10 tips voor meer vlinders in je tuin
De meest geliefde diertjes in je tuin? Dat zijn vast en zeker vlinders, met hun dartele gefladder en prachtige kleuren. Maar hoe lok je ze en wat zijn hun favoriete plekjes? Met deze tips krijg je gegarandeerd meer vlinders in de tuin!
Meer vlinders in de tuin: 10 tips
1. Zaai bloemen
Zaai eenjarige bloemen, en lok zo nog meer vlinders je tuin in.
Kies voor smulbloemen, zoals dropplant (Agastache), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) en slangenkruid (Echium vulgare),
maar ook aantrekkelijke waardplanten waar vlinders hun eitjes op kunnen leggen, zoals wilde venkel (Foeniculum vulgare), wilde peen (Daucus carota) en klavers (Trifolium).
Zaaien dus! Vanaf midden april, op een zonnig, beschut plekje in je tuin.
2. Zorg voor zoets
Vlinders zijn verzot op bloemen met veel nectar.
’s Zomers zie je ze vooral op deze ‘zoete’ planten zitten zoals
- vlinderstruiken,
- sneeuwbal (Viburnum),
- hemelsleutel (Sedum spectabile),
- koninginnenkruid (Eupatorium maculatum),
- ijzerhard (Verbena bonariensis)
- en asters.
Ook afrikaantjes, lavendel en kattenstaart (Lythrum) zijn populaire planten voor onze gevleugelde zoetekauwtjes.
3. Kies de juiste plant
Naast nectarplanten hebben vlinders ook waardplanten nodig, waar ze hun eitjes op kunnen afzetten en hun rupsen voedsel vinden om tot vlinders uit te groeien.
Wist je dat tal van vlinders hun eitjes maar op één soort (inheemse!) plant willen leggen? Hun rupsen zijn immers zo kieskeurig, dat ze alleen die specifieke blaadjes lusten.
- Op (sier)distels leven de rupsen van de distelvlinder.
- Zandoogjes verkiezen een stukje lang gras om hun eitjes in te leggen.
-
Carusblauwtjes doen het op klavers.
-
Sporkehout of vuilboom (Rhamnus frangula) is het favoriete kraamplekje van boomblauwtjes en citroenvlinders. Bovendien levert deze struik ook maanden lang nectar voor tal van andere vlinders.
-
De rupsen van de dagpauwoog zijn kieskeurige rakkers, die maar één ding lusten: brandnetelblaadjes.
-
Overigens zijn ook het landkaartje, de kleine vos, de atalanta en de gehakkelde aurelia (deels) afhankelijk van brandnetels.
VLINDERS WILLEN ZICH VEILIG VOELEN, RUSTIG ZONNEN EN OP DE UITKIJK ZITTEN.
4. Geef ze een veilig nest
Door alleen eten te voorzien, kom je er niet. Je tuin moet ook beschutting bieden.
Vlinders willen zich veilig kunnen voelen, rustig zonnen en op de uitkijk zitten. Een mix van hagen, een (fruit)boom, wat struiken, genoeg vaste planten, kruiden (in pot) en (bloembakken met) eenjarige bloemen bieden de ideale variatie.
Vlinders houden van warme hoekjes in de zon, uit de wind. Plant daarom tegen een zonnige muur, schutting of haag zeker wat nectarrijke bloemen!
5. Zet kruiden buiten
Wist je dat vlinders dol zijn op kruiden?
Ook al heb je geen plaats voor een tuin, dan kun je ze wél nog je balkon of terras op lokken, met populaire smulplanten als (wilde) tijm, munt, dille, en wilde marjolein of oregano.
Zorg dat er altijd een deel van de kruiden in bloei staat, het is de vlinders om de bloemen te doen.
RUIM JE TUIN NIET OP TUSSEN NOVEMBER EN MAART, HIJ ZIT VOL VLINDEREITJES, RUPSEN EN POPPEN!
6. Zorg voor onderdak
Vlinders overwinteren op (uitgebloeide) planten, onder dorre bladeren, in takkenhopen, tussen klimopblaadjes, in het gras of in de grond.
Soms vind je in de tuin (of in het tuinhuis) ook wel eens volwassen vlinders, die bij ons overwinteren, zoals de citroenvlinder, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, kleine vos en de atalanta.
Voor de overwinterende vlinders kun je een vlinderhuis ophangen, op een beschutte, zonnige plek onder een afdak. Binnenin schik je wat schors, dorre blaadjes en takjes. Weet dat het grootste deel van de vlinders naar Afrika of Zuid-Europa trekt, om daar te overwinteren.
MAAK EEN FRUITBUFFETJE: VLINDERS DRINKEN MET HUN TONG DE ZOETE SAPPEN OP.
7. Serveer een fruitbuffet
Vlinders zijn echte zoetekauwen, en dol op fruit!
Laat in de herfst dus zeker wat afgevallen pruimen, druiven, appelen en peren liggen, of maak een voedertafel met stukjes fruit – vlinderbezoek gegarandeerd! Verwacht niet dat ze ervan bijten, vlinders hebben helemaal geen kaken, maar drinken met hun tong de zoete sappen op.
Zorg dus dat het fruit goed zacht tot rottend is. Restjes bananen, een meloenschil of overrijpe bramen en vijgen vinden ze ook heerlijk. Zet de schaal in de zon. Vooral atalanta’s, het bont zandoogje en de gehakkelde aurelia zijn dol op fruit.
8. Leg een moestuin aan
Als je de allermooiste en allergrootste vlinder van Vlaanderen, de koninginnenpage, in je tuin wilt zien verschijnen, dan heb je een stukje moestuin nodig.
Deze majestueuze vlinder is namelijk kieskeurig, en wil haar eitjes alleen maar op het loof van wortels, venkel, dille, pastinaak of engelwortel leggen.
De rupsen zijn fascinerend mooi, in fluogroen met zwarte en oranje stippels en strepen, tot vijf centimeter lang. Op wat geknabbel aan de blaadjes na, richten ze amper schade aan; je hoeft dus niet te vrezen voor je worteltjes of venkelknollen.
NACHTVLINDERS OBSERVEREN IS LEUK OM TE DOEN. ER BESTAAN WEL HONDERD VERSCHILLENDE SOORTEN.
9. Wees lief voor rupsen
Geen vlinders zonder rupsen! Maar rupsen kunnen vervelend zijn, denk maar aan de rupsen van de buxusmot, of die van het koolwitje op je koolplanten.
Vang ze manueel, en weer alle antirupsenmiddelen uit je tuin, ook de biologische, want daar gaan rupsen ook van dood. En hoe meer rupsen, hoe meer mezen in je tuin: ze vormen immers een belangrijk onderdeel van het menu van jonge meesjes.
10. Snoeppot
Geen tuin? Vlinders komen net zo graag naar bloemen in pot. Hieronder vind je de 5 top-nectarplanten voor vlinders:
- Klimop
- Hebe
- IJzerhard (verbene)
- Asters
- Lavendel
OOK LEUK OM TE LEZEN:
- Test: hoe goed is jouw kennis over bloemen?
- 4x zomerse zelfmaakideetjes voor een sfeervol terras
- Zonnebloemen zaaien in je tuin: zo doe je dat
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!