Wil je graag een hond in huis halen? Hou hier dan rekening mee
Een hond als huisdier biedt heel wat voordelen, maar vergeet niet dat zo’n beestje ook tijd, geld en verzorging vraagt. Dierendokter Joshua: “Het klinkt als een cliché, maar het is wel waar: een huisdier is niet voor even, maar voor het leven. Als je een hond aanschaft, moet je bereid zijn je levensstijl grondig aan te passen. Anders begin je er beter niet aan.”
Een huisdier kost geld
Het aankoopbedrag van een hond (of elk ander huisdier) is maar een fractie van wat zo’n dier je aan het einde van de rit zal hebben gekost. Ten eerste zit je met vaste kosten, zoals kwalitatieve voeding, jaarlijkse controles, vaccinaties… Daar komen vaak nog onverwachte kosten bij (denk aan een gebroken pootje of een vervelende parasiet). In totaal zal een huisdier je een paar duizenden euro’s kosten. Heb je die financiële marge niet, dan kun je beter geen dier in huis halen.
… en tijd
Een hond heeft tijd en aandacht van je nodig: wandelen, hondenschool, zindelijkheid trainen… Het is ook een sociaal dier. Hij kan best even alleen zijn, maar heeft elke dag nood aan voldoende uurtjes gezelschap. Bovendien zal een hond bepalend zijn in al je beslissingen: van vakanties en uitstapjes tot de keuze van een nieuwe zetel!
Het ideale maatje… voor de allerkleinsten
“Ik ben zelf opgegroeid met huisdieren en weet dus als geen ander hoe waardevol zo’n viervoeter kan zijn voor jonge kinderen”, vertelt dierendokter Joshua.
- Emotionele steun: nog meer dan volwassenen zullen kinderen een hond op gelijke hoogte plaatsen met pakweg een broertje of een zusje in het gezin. Hun band is vaak intens en ook de emotionele steun die kinderen — bijvoorbeeld tijdens de puberteit of in moeilijkere periodes — bij hun huisdier vinden, valt niet te onderschatten.
- Leren zorgen: door kinderen al op jonge leeftijd een rol te geven in de verzorging van jullie hond, leren ze zorg te dragen voor een ander. Op die manier leren ze al van jongs af aan omgaan met verantwoordelijkheden. Een talent dat hen later in het leven zeker geen windeieren zal leggen!
- Empathie ontwikkelen: de aanwezigheid van een hond kan je kind leren dat dieren ook vrolijk of verdrietig kunnen zijn. Ze leren die gevoelens niet alleen herkennen, maar ook hoe ze daarmee om moeten gaan. Zo wordt hun empathisch vermogen al van jongs af aan aangescherpt en zullen ze zich later beter kunnen inleven in dieren én mensen.
… en de iets ouderen
Dierendokter Joshua: “Ook op oudere leeftijd is een hond het perfecte gezelschapsdier, al moet je natuurlijk nog goed genoeg ter been zijn om met je hond te kunnen gaan wandelen.”
- Sterkere gewrichten: een hond daagt je uit om te blíjven bewegen, wat met het ouder worden alleen maar belangrijker wordt. Het houdt je spieren en gewrichten soepel en stevig, waardoor je minder kans hebt op botbreuken.
- Sociale ijsbreker: na je pensioen merk je misschien dat het wat moeilijker wordt om nog nieuwe mensen te ontmoeten. Een hond houdt je niet alleen gezelschap, maar is ook de ideale ijsbreker voor een leuke babbel tijdens wandelingen of uitstapjes.
- Mentale uitdaging: een hond in huis prikkelt je brein, omdat je er mee moet spelen, gaan wandelen en op gezette tijden verzorgen en eten geven. Die mentale stimulans houdt je brein ook op latere leeftijd fris en kan ervoor zorgen dat je langer alert blijft.
Bezint eer ge begint
Tips van dierendokter Joshua voor wie denkt aan gezinsuitbreiding!
- Informeer je grondig
Verdiep je, voor je een hond in huis neemt, in de fysieke en emotionele noden van een hond. Lees boeken over hun lichaamstaal, zodat je die juist kunt interpreteren. Dat kan veel (gedrags)problemen voorkomen.
- Blijf weg van kortsnuitige dieren
Dieren die gekweekt zijn voor hun extreem korte snuit, zoals een mopshond of Engelse buldog, heb- ben meestal zware gezondheidsproblemen. Ze kweken en in huis halen is eigenlijk héél dieronvriendelijk.
- Pas op voor broodfokkers
Koop je hond niet bij een broodfokker. Die honden groeien vaak op in slechte omstandigheden en zijn vaak niet gezond. Overweeg ook adoptie. Het is goedkoper, en je redt er het leven van een achtergelaten dier mee.
- Een hond is géén cadeau
Huisdieren zijn levende, voelende wezens en dus géén geschenk, al zeker niet voor kinderen. Die mogen gerust een rol krijgen in de zorg, maar de eindverantwoordelijkheid voor het welzijn van het dier ligt altijd bij de ouders.
Tekst: Margot Kennis
MEER OVER HUISDIEREN:
- Waarom krabt je kat aan de zetel (en hoe leer je het af?)
- Hond alleen thuis? Zo zal hij zich minder eenzaam voelen
- Gepersonaliseerde muzieklijst voor je huisdier? Vanaf nu kan het!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!