keukentrends
Keuken ‘Ombra’ green van Kvik © Kvik

Gespot op Batibouw: de nieuwste keukentrends voor 2024

Meer dan ooit is de keuken het kloppende hart van elk huis, waar we koken, eten, ontbijten, een koffietje of wijntje drinken en samenkomen met al wie ons lief is. Reden genoeg om – met je droomkeuken in gedachten of een verbouwing in het vooruitzicht – te proeven van de nieuwste keukentrends…

