. Met dank aan de eenzijdige grasvelden die we massaal aanleggen. Tijd om ons groen terug te winnen, toch?
Dat kan door met een nieuwe, frisse blik naar je gras kijken. Waarom hoeft je gazon enkel uit graszaad te bestaan? Een gemillimeterd strak voetbalgazon verlangt veel van je: veel water, bemesting, kalk en tijd. Aan de andere kant krijg je er weinig van terug: een minimum aan biodiversiteit en na een droge periode al snel een dor resultaat.
De oplossing voor een gezond groen gazon is dan ook volgens verschillende onderzoeken én oude wijsheden een mix van klassiek graszaad en kruiden.
Water besparen: beter voor milieu en portemonnee
Zo getuigt ook een landbouwer die jaren worstelde met zijn grasgronden in het dagblad Trouw.nl hierover:
“Sinds ik gras inzaai met veel kruiden heb ik veel minder last van droogte en krijg ik meer biodiversiteit. Dat ik geen kunstmest meer hoef te gebruiken, is ook een grote besparing voor mijn portemonnee én het milieu. Hoe simpel kan het zijn?”
Je leest het: vervang je klassieke gras door een mix van gras en verschillende kruiden. De kruiden wortelen dieper en dat leidt ertoe dat er meer lucht en water in de bodem zitten. Meer water in de bodem betekent dat het gras sneller groeit en minder uitdroogt, maar ook na lange periodes van regen kan het water makkelijker en dieper de grond indringen. Omdat er zoveel verscheidenheid in je gazon zit, is je grasperk ook veel gezonder. Het bevat meer natuurlijke stikstof en voeding waardoor bemesting niet meer nodig is. Handig toch?
Klavers en co
Terwijl de klassieke tuinier er meestal alles aan doet om klaver uit zijn gras te weren, zien we nu opnieuw de voordelen ervan in. Zo kun je tegenwoordig een mengel met microklaver (Trifolium repens´Pirouette’) kopen. Het klavertje is driemaal kleiner dan de gewone klaver die we weleens in het gazon zien opduiken en is minder dominant. En het verzekert je een mooi grastapijt het hele jaar door. Bekijk het hier.
Naast klaver bestaan er nog veel andere kruidenmengsels die perfect passen bij klassiek graszaad: van medicinale kruidenmengsel tot wilde bloemen. Keuze genoeg!
Wat met onkruid?
Zaai je een mengsel van kruiden en gras? Dan is er minder kans dat onkruid gaat woekeren. Grasvelden met veel soorten leven staan sterker en vullen elkaar beter aan. Door samen te werken, kunnen ze beter groeien en is er minder kans voor indringers. Dat werd onlangs nog maar eens bewezen door onderzoekers van het Biodiversity and Climate Variability Experiment (Bioclive) van de Universiteit van Utrecht.
Uit hun testen blijkt trouwens ook dat gemengde graslanden veel beter om kunnen met hevige regenval.
Nog een voordeel van een gemengd gazon? Het slaat meer CO2 op in hun bladeren en stengels en wortels. De planten werken beter samen met schimmels, bacteriën en bodemdieren: het zogenaamde bodemvoedselweb. En hoe levendiger die is, hoe vruchtbaarder de bodem.
Een toekomstgerichte oplossing voor een grasgroen gazon, ook tijdens droogte en hevige regenval? Een kruidenrijk grasveld!
Samen op weg naar een gezondere tuin:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!