Kievitsbloem: bloembol van bij ons die je nu plant
Een van de eerste bloembollen die in het najaar de grond in mag, is de kievitsbloem. De wilde variant komt van nature voor in drassige weides, maar het bolgewas steelt evenzeer de show in je tuin of op je terras!
Kijk, kievitsbloemen!
De kievitsbloem past zowel in strakke als in natuurlijk ogende tuinen. Zolang ze maar in groten getale aanwezig is, want elk plantje telt namelijk maar één tot maximaal enkele bloemen.
De klokjes zijn geelachtig purper met vlekjes in een dambordpatroon of – vrij uitzonderlijk, maar mooi in de tuin passend – romig wit.
Zijn ze nog gesloten, dan hebben de gespikkelde bloemen wel wat weg van een kievitsei. Vandaar de naam kievitsbloem. De wetenschappelijke naam van de plant, Fritillaria meleagris betekent zoveel als gevlekte dobbelbeker en verwijst naar de wat toegevouwen klokjesvorm van de bloem.
Voorzichtig planten
De bolletjes van de kievitsbloem zijn wit, niet beschermd door een droog velletje en hebben een gaatje waar de bloemstengel van het voorbije jaar zat. Dat gebrek aan bescherming maakt ze extra gevoelig voor uitdroging en kwetsuren. Plant daarom de bolletjes zo snel mogelijk na het kopen. De ideale plantperiode is september en oktober.
Hoe plant je ze?
Bolletjes van de kievitsbloem hebben amper een centimeter doorsnede, toch moet je ze op een diepte van ongeveer acht centimeter planten. Daar zitten ze goed beschermd tegen vorst en kunnen ze op hun gemak verwilderen.
Jaar na jaar worden kleine broedknolletjes gevormd waaruit nieuwe plantjes tevoorschijn komen. De kievitsbloem zaait zichzelf bovendien ook uit. De plant richt zijn uitgebloeide bloemstengel op om boven de andere uit te torenen en zijn zaadjes door de wind te laten meedragen. Voor de jonge zaailingen in bloei komen zijn we echter jaren en jaren verder. Laat je niet ontmoedigen en help de plant zijn zaden te verspreiden zodat je binnen enkele jaren vrolijk verrast wordt.
In pot
De bloem doet het ook uitstekend in pot op je balkon of op je terrastafel. Je vindt de bollen in pot vlot bij bloemisten, kwekers of tuincentra.
Wil je de bolletjes zelf in pot stoppen?
- Plant ze dan minder diep maar wel met veel bij elkaar. Je kunt wel zo’n 25 bolletjes planten in een pot met een diameter van 20 cm.
- Zet de pot in de herfst en winter op een donkere plek en breng ze in het voorjaar in een warme omgeving. Om ze in bloei te laten komen is een temperatuur van 15 tot 20 graden Celsius ideaal.
- Na de bloei en het afsterven van het loof kun je de bolletjes uitplanten in je tuin.
Dit vind je vast ook interessant:
- 3x bloembollen voor een romantisch sfeertje in de tuin
- Waarom elke tuin verwilderingsbloembollen verdient
- Waarom je bloembollen beter énkel koopt als ze dit label dragen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!