Zo richt je je tuin katvriendelijk in
Lekker soezen, scharrelen in de mulle aarde en slinks vogels observeren: katten zijn dol op een tuin. Daarom geven wij enkele tips om je tuin katvriendelijk in te richten én je pluizenbol te beschermen tegen gevaren.
Groen poezenparadijs
Kattenkruid (Nepeta cataria) is een topplant voor poezen. In het blad van kattenkruid of ‘catnip’ zitten ongevaarlijke, opwekkende stoffen die katten in euforie brengen. Ze gaan languit in de plant rollen, en liggen er daarna zelfs even bedwelmd bij. Begin met één plant en kijk of je kat er door wordt aangetrokken, want niet iedere kat houdt ervan.
Katten knabbelen graag, om hun maag te ontlasten van haarballen; vaak zoeken ze daarvoor een siergrasje uit, of zacht lang gras in de weide. Zaai een hoekje met een zachte grassoort, het maakt eigenlijk niet uit welke. Sommige nemen specifiek kattengras (Dactylis glomerata), maar je kunt net zo goed een handje tarwe of gerst, of vogelvoer voor kanaries nemen. Zaai het direct in de grond (van september tot maart binnen in een pot) en herhaal elke 2 tot 3 maanden, want veel katten zijn dol op gras.
Opgepast met giftige planten
Let op met giftige planten in de tuin. Planten die voor ons giftig zijn, zoals berenklauw, herfsttijloos, blauweregen, goudenregen, meiklokjes, monnikskap, oleander, vingerhoedskruid en Datura, zijn dat ook voor katten. Verder is het opletten geblazen voor:
- Lelies: niet alleen het stuifmeel van de bloemen, maar ook de bladeren en zaden zijn giftig voor katten.
- Chrysanten: ze bevatten pyrethrinen, waarvan natuurlijke contactinsecticiden worden gemaakt. Die kunnen maag- en darmklachten opleveren, en bij katten met een gevoelige huid irritatie veroorzaken. De chrysanten Tanacetum cinerariifolium en T. coccineum zijn het gevaarlijkst.
- Klaprozen: ze bevatten melksap met alkaloïden, waaruit onder meer opium en heroïne wordt gewonnen. Katten kunnen bedwelmd geraken van de bloemen. De slaapbol (Papaver somniferum), een populaire eenjarige, bevat de hoogste concentratie.
- Stinkertjes: De bloemen en het sap van de Tagetes kunnen katten maagklachten bezorgen.
Stoffen in de pels
Katten eten van nature geen bloemen, maar ze lopen wel tussen de planten en ‘vangen’ met hun pels giftige stoffen van bladeren en stuifmeel van toxische bloemen. Katten likken hun pels dagelijks, en kunnen zichzelf zo vergiftigen.
Haagsnoeisel
Ruim ook meteen haagsnoeisel van coniferen en taxus op; wanneer katten er in rollen krijgen ze het sap op hun pels en ook dan kunnen ze vergiftigingsverschijnselen vertonen. Het gevaar is het grootst bij jonge katten, die graag met bloemen en planten spelen, en oudere, verzwakte dieren.
Vergiftigingsverschijnselen
Wees alert voor vergiftigingsverschijnselen. Ga meteen naar de dierenarts als je kat:
- opvallend meer drinkt;
- verward overkomt;
- overtollig kwijlt;
- diarree krijgt;
- moeilijk ademt;
- of braakt.
Een beetje privacy
Katten slapen een groot deel van de dag, en doen dat liefst in alle privacy. Favoriete plekken zijn een pol siergrassen, zoals vedergras (Stipa Tenuissima), of onder struiken in de koelte. Hoe zachter en droger de ondergrond, hoe liever.
Toiletmanieren
Vergelijk een kat nooit met een hond, dat zou een belediging zijn. Daarvoor hoef je alleen nog maar naar hun toiletmanieren te kijken. Katten graven een putje, doen daar hun behoefte in, en bedekken hun drolletje meteen met aarde. Hoe muller en droger de aarde, hoe liever – dat zul je zelf wel al ondervonden hebben, als je thuis een zandbak voor de kinderen hebt.
Geef kat haar eigen toilethoekjes of minizandbak, zo hou je je tuin schoon en vermijd je dat de buren beginnen te klagen. Hark af en toe de drolletjes op, en strooi eventueel wat vers zand bij.
Een ruime bak met kattenbakkorrels die je op een overdekte plek in de tuin zet en regelmatig schoonmaakt, werkt ook prima voor veel katten. Al sluit het niet helemaal uit dat kat toch nog af en toe de tuin van de buren opzoekt.
Uit de hoogte
Ze doen van nature niet alleen graag uit de hoogte, katten zitten ook graag op een plek van waaruit ze de tuin kunnen observeren, zoals een boom, muurtje of vensterbank. Heb je geen boom in de tuin, voorzie dan een brede paal waaraan ze hun nagels kunnen scherpen.
Afblijven!
Niemand dicteert katten de wet of legt hen tuingrenzen op: ze gaan en staan waar ze willen. En soms is dat vervelend. Dan gebruiken ze je moestuin als toilet of gaan ze plompweg op je pas gezaaide bedjes liggen. Sluit sommige plekken in de moestuin tijdelijk af:
- Plaats kippengaas rond pas gezaaide bedjes, of span er een vogelnet over.
- Bedek zaailingen de eerste weken met een vliesdoek.
- Hou de grond goed vochtig, katten liggen absoluut niet graag in het nat.
- Duw bossen fijne takken of rijshout tussen de jonge groenten.
Strooi daarnaast een laagje fijn grind of cacaodoppen in je bloempotten om te voorkomen dat poeslief zich languit op elke mooie terrasplant uitstrekt. Of geef je kat haar eigen bloempot vol droge potgrond, die je – liefst op een verhoogd – op een windstil plekje in de zon neerzet.
Bescherm de andere dieren in je tuin
We zijn maar wat blij als kat weer eens een muis of rat gevangen heeft, maar dat ze ook vogels, kikkers, salamanders en eekhoorns doodt, dat willen we natuurlijk niet. Enkele tips om ze te beschermen:
- Vogels zijn vooral kwetsbaar in de winter en de lente, tijdens de periode dat je ze voedert en op het moment dat de jongen uitvliegen. Bind je kat in die periode een belletje om en hang vogelhuisjes minstens anderhalve meter hoog.
- Zet – ter bescherming van kikkers, padden en salamanders – een gaasdraad rond je vijver. Zorg dat de mazen groot genoeg zijn, zodat ze er makkelijk door kunnen. Vooral de paarmaanden februari en maart zijn cruciaal.
- Zorg voor schuilhoopjes: los op elkaar gestapelde stenen, takken… zijn van onschatbare waarde. Onder de haag en tussen de struiken vallen zulke hoopjes niet zo op.
Tekst: Laurence Machiels
Dit is ook iets voor jou:
- Hoe goed ken jij je kat?
- Deze bloemen en planten zijn giftig voor huisdieren
- Zo hou je je hond koel tijdens warm weer
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!