
De 12 mooiste bloesembomen voor je tuin
Wat zegt meer lente dan vrolijke bloesems overal waar je kijkt, in de vrije natuur en liefst ook in je eigen tuin? In geuren en kleuren, waar volop vlinders en bijen op afkomen? Hier zijn de allermooiste bloesembomen…
Geen vruchten aan fruitbomen of (al dan niet eetbare) bessen aan struiken zonder dat ze eerst bloesems gedragen hebben. En daar genieten niet alleen bijen en andere bestuivers van, maar ook jij, want ze fleuren je hele tuin op. Geen tuin? Geen nood: bloesembomen kunnen ook prima in pot…
Van bijtjes en bloesems…
Bloesems in de tuin zijn niet alleen mooi, ze bevorderen ook de biodiversiteit, doordat ze met hun kleuren en geuren bijen aantrekken. Deze landen op de bloemblaadjes, tanken nectar en nemen stuifmeel op hun achterpoten mee naar de volgende bloem waar ze op landen. Dankzij deze kruisbestuiving kunnen planten en bloemen zich voortplanten, en worden er ook vruchten of zaden geproduceerd, die dieren ondersteunen die hiervan afhankelijk zijn. Bloesems trekken ook nog andere nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes, die plagen zoals bladluizen bestrijden.
Japanse sierkers (Prunus serrulata)
Japanse sierkers (Prunus serrulata)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: Wanneer de Japanse kerselaar in bloei komt, barst hij uit in één wolk van roze bloesems, en dat wordt in Japan beschouwd als hét startsein van de lente. De vallende bloesems vormen daarna een aantrekkelijk roze bloementapijtje op de grond, maar vruchten krijgt de sierboom – die 8 à 12 m hoog kan worden – niet.
Ideale standplaats en bodem: volle zon en in alle soorten grond.
Verzorging/snoei: Verwijder de dode takken, en snoei eventueel een paar takken om de kruin luchtig te houden. Snoeien doe je enkel na de bloei, in juni.
Bijzonderheid? Je kunt de kersenbloesems eten, ze smaken zacht-friszuur en passen goed bij zoete gerechten! In Japan wordt er thee van gezet en worden ze ook verwerkt in zoete rijstcakejes (mochi).
Amerikaanse kornoelje (Cornus florida)
Amerikaanse kornoelje (Cornus florida)
Bloesemperiode: mei en juni
Kenmerken: De Amerikaanse kornoelje is een middelgrote heester, die eerst opgaand groeit – tot zo’n 4 à 5 meter hoog – en nadien pas in de breedte. Wat we als bloemen beschouwen, zijn in feite verkleurde schutbladeren die de eigenlijke bloem omhullen; de witte of roze verkleuring (bij ‘rubra’) moet bestuivers lokken die dan op de schutbladeren landen om de bloem te bestuiven.
Ideale standplaats en bodem: zon, halfschaduw of schaduw. In een neutrale, zure of licht kalkhoudende bodem, die best wat vochtig mag zijn.
Verzorging/snoei: Het is niet nodig om deze plant te snoeien, maar verwijder wel de dode takken.
Bijzonderheid? In de herfst komen de sappige rode besachtige vruchten, die eetbaar zijn, hoewel ze wat flets van smaak zijn. Vogels snoepen er graag van en verspreiden zo de zaden.
Appelaar (Malus domestica)
Appelaar (Malus domestica)
Bloesemperiode: mei
Kenmerken: Appelaars bezorgen je een zee van wit-roze bloesems in de lente en heerlijk sappige appels eind september. De bloesems verspreiden een fris-zoete, honingachtige geur waar bijen en andere bestuivers op afkomen. In commerciële boomgaarden vind je meestal hoogstammige appelaars terug, terwijl laagstammige exemplaren dan weer ideaal zijn voor kleinere tuinen. Laagstammige appelaars groeien sneller en bloeien doorgaans ook vroeger.
Ideale standplaats en bodem: zon en halfschaduw, in een neutrale tot kalkrijke grond die water goed doorlaat.
Verzorging/snoei: Verwijder in de winter de dode takken en ongewenste takken. De wintersnoei stimuleert de groei van nieuwe scheuten in de lente. Ook geniet deze boom van een zomersnoei: voorkom dat de boom te dicht wordt en snoei de rechtopstaande takken terug.
