Konijn als huisdier: tips voor verzorging en huisvesting
De lente is hét seizoen waarin heel wat dieren aan gezinsuitbreiding doen. Kikkers, katten, vogels en ook… konijnen! Wil jij graag een konijn als huisdier? Lees dan hier waar je allemaal rekening mee moet houden.
Konijn als huisdier houden: bezint eer ge begint…
Niets zo schattig als een konijntje dat vrolijk in de tuin rondhuppelt. Maar zoals bij alle huisdieren is het aangeraden om eerst goed na te denken voor je er een in huis haalt. Een dier vraagt immers veel tijd en geld, en dat is bij konijnen niet anders.
Daarnaast worden konijnen best per twee gehouden, want het zijn van nature sociale dieren. Als je een konijn alleen houdt, bestaat de kans dat hij zich erg eenzaam gaat voelen en stress krijgt. Als je twee konijnen neemt, dan kies je best voor een gesteriliseerde voedster (vrouwtje) en een gecastreerde ram (mannetje). Hou er ook rekening mee dat een konijn gemiddeld 8 tot 12 jaar oud wordt, al hangt de leeftijd natuurlijk af van verschillende factoren. Zo worden kleine konijnen vaak iets ouder dan grote rassen.
Konijn adopteren of kopen?
Wie regelmatig een dierenwinkel of tuincentrum bezoekt, heeft vast al gezien dat er heel wat lieve konijntjes te koop zijn. Toch is het beter om eerst langs een asiel of opvang te gaan, want er worden namelijk heel wat konijnen afgestaan ter adoptie. Kijk bijvoorbeeld eens op adopteereendier.be of neem contact op met een asiel in jouw buurt.
Voor een adoptiekonijn betaal je meestal wel iets meer, maar dan heb je ook de garantie dat je nieuwe vriend helemaal gezond en wel is. Asieldieren worden uitvoerig onderzocht, krijgen een chip en de nodige vaccinaties en ze worden ook gesteriliseerd voor ze naar hun nieuwe baasje gaan. In een asiel of opvang hebben de dieren bovendien ook meer ruimte om rond te lopen, in plaats van hun dagen door te brengen in een klein (glazen) hok.
Wil je toch liever een konijntje kopen? Ga dan op zoek naar een goede fokker. Laat je niet te snel verleiden door advertenties op (tweedehands)sites en wees ook kritisch als je een konijn koopt bij een particulier.
Een fijn huisje voor je konijn
Konijnen kun je zowel buiten als binnen houden. Waar moet je allemaal op letten bij de huisvesting van je konijn?
De grootte van het verblijf
Reken minimaal 2 m² leefruimte per konijn, dus 4 m² als je twee konijnen neemt. Hoe meer ruimte, hoe beter! Bij de aankoop van een konijnenhok moet je erop letten dat je konijn zowel in de lengte als de breedte voldoende plaats heeft om te liggen, en dat hij op zijn achterste poten recht kan staan in het hok.
Tips voor een konijnenhok buiten
- Kies bij voorkeur een hok uit hout. Dit kun je zelf schuren en beitsen als er een verkleuring of knaagschade is.
- Let er op dat het hok weerbestendig is, zodat het konijn er veilig in kan schuilen bij felle wind of neerslag.
- Zorg er ook voor dat roofdieren geen toegang hebben tot het hok.
- In de natuur heeft een konijnenburcht (de tunnels die ze ondergronds graven) meerdere ingangen. Je kunt dit nabootsen door een hok met meerdere deurtjes te kopen.
- Zet ook meerdere tunnels, kleinere schuilhuisjes en wat speelgoed in het verblijf.
- Stro wordt meestal gekozen als bodembedekking (hier kunnen ze ook op knabbelen én isoleert goed in de winter), maar ook hennepvezels, houtkorrels of beukensnippers zijn geschikt.
Een konijnenhok voor binnen
Konijnen worden meestal buiten gehouden, maar als je geen (grote) tuin hebt, kun je ze ook perfect binnen houden. Je hoeft dan minder rekening te houden met de weerbestendigheid van het hok, je hebt meer interactie met je huisdier én ze zitten binnen veilig voor roofdieren.
Enkele tips om konijnen binnen te houden:
- Je kunt een deel van de woonkamer afbakenen met een ren, of geef je konijnen hun eigen kamer in huis.
- De meeste vloeren zijn te glad voor een konijn. Kies dus een of meerdere tapijtjes als ondergrond.
- Konijnen willen graven en knagen. Hou hier rekening mee als je je konijn los laat lopen in huis. De kans is groot dat de zetel, tafelpoten, kabels of andere losse items eraan moeten geloven. Voorzie dus voldoende knaagspeelgoed voor je konijn. En om aan zijn graafbehoefte te voldoen, kun je een grote bak met handdoeken of papierproppen in de ren zetten. Een zandbak vinden konijnen ook leuk, maar daar hangt natuurlijk wel wat opruimwerk aan vast.
- Als je konijnen binnen houdt, hoef je geen gigantisch hok te kopen. Zorg er wel voor dat ze een verstopplekje hebben, waar ze zich kunnen terugtrekken als ze rust nodig hebben. Kies dus liever geen kooi met tralies om binnen te zetten, maar een afgesloten konijnenhok.
- Zet ook een toiletbak in de kamer of ruimte, zodat ze een vast plekje hebben om hun behoefte te doen.
Onderhoud van het konijnenhok
Als je konijnen binnen verblijven, is het aangeraden om de toiletbak elke dag of om de twee dagen te reinigen. Het konijnenhok buiten maak je best minstens één keer per week volledig schoon. In de zomer mag je dit wat vaker doen, want als de ontlasting lang blijft liggen kunnen er vliegen op afkomen waar je konijn ziek van kan worden. Konijnen doen meestal hun behoefte op één vaste plek, wat het schoonmaken wel iets gemakkelijker maakt.
