Welke haag kies je voor je tuin?
Wil je graag een haag planten? Dan is de herfst en winter een goede periode om de handen uit de mouwen te steken. Je hebt vast al gemerkt dat er enorm veel soorten zijn om uit te kiezen. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, denk je best al eens na over zaken als: hoe hoog je haag moet zijn, hoeveel werk je erin wil steken en wat je mooi vindt natuurlijk. Enkele tips!
Een haag planten? Hier moet je op letten
1. Wil je een bladverliezende of wintergroene haag?
Wil je liefst het hele jaar door wat groen in de tuin? Dan kies je best voor een haag die ’s winters zijn blad houdt, zoals laurier, taxus of liguster. Bladverliezende haagplanten, zoals haagbeuk (niet te verwarren met de beukenhaag), meidoorn of veldesdoorn, worden vanaf de herfst kaal en dus ook doorzichtig. Maar zo’n bladloze haag brengt natuurlijk ook wel wat winterse charme met zich mee.
2. Moet hij hoog of laag zijn?
Hoge haagplanten worden meestal gebruikt ter vervanging van een schutting om te voorkomen dat mensen zomaar in de tuin kunnen kijken. Coniferen, zoals taxus of thuja, zijn hiervoor erg geschikt. Ze kunnen meters hoog worden en groeien ook helemaal dicht. Ideaal voor wie graag veel privacy heeft.
Een lage haag daarentegen heeft een meer decoratieve functie, bijvoorbeeld rond de voortuin, als rand langs het tuinpad of als scheiding tussen bloemenperkjes. Een haagplant die je in veel tuinen ziet, is de buxus, hoewel de struik door de hardnekkige buxusmot steeds minder gekozen wordt. Buxus is erg strak en makkelijk in vorm te houden. Een mooi alternatief met hetzelfde resultaat én bloemen als kers op de taart is de nieuwe soort plant Bloombux®.
Als het iets losser mag zijn, is de heesterganzerik of sneeuwbes ook een goede keuze.
3. Wil je een haag die je veel of weinig moet snoeien?
Een klusje waar je niet aan ontsnapt als je een haag hebt: snoeien. Ben je geen verwoed tuinier? Dan kies je best voor een haag die traag groeit, om het snoeiwerk te beperken. Haagplanten zoals taxus, schijnhulst of laurierkers zijn hiervan een goed voorbeeld. Je hoeft ze slechts één keer per jaar te snoeien. Liguster, thuja of klimop zijn dan weer snelle groeiers die minstens twee keer per jaar moeten worden gesnoeid.
4. Mogen er bloemen of bessen in groeien?
Bloeiende haagplanten zorgen voor geur en kleur in je tuin. Liguster, Portugese laurier of olijfwilg bloeien met prachtige, witte bloemetjes waar bijen en vlinders dol op zijn. De sneeuwbes bloeit in de zomer met witte of roze bloemen en heeft met haar witte besjes ook nog heel wat sierwaarde in het najaar. Let wel, deze besjes zijn giftig!
5. Waar wil je de haag?
Observeer de plaats waar je een haag wilt. Dat is heel belangrijk als je de beste keuze wilt maken. Je wilt immers niet dat je haag al na één seizoen het loodje legt omdat hij niet in de juiste omstandigheden kan groeien. Let daarom op volgende zaken:
- Hoeveel uren zonlicht per dag heeft de plek?
- Is het een beschutte plaats of wil je de haag rondom open vlaktes waar wind en regen vrij spel hebben?
- In welke soort grond ga je de haag planten?
Denk aan de biodiversiteit
De juiste soort haag kan een paradijs voor andere fauna en flora zijn. Sommige hagen zijn een ware traktatie voor vogels. Niets zo leuk om ze te zien fladderen rond de besjes van bijvoorbeeld hulst, liguster, krentenboom of broodboom. Hagen bieden ook beschutting voor vogels maar ook voor egels en andere overwinteraars. Ze voelen zich veilig in de meidoorn en vuurdoorn omwille van hun lange doorns waar katten en andere roofdieren zich liever niet aan prikken. Een gemengde haag met verschillende soorten planten is ook altijd een puik idee!
Veel succes met het kiezen van je haag!
Ook leuk om te lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!