Bijzonderheid? Doorgaans kun je uit de kleur van de bloesems al afleiden welke kleur de appels zelf zullen hebben: gele en groene appels zoals ‘Golden delicious’ en ‘Granny Smith’ hebben witte bloesems, rode appels zoals ‘Braeburn’ of ‘Kanzi’ roze. Appelbloesem bevat anti-oxidanten en heeft een rustgevend effect. Bloesems (onbespoten wel!) kun je na het plukken laten drogen om zelf thee van te zetten.
Sierappel (Malus)
Sierappel (Malus)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: Sierappelaars hebben donkergroen hartvormig blad, dat in de lente vergezeld worden door knalroze bloesems. Eén zo’n tak in een smal vaasje brengt instant lente in huis. Na de bloesems verschijnen de sierappeltjes, die kleiner zijn dan eetappels, maar helaas niet eetbaar. Vogels zijn er wel dol op.
Ideale standplaats en bodem: Deze boom voelt zich thuis in de zon of halfschaduw en in verschillende soorten grond zoals in een klei-, leem- of zandgrond.
Verzorging/snoei: Snoeien is niet nodig, knip eventueel wel de kruisende en beschadigde takken weg.
Bijzonderheid? Bloesems van de sierappel zijn niet alleen van een veel feller roze dan de bloesems van gewone eetappelen, ze geuren ook veel sterker.
Perelaar (Pyrus communis)
Perelaar (Pyrus communis)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: Perelaars vormen flinke trossen van grote, zuiver witte bloesems, die volop bijen en andere bestuivers aantrekken. De bloei kan weken duren.
Ideale standplaats en bodem: zon, in alle grondsoorten.
Verzorging/snoei: Snoei zo weinig mogelijk.
Bijzonderheid? Hoe meer zon in je lentetuin, hoe vroeger fruitbomen, en dus ook perelaars – in bloei kunnen komen. Perenbloesem kan – als je er met je neus in zit – wat ‘roestig’ ruiken, door bepaalde chemische verbindingen die vrijkomen. Bijen en andere bestuivers worden hier extra door aangetrokken.
Kweepeer (Cydonia oblonga)
Kweepeer (Cydonia oblonga)
Bloesemperiode: mei en juni
Kenmerken: Kweeperen wordt gemiddeld vijf meter hoog en hebben een mooie volle, ronde kruin en aantrekkelijk groot blad. Ook de bloesems zijn opvallend, vaak wat rozig aan de wat gerimpelde randen en wit naar de binnenkant toe; je zou kunnen stellen dat ze tweekleurig zijn, wat toch bijzonder is. Hun geur is erg aangenaam, met een frisse citrusnoot, en trekt bijen en andere insecten aan.
Ideale standplaats en bodem: volle zon of halfschaduw, kan in alle soorten grond.
Verzorging/snoei: De kweepeer heeft niet veel snoei nodig. Verwijder het ouder hout en zorg dat de kruin voldoende licht krijgt.
Bijzonderheid? Kweeperen eet je niet uit de hand, maar je maakt er geweldige siroop of gelei van (recepten op libelle-lekker.be).
Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: Het krentenboompje is dé aanwinst voor een stadstuin, omdat het redelijk compact blijft en maar 3 tot 5 meter hoog wordt. Het blad valt in winter af, nadat het in de herfst prachtig verkleurd is. In de lente verschijnen de fluwelige stervormige bloemen op de nog kale takken en vormen als het ware één witte bloemenwolk.
Ideale standplaats en bodem: Het krentenboompje staat het liefst in de zon of in halfschaduw, in elke grond is hij tevreden.
Verzorging/snoei: Na de bloei snoei je best de oude takken weg.
Bijzonderheid? Op het einde van de zomer verschijnen er eetbare bessen aan de boom, waar vogels dol op zijn.
Judasboom (Cercis)
Judasboom (Cercis)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: De Amerikaanse (canadensis) en Chinese (chinensis) judasboom zijn een prachtig alternatief voor de Japanse sierkers. De Amerikaanse wordt aanzienlijk groot (6 tot 8 meter hoog) en heeft felroze bloemen die direct uit de takken lijken te bloeien, terwijl de Chinese slechts 1,5 meter is en een compactere vorm heeft met paarsachtige bloemen. Beide bomen horen bij de eerste bloeiende bomen van het seizoen!
Ideale standplaats en bodem: zon of halfschaduw, best op kalkhoudende zand of leemgrond.
Verzorging/snoei: Geen een van beide bomen heeft veel onderhoud nodig. Verwijder enkel de dode, beschadigde of kruisende takken.
Bijzonderheid? De bomen lokken veel bijen en vlinders!
