Hortensia als kamerplant: dit is de beste soort
Hyperpopulair in de tuin, maar ook binnen staat de Hydrangea of hortensia wondermooi. Welke soort je nu het best kiest als kamerplant en hoe je hem verzorgt? Dat lees je hier!
Bloemenwolken binnen
Van de bijna 100 soorten hortensia’s is de Hydrangea macrophylla of boerenhortensia, oorspronkelijk uit Japan, het meest geschikt als kamerplant.
In de winkel vind je hem ook als ‘kamerhortensia’. Eigenlijk is er bijna geen verschil tussen de tuinhortensia en de kamerhortensia. Enkel dat de tuinhortensia’s in de koude zijn opgekweekt en dus iets meer bestand zijn tegen guur weer.
De bolvormige bloemschermen vind je in wit, roze, rood, blauw of zelfs meerkleurig. Er bestaan zelfs soorten, zoals de Magical Hydrangea, die tijdens de bloei van kleur veranderen. Ze staan prachtig als bloemenwolken tussen de – meestal groene – andere kamerplanten.
Hortensia als kamerplant: verzorging
De hortensia stelt binnen weinig eisen.
Buiten het verwijderen van verwelkte bloemen moet je ze niet snoeien. Zorg wel voor een humusrijke potgrond en bij blauw bloeiende soorten mag dat ook zuurdere potgrond zijn. Dezelfde potgrond die je bijvoorbeeld bij azalea’s gebruikt.
Zet je hortensia altijd in lichte schaduw en in de zomer op een koele plek.
Je weet dat een plant veel water nodig heeft als ze HO in hun naam dragen. Dus net zoals bij Hosta’s slurpen ook hortensia’s veel water tussen het voorjaar en de herfst.
De wortels mogen niet uitdrogen, dus je moet ook tijdens de rustperiode in de winter blijven water geven.
Om je plant volop te laten floreren kun je ook hydrovoeding geven. Doe dat dan tweewekelijks tijdens de zomer.
Gezondheidsvoordelen van een hortensia als kamerplant:
Een interessant gezondheidsvoordeel is dat de dorstige plant de luchtvochtigheid in je huis verbetert. Je hebt met hortensia’s in huis minder last van droge lucht en dus ook minder last van hoofdpijn, een geïrriteerde keel of concentratieproblemen. Win-win!
Na de bloei
Is de plant uitgebloeid en alle verdorde bloemen zijn weggeknipt? Dan kun je de plant op adem laten komen buiten op je terras of balkon. Opgelet, laat de potgrond niet uitdrogen. Mocht het stevig vriezen, zet de plant dan tijdelijk terug binnen op een koele plek.
Buiten planten
Heb je zin om de plant definitief te verhuizen naar de tuin? Dat kan! De beste periode daarvoor is in het voorjaar, rond maart-april.
Met een beetje geluk groeien ze uit tot grote struiken waar je nog tientallen jaren van kunt genieten.
Zelfs als het bovenste gedeelte afvriest, kun je ze redden door de plant tot de grond terug te snoeien waardoor hij het volgende jaar hoogstwaarschijnlijk opnieuw zal bloeien.
Meer hortensia’s
Zot van je hortensia? Je kunt de plant ook vermeerderen! Neem kopstekken in het najaar, liefst als er veel vocht in de lucht hangt. Hoe je precies hortensiastekken neemt en verzorgt, dat lees je hier:
Voor de bloemenliefhebber:
- Buitenplanten met rode bloemen: ga voor een vurige border
- 10 bloemen die zichzelf makkelijk uitzaaien
- VIDEO: Zo snoei je een hortensia
Dit vind je vast ook interessant
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!