Minder tegel en meer groen in je tuin: zo doe je dat
Hoe meer tegels in je tuin, hoe meer je tuin te lijden heeft. De beste manier om hitte, stortbuien en kapotte planten tegen te gaan? Een aantal vierkante meters verharding vervangen door groen. En da’s niet eens zo moeilijk!
Bekijk de video
Wat is verharding precies?
Verharding in de tuin slaat op alles wat de ecologische functies, zoals regenwater opnemen, van jouw bodem verhindert. Denk aan stenen opritten, terrastegels, maar ook overkappingen en kunstgras vallen daaronder.
Waarom minder verharding?
In een tuin met minder verharding en meer groen blijft het langer koel in de zomer. Je tuin is gezonder, waardoor je minder plagen, maar wél meer nuttige dieren aantrekt. Hoe meer stenen weg, hoe meer je een steentje bijdraagt voor meer biodiversiteit in je omgeving.
Hoe je kunt ontharden?
- Je kunt wandelpaden van klinkers vervangen door gazon, schors of houtsnippers. Maar ook grind is beter dan klinkers, want het laat water door.
- Ook een licht hellend terras doet al veel. Het zorgt ervoor dat het water richting de plantenborder loopt en niet in de riool.
- Je kunt makkelijk uitsparingen tegen je gevel creëren waarin je planten kunt zetten. Dat houdt je huis koel en vangt het water op.
- Pas de truc met de voeg toe!
De truc met de voeg
Wil je liever niet in je verharding gaan hakken? Dan kun je de voegen vergroenen. Dat is minder ingrijpend. In brede voegen kun je kruipplanten planten, in smalle voegen kun je een voegenmengsel zaaien met wilde planten. Onze groenexpert Laurence Machiels legt het je stap voor stap uit in bovenstaande video. Kijk maar mee!
Eco? Logisch! Ontdek hier meer over onze ecotuinieren-reeks:
- Ecologisch tuinieren: nieuwe videoreeks geeft je de beste tips
- Gazon vervangen: 8 inheemse vaste planten voor veel bijen en vlinders
- Video: 5 gouden tips voor een gezonde moestuin
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!