Vaantjesboom (Davidia involucrata)
Vaantjesboom (Davidia involucrata)
Bloesemperiode: mei
Kenmerken: Net zoals bij de kornoelje zijn de witte ‘bloemen’ die in de lente verschijnen, eigenlijk wit verkleurde schutbladeren, die rond de geelgroene bloemetjes zitten. Ze hebben wat weg van vlaggetjes, vandaar de naam ‘vaantjesboom’. De boom heeft een elegante, open kroon en kan tot 15 meter hoog worden; een opvallende verschijning in parken en ruime tuinen.
Ideale standplaats en bodem: in de zon, in alle soorten grond (klei, leemgrond, zandgrond).
Verzorging/snoei: Snoei in de lente, zeker niet te veel en niet bij oude takken.
Bijzonderheid? De vaantjesboom bloeit slechts na een tiental jaren, geduld is dus de boodschap!
Sneeuwklokjesboom (Halesia carolina)
Sneeuwklokjesboom (Halesia carolina)
Bloesemperiode: eind april, begin mei
Kenmerken: Deze imposante boom, die maar liefst 6 meter de lucht in rijst, heeft een weelderige kroon die sierlijk uitstrekt. De bladeren zijn ovaal van vorm en hebben een rijke, groene kleur. Van eind april tot in de vroege zomer verschijnen dan de bloesems: kleine, witte, betoverende klokjes.
Ideale standplaats en bodem: In volle zon tot halfschaduw, liefst in neutrale tot zure, goed doorlaatbare, vochtige grond.
Verzorging/snoei: Snoei indien nodig de dode takken weg tussen december en februari als het niet vriest.
Bijzonderheid? Na de bloei verschijnen er eetbare limoengroene vruchtjes die in de herfst bruin verkleuren.
Meidoorn (Crataegus)
Meidoorn (Crataegus)
Bloesemperiode: mei en juni
Kenmerken: De meidoorn is een kleine boom of struik, die de lente bloeit met geurige, witte of lichtroze bloemen, gevolgd door felrode eetbare bessen in de herfst. De bomen zijn ecologisch belangrijk door hun rol als voedselbron en schuilplaats voor dieren.
Ideale standplaats en bodem: zon en halfschaduw, kan in alle grond (neutraal, zuur, licht kalkrijk).
Verzorging/snoei: snoei in de late winter of de vroege lente indien nodig.
Bijzonderheid? De eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) heeft gelobd blad, de tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) heeft glad blad en bloeit eerder; de bloesems geuren ook sterker.
Magnolia (Magnolia)
Magnolia (Magnolia)
Bloesemperiode: april en mei
Kenmerken: Als er één boom de show steelt in tuinen en parken, dan is het de magnolia wel! Hij heeft grote, glanzende bladeren en krijgt prachtige bloemen in wit, crème, zachtgeel, roze of paars. De bloesems houden niet lang (meestal maar een week), maar verspreiden dan wel een heerlijk zoete geur doorheen je hele tuin.
Ideale standplaats en bodem: zon en in zuur tot neutrale grond.
Verzorging/snoei: Het is niet nodig om de gewone magnolia te snoeien, wel kan je dood hout of kruisende takken verwijderen.
Bijzonderheid? Er bestaan meer dan 200 magnoliasoorten. ‘Soulangeana’ wordt ook wel ‘valse tulpenboom’ genoemd wegens de tulpvormige bloemen, ‘Stellata’ heeft stervormige bloemen die extra vroeg – half maart al – verschijnen.
Bloesems op je terras
Heb je een kleine of geen tuin, maar wil je toch van de bloesems genieten? De meeste bloesembomen kun je ook in pot houden, met een speciale vermelding voor ‘Malus domestica Ballerina Polka’ (kleine appelaar) en ‘Malus Red Sentinel’ (sierappel), die een echte aanwinst zijn voor je terras. Kies de pot niet te klein, zodat je boom genoeg ruimte heeft om te groeien. Maar neem hem ook zeker niet te groot, om te vermijden dat je boompje verdrinkt mocht het ineens te veel water krijgen. Naast potgrond zijn hydrokorrels daarom een goede toevoeging onderin de pot, zodat het water vlot weg kan vloeien.
Bloesems in de vaas
Je kunt de kleuren en de geuren van bloesems ook mee naar binnen nemen. Snij de stelen schuin af – zo kunnen ze beter water opnemen – en zet ze in een vaas. Bloesems houden het vaak maar een paar dagen uit, maar door geregeld het water te verversen en de vaas op een koele plek te zetten, kun je ze langer houden.
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!