Pannenkoekenplant verzorgen en stekken: zo doe je dat
Met zijn lange stengels en mooie ronde bladeren ziet hij er ongelofelijk schattig, maar tegelijk ook hip uit: de pannenkoekenplant. Dat in combinatie met z’n vintage uitstraling en we zijn he-le-maal verkocht. Maar hoe moet je die pilea peperomioides nu eigenlijk verzorgen en eventueel stekken?
Pilea peperomioides in een notendop:
Het leuke kamerplantje was razend populair in de jaren zeventig, en is sinds 2010 opnieuw een vaste waarde geworden in onze huizen. Er bestaat dan ook geen reden om de pannenkoekenplant – ofte Pilea peperomioides – niét in huis te halen, want hij staat overal goed én is makkelijk te onderhouden. Ideaal dus voor mensen die niet geboren zijn met groene vingers.
We zetten graag enkele weetjes en kenmerken op een rijtje:
- Ook wel gekend als Chinese money plant, UFO-plant of kortweg Pilea.
- Grote en kleine exemplaren zijn makkelijk verkrijgbaar in de winkel. De meeste mensen verkiezen een plant van 30-40 centimeter.
- Krijgt véél babyplantjes wanneer je ‘m goed verzorgt. En die miniplantjes zijn dan weer een perfect cadeau. Wist je dat het geluk zou brengen wanneer je een pannenkoekenplantje cadeau krijgt?
- De pannenkoekplant heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking.
Pannenkoekenplant verzorgen
Deze groene rakker is eigenlijk heel makkelijk te verzorgen, en floreert nog het meeste wanneer je ‘m – op een goede plaats – durft te vergeten. Doorloop het lijstje hieronder, en wanneer je alles kunt afvinken, zal je pannenkoekenplant gelukkiger dan ooit worden.
- Zet ‘m op een lichtrijke plaats, maar niet in direct zonlicht. Een ideale oriëntatie is een raam gericht op het oosten.
- Geef maximaal 1x per week water. Maar let erop dat de potgrond 100% droog is tussen gietbeurten in. Ga niet uit van een vast ‘schema’, zoals iedere zondag alle planten water geven, want dat zal op lange termijn nadelig zijn. Prik met een satéstokje in de grond en geef pas water wanneer er geen (natte) potgrond meer aan het stokje blijft hangen.
- Durf je plant te vergeten. De pilea peperomioides heeft een groot netwerk van kleine, delicate worteltjes, waardoor ie heel gevoelig is voor wortelrot. Het kan dus zeker geen kwaad dat je de pannenkoekenplant even vergeet; liever een droge kluit dan een te natte.
- Geef nooit veel water in één keer. De kleine worteltjes kunnen die hoeveelheid niet verwerken.
- Een handige tip: voel aan de bladeren en geef pas water wanneer de onderste bladeren slap aanvoelen. Bij een gezonde plant kun je enkel de bladrand ombuigen. Kun je het blad bijna dubbelvouwen? Dan moet je dringend water geven.
- Geef maximaal 1x om de 2 maanden extra voeding, al is dat zeker niet nodig om een gezonde plant te hebben.
- Hoe vaker je de bladeren afstoft, hoe gelukkiger jouw money plant zal zijn.
De pannenkoekenplant kan vrij snel groeien, waardoor de onderste bladeren geel worden, afvallen, en jouw plant stilletjesaan op een stamplantje begint te lijken. Wil je dat niet?
- Laat dan de babyplantjes in de pot groeien, zij zullen de vrije ruimte opvullen.
- Het lijkt vrij drastisch, maar je kunt het stammetje afknippen en in water zetten. Al vrij snel zullen er wortels opduiken en kun je dat stammetje als een kleinere plant opnieuw in potgrond planten. En extra leuk: uit het stammetje van de eerste plant zullen er meerdere nieuwe koppen groeien.
Pannenkoekenplant stekken, dat zijn véél stekjes
De grote voortplantingsdrang van de pannenkoekenplant is welgekend, en vaak welgekomen bij plantenliefhebbers. De babyplantjes laten zich heel makkelijk stekken:
- Zoek in de potgrond de verbindingswortel tussen moeder- en babyplant.
- Neem een scherp mesje of een scherpe snoeischaar en knip die mooi in het midden door.
- Zet het babyplantje nu in water en wacht tot er wortels verschijnen.
- Wanneer de wortels 3-4 centimeter zijn, mag je ze in potgrond planten.
- Blijf de eerste weken goed water geven zodat de grond vochtig blijft.
Kan een pannenkoekenplant bloemen krijgen?
Het kán gebeuren, maar is eerder zeldzaam. Wanneer jouw Pilea heel gelukkig is, kan er een trosje witte bloemen uit de top verschijnen. Het zijn heel kleine bloemetjes die helaas vrij snel uitgebloeid zijn. Bloeit jouw pannenkoekenplant? Wees dan maar zeker dat die van jou op-en-top gezond is.
Meer leuke kamerplanten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!