5x heilzame planten voor de geest
Om lichamelijke of geestelijke pijn te verlichten, heeft de natuur ons prachtige geschenken gegeven: kruiden en planten. Deze vijf groentjes kunnen zo in het medicijnkastje.
5x plant power: heilzame planten
Krijg angsten klein met Passiflora incarnata
Deze passiebloem wordt gebruikt om angst te verminderen en rust te vinden bij slapeloosheid die nu en dan voorkomt. De oorsprong en toepassing is Zuid-Amerikaans. Wetenschappelijke studies bevestigen het kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Ook goed tegen angst voor de tandarts of medische behandelingen, en emotionele problemen bij angstige kinderen. Eet de vruchtjes vers, verwerk ze tot vruchtensap of maak thee van de gedroogde blaadjes. Niet gebruiken in combinatie met kalmeermiddelen of aandoeningen van hart en bloedvaten.
Bestrijd een dipje met Sint-Janskruid
Dit inheemse kruid staat bij ons al eeuwen bekend als remedie tegen depressie en als ontstekingsremmer. Het zou even goed werken als Prozac, maar met minder nevenverschijnselen. Je kunt het gebruiken in combinatie met lichttherapie bij seizoensdepressie (SAD) en als steun bij ADHD. Sint-Janskruid gebruik je het best als tinctuur, in capsules of tabletten. Je kunt ook etherische olie kopen en die gebruiken in aromatherapie. Het kan wel de werking van andere geneesmiddelen (zelfs anticonceptie en antidepressiva!) soms verminderen.
Verlicht de pijn met Aloë vera
Planten als pijnremmers: het is geen ongevaarlijk domein. Veel planten met erkende werking (zoals opiumpapaver) zijn verslavend. Ook met aloë vera moet je voorzichtig zijn, al zijn de neveneffecten bij uitwendig gebruik als gel beperkt. Aloë vera heeft een aangetoond ontstekingsremmend effect. Het helpt bij weefselschade, wondgenezing, mildere brandwonden, luieruitslag en herpes. Als je de gel zelf oogst, zorg dan dat je de juiste variëteit gebruikt, want sommige zijn giftig. Smeer het nooit op open wonden of ernstige brandwonden. Bij inwendig gebruik treden soms krampen op.
Fris je geheugen op met Salvia officinalis
De Latijnse naam voor salie komt van het Franse ‘sauver’, redden. Het verbetert de werking van het geheugen bij jong en oud, en maakt je alerter. Die werking is wetenschappelijk aangetoond. Salie verbetert ook de stemming en kan zelfs hulp bieden bij keelpijn en de ziekte van Parkinson. Regelmatig gebruik is wel belangrijk om effect te verkrijgen. Maak driemaal per dag thee van verse of gedroogde bladeren en doe er wat honing bij om de wat bittere smaak te verminderen. Gebruik salie niet bij verhoogde bloeddruk of bij diabetesmedicatie.
Slaap zacht en zoet met zure kers
Iedereen kent valeriaan of slaapmuts als planten om de goede slaap te bevorderen, maar zure kers (kriek, morel…)? Jawel, de vrucht is een van de weinige natuurlijke bronnen van het slaapsignaal melatonine! De werking ervan is aangetoond door klinische studies. Zure kers bevat ook serotonine, verbetert de stemming, verlaagt de stress en heeft zelfs effect bij hoge bloeddruk en pijn. Het is bovendien een belangrijk antioxidant. Gebruik het als sap (220 g tweemaal per dag). En het mooiste: er zijn geen nevenwerkingen, dit is een alledaags voedingsmiddel.
Gebruik ze wijs!
Heb je last van zware depressie, extreme vermoeidheid, angstaanvallen of concentratiestoornissen? Aarzel niet en zoek hulp bij een dokter en/of psycholoog. Want kruiden en planten gebruik je niet zomaar bij ernstige problemen: sommige planten kunnen voor onze geest en ons lichaam net zo goed gevaarlijk zijn.
Deze en talloze andere plantenadviezen vind je in het zeer degelijk onderbouwde boek ‘Heilzame planten voor de geest’ (Nicolette & Elaine Perry, uitg. Sterck & De Vreese, € 24,95), met een voorwoord van de bekende herboriste Lieve Galle.
Dit vind je vast ook interessant:
- Kurkuma: niet enkel heilzaam in de keuken
- Last van ontstekingen? Maak zelf gemberkompressen
- Zelf tijmsiroop maken: zo doe je dat!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!