Ijsdecoratie
© Annelies De Weerdt

8 ijsdecoraties om zelf te maken

Het gebeurt niet zo vaak meer in onze contreien, dat het vriest dat het kraakt. Maar áls het wintert, wordt je tuin een prachtig schouwspel, zeker met deze ijsdecoraties! Iedereen klaar? (In)vriezen maar!

Zin om met ballonnen, kommetjes en een selectie groen, bloemen, bessen… aan de slag te gaan? Maak je vriesvak alvast leeg en maak zelf de mooiste ijsdecoraties.

IJsdecoratie 1: Iglo-ooo

Een afgezaagde boomstam is het ideale ‘podium’ voor een zelf gebouwde iglo. Zet er een paar led-kaarsjes op batterijen in voor een sfeervol wintertafereel.

iglo

Zo maak je het

  • Van tevoren: Laat een pot kraantjeswater koken en afkoelen – gekookt water levert helder ijs op. Maak hiermee 2 trays ijsblokjes.
  • Gebruik een rvs mengkom ⌀ 20 cm (Brabantia, Ikea…) om de iglo in op te bouwen. Bedek de bodem met ijsblokjes – laat ze zo goed mogelijk aan elkaar aansluiten – en bouw een 1ste rij blokjes rondom tegen de binnenkant van de kom. Zet de kom in de diepvriezer zodat de blokjes aan elkaar kunnen vriezen.
  • Bouw na een paar uren een tweede rij blokjes en zet de kom opnieuw voor een tijdje in de diepvriezer. Werk zo verder tot de iglo de gewenste hoogte heeft – wanneer de laatste rij blokjes de rand van de kom bereikt.
  • Vul de flacon van een plantenspuit met wat water en laat dit goed koud worden in de diepvriezer – laat het wel niet bevriezen. Spray – om je iglo te verstevigen – het ijskoude water tussen de ijsblokjes in de kom en vries in.
  • Plaats de kom met de iglo erin omgekeerd op een geschikt plekje buiten, over een brandende led-kaars op batterijen. Warm de buitenkant van de kom met je handen op tot de iglo vanzelf loslaat.

IJsdecoratie 2: bloembollentijd

Misschien heb je al weleens viooltjes of andere eetbare bloemen in je ijsblokjes verwerkt. Op dezelfde manier maak je deze fleurige bloembollen!

ijsbloemen

Zo maak je het

  • Pluk 2 à 3 grootbloemige violen (of orchidee- of helleborusbloemen) en leg ze in de onderste helften van 2 à 3 silicone ijsbalvormen (bijv. Ice Ball Makers van Twist & Tumbler via amazon.com), eentje per bal. Probeer de bloemen wat op hun kant te zetten en sluit de ballen.
  • Knip per ijsbal een eindje wit keukentouw van ± 40 cm. Plooi het touw dubbel, druk de lus samen tussen duim en wijsvinger en stop ze – door het vulgaatje bovenaan – diep genoeg in de ijsbalvorm; het dubbele touw blijft uit de bal hangen.
  • Vul de ballen met gekookt en afgekoeld kraantjeswater; hou er rekening mee dat het ijs uitzet, vul ze dus niet tot helemaal bovenaan. Vries de ballen in.
  • Ontvorm de ijsballen door er ijskoud water over te laten lopen (is het te warm, dan barst het ijs!). Hang de ballen in een boom of aan de overkapping van je terras.

IJsdecoratie 3: mmm, ijstaart!

De vogels zullen kunnen snoepen, als deze ijstaart wegsmelt, want ze zit vol dadelbessen, een echte lekkernij voor hen. Dadeltakken zijn trouwens ook erg decoratief, zeker in een landelijk interieur; vraag ernaar bij je florist.

ijstaart

Zo maak je het

Vul een metalen tulbandvorm met een paar takken met bessen naar keuze, vul aan met gekookt en afgekoeld kraantjeswater – blijf een centimeter onder de rand, want het ijs zet nog uit – en vries is.

Succestip! Bessen alléén gaan drijven; laat ze aan de takken zitten en kies de trossen zo dik en zwaar mogelijk. Toch nog te licht waardoor ze omhoog komen in het water? Giet er eerst enkel ’n bodempje water bij, vries in tot de bessen vastzitten en vul verder aan met – let wel: ijskoud! – water. Vries verder in.

IJsdecoratie 4: meteen verslingerd!

Met een donut-ijsblokjesvorm (bijv. bij amazon.com) zit er een gaatje in elk ijsblokje en kun je een speelse slinger knopen. Je maakt hem in 2 delen die je erna aan elkaar knoopt.

ijsdecoratie

Zo maak je het

  • Van tevoren: Maak met gekookt en afgekoeld kraantjeswater 2 trays ijsblokjes met gaatjes.
  • Ontvorm de 1ste tray donut-ijsblokjes en leg ze netjes naast elkaar – maar niet rakend – in een kartonnen champignonbakje. Zet dit in de diepvriezer terwijl je de 2de tray blokjes op dezelfde manier ontvormt en opbergt. Knip 2 eindjes wit keukengaren van ± 150 cm.
  • Haal 1 kartonnen bakje met blokjes uit de diepvriezer. Rijg – eventueel met gummi handschoenen aan – het eerste touw door een ijsblokje en knoop het er – op 30 à 40 cm afstand van het uiteinde – strak met een dubbele knoop omheen.
  • Laat een afstandje van 7 à 10 cm, rijg het touw door een tweede ijsblokje en knoop ook dit strak vast. Werk zo snel mogelijk zo verder tot het eerste bakje ijsblokjes geregen is. Zet het eventueel af en toe een uurtje terug in de vriezer, als je wat meer tijd wilt nemen. Berg het bakje met de slinger op in de vriezer.
  • Maak op dezelfde manier de tweede helft van de slinger van de 2de portie ijsblokjes en zet ook deze na het maken weg in de diepvriezer.
  • Knoop de beide helften van de slinger aan elkaar tot één langere, knip de losse eindjes weg en drapeer de slinger in een boom of struik.

IJsdecoratie 5: evergreen

Maak zelf de allermooiste ijspegels, gevuld met wintergroen. Ga je voor het decoratieve blad van klimop, voor takjes rozemarijn of fijn gevederde varen? Aan jou de keuze!

ijsdecoratie

Zo maak je het

  • Stop het blad in een ballon, stop er – zoals beschreven in stap 2 van de ijsballen met bloemen – een dubbelgevouwen eindje wit keukentouw bij.
  • Trek de aanzet van de ballon over de uitloop van een kraan en vul met koud water tot de ballon begint uit te zetten en een ⌀ van ± 10 cm bereikt. Sluit de ballon en vries in.

Succestip! Plaats de ballon niet zomaar op het diepvriesrooster, want dan tekent die zich straks af in het ijs. Plaats de ballon liever in een kleine kom of wijd drinkglas dat de onderkant mooi omsluit. Zo blijft de bolle vorm behouden.

IJsdecoratie 6: krans anders

Net een zonnetje, deze ijskrans gevuld met mimosa in volle bloei. Zo lang als een échte krans kun je hem niet houden helaas, maar zolang de vrieskou aanhoudt, is hij wel een blikvanger waar je instant happy van wordt.

ijskrans

Zo maak je het

  • Vul een gewone tulbandvorm zonder reliëf met toefjes mimosa met blad en giet er voorzichtig gekookt en afgekoeld kraantjeswater bij tot de vorm voor ± 1/3 gevuld is. Vries in.
  • Haal de bevroren vorm uit de diepvriezer en warm de onderkant van de tulband met je handen op tot je de bevroren vorm eruit kunt halen. Leg hem omgekeerd in de tulband met de nog in ijs verpakte bloempjes naar onderen en vul verder aan met – let op: ijskoud! – water en vries verder in.

Succestip! Water op kamertemperatuur is veel te warm om op/over een bevroren vorm te gieten; deze zou meteen barsten! Laat het water – liggend in een plastic fles – 30 à 40 minuten op bijna-vriestemperatuur komen in de diepvriezer.

  • Warm de metalen tulbandvorm met de handen op tot de ijskrans eruit glijdt, knoop er een eind dubbelgevouwen juten touw omheen en hang hem op.
  • Let op! Het smeltwater is door de mimosa heldergeel gekleurd; hang de krans dus liever niet op tegen een licht geschilderde deur.

IJsdecoratie 7: dwaallichtjes

Zelf ijslantaarns maken is niet moeilijk. Zoek gewoon een paar identieke plastic kommetjes, emmertjes of vierkante diepvries-bewaardozen uit en vullen maar!

ijslantaarn

Zo maak je het

  • Neem evenveel plastic bekertjes als je ijslantaarns wilt maken, vul ze met bakparels (bakwinkel) en zet ze telkens in het midden van de vormen die je wilt gebruiken.
  • Vul de plastic vormen met gekookt en afgekoeld kraantjeswater – blijf zeker 1 cm onder de rand want ijs zet uit – en vries ze in.
  • Ontvorm de ijslantaarns door ijskoud kraantjeswater over de vormen te laten lopen. Zet ze neer op de treden van een buitentrap of langs een paadje, met een kaarsje erin.

Succestip! Het is niet te voorspellen hoe vlak de bovenkanten zullen zijn; ijs kan grillige vormen aannemen. Bulkt de bovenkant hier en daar uit, dan kun je die egaler maken door een paar minuten lang de vorm omgekeerd net onder het oppervlak van een bak koud water heen en weer te bewegen.

IJsdecoratie 8: appelbol

Een leuk extraatje voor hongerige vogels, deze blozende appel in ijs.

ijsdecoratie

Zo maak je het

  • Wrijf een rode appel glanzend met een keukenhanddoek. Doorprik hem met een dunne breinaald van het kontje tot het steeltje.
  • Haal een wit keukentouw (± 60 cm) door een borduurnaald, tot in de helft van het touw. Rijg de naald van beneden naar boven door de appel, via de gemaakte doorgang (duw de naald eventueel verder met de breinaald). Knoop de uiteinden van het touw onderaan de appel; maak de knoop dik genoeg. Knip het touw bovenaan door zodat je de borduurnaald kunt verwijderen.
  • Steek – nu van boven naar onderen – een houten satéprikker in het midden van de appel, duw deze goed diep.
  • Stop de appel in een diepvrieszakje en vul dit met gekookt en afgekoeld kraantjeswater. Sluit het zakje door er strak een touwtje om te knopen, en zo dat er bovenin wat ruimte blijft voor het uitzettende ijs. Duw de appel, die wat gaan drijven is, weer wat dieper in het water met het satéstokje.
  • Zet het zakje met de appel in een kleine ronde bowl en vries in.
  • Dompel de bevroren appelbol in een bak met ijskoud water, tot het zakje loslaat en je het kunt wegknippen. Wrijf de contouren van de appelbol eventueel met de handen glad en hang de appel op een plekje waar de vogels hem kunnen vinden.

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."