Om het hok volledig proper te maken verwijder je eerst alle bodembedekking. Daarna spoel je vlekken af met water en poets je het hok met een niet-giftig product. Er bestaan speciale reinigingsproducten om konijnenhokken schoon te maken. Sommigen hebben een citronella geur, wat niet alleen aangenaam ruikt, maar ook muggen op afstand houdt in de zomer. Spoel na de reiniging het hok nog eens af met proper water, en wrijf het droog met een doek. Als het hok volledig droog is, vul je het terug met verse bodembedekking.
De verzorging van een konijn
De algemene verzorging van een konijn is vrij gemakkelijk. Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts is meestal voldoende, en daarnaast zijn konijnen van nature vrij propere dieren, waardoor je ze bijvoorbeeld niet hoeft te wassen of te borstelen. Waar je wel goed op moet letten is de slijtage van de tanden en de nagels.
Nagels van een konijn verzorgen
In de natuur houdt een konijn zijn nagels kort door te graven. Als hij in een hok of ren zit gaat dit moeilijker. Het is dan aangeraden om gemiddeld een keer per drie maanden de nagels van je konijn te knippen. Dit kun je zelf doen met een speciaal nagelschaartje, maar als je niet zeker bent, kun je dit ook door de dierenarts laten doen.
Gebitsverzorging
Konijnen hebben in totaal 28 tanden: 4 snijtanden, 2 stifttanden en 22 kiezen. Tandproblemen komen jammer genoeg vaak voor bij konijnen. Het is dus belangrijk om regelmatig het gebit van je pluizige vriend te controleren. Konijnentanden groeien levenslang door, dus als ze niet genoeg afslijten of verkeerd groeien, kunnen ernstige problemen ontstaan.
Hoewel konijnen eigenlijk geen knaagdieren zijn (ze behoren tot de haasachtigen), is het wel belangrijk om hen voldoende knaagmateriaal te geven om hun tanden te slijten, zoals hooi en brokjes of knaagspeelgoed. Vermijd knaag- of likstenen, want daar kan je konijn blaasgruis van krijgen.
Tip: Als je je konijn wil nakijken, laat hem dan bij voorkeur op de grond zitten of til hem enkel op als het noodzakelijk is. In tegenstelling tot wat velen denken, worden konijnen niet graag opgepakt (zéker niet bij hun nekvel of oren).
Het menu: wat mag een konijn eten?
Hooi is het allerbelangrijkste gerecht op het konijnenmenu. Het zit vol vezels die goed zijn voor de (gevoelige) spijsvertering van konijnen en het is goed voor hun tanden. Daarnaast kun je hun voeding aanvullen met brokjes. Kies liever niet voor de zogenoemde ‘muesli mix’ die je vindt in de dierenwinkel, want hierdoor gaan konijnen vaak selectief eten en krijgen ze niet alle nodige voedingsstoffen binnen. Standaard brokjes zoals die van Supreme Science Selective, ook wel pellets genoemd, voorkomen selectief eetgedrag en bevatten alles wat een konijn nodig heeft.
Verder mag je jouw konijn ook groenten of fruit geven, op voorwaarde dat hij eraan gewend is. Door plots een grote hoeveelheid groenten of fruit te geven, kan je konijn diarree krijgen.
Wat mag een konijn zeker niet eten?
Het spreekt voor zich dat het (verpakte) voedsel dat wij eten, niet geschikt is voor konijnen. Denk hierbij aan koekjes, chips, chocolade enzovoort. Maar er zijn ook wat groenten en kruiden die je kleine stamper best niet eet:
- bieslook
- prei
- ui
- courgette
- knoflook
- bonen of erwten
- rabarber
- aardappelen
- mais
- rode kool of spruitjes
Wat is wél veilig voedsel voor konijnen?
Groenten:
- aardpeer
- alfalfa, waterkers, taugé
- andijvie
- augurk (niet ingemaakt, alleen vers van de plant)
- (rode) biet
- bleekselderij
- bloemkool
- broccoli
- sla en spinazie
- groenlof
- knolselderij
- komkommer
- koolrabi
- koolraap
- paksoi
- paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! )
- wortel, pastinaak
- pompoen (met mate, ook de pitten mogen met mate)
- radijs
- tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
- venkel
Fruit:
- aardbeien
- ananas
- appel
- banaan
- bosbes
- bramen
- cranberries
- druiven* (alleen pitloze druiven, de bladeren en takken mogen ook)
- frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)
- grapefruit
- kersen (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
- mandarijn
- meidoorn (bessen)
- meloen
- papaja
- peer
- rode bessenstruik
- sinaasappel
- veenbes
- watermeloen
- zwarte bessen
Daarnaast zijn er ook heel wat kruiden die goed zijn voor je konijn:
- aarbeienblad
- basilicum
- berkenblad
- gedroogde brandnetel
- citroenmelisse
- dille
- dovenetel
- duizendblad
- gierst
- goudsbloem
- haver
- herderstasje
- kamille
- korenbloem
- komkommerkruid
- marjolein
- munt
- paardenbloem
- peterselie
- onbespoten roos
- rozemarijn
- salie
- tarwe
- tijm
- valeriaan
- viooltje
- wilgenblad
- zonnebloemblad
Tip: het hoofdvoer van een konijn bestaat uit hooi, brokjes en water. Zie bovenstaande dus als ‘snackjes’ en geef ze met mate.
Bronnen: dierenkliniekdenheuvel.be, bunnybunch.nl, dierenbescherming.nl
Meer dierenplezier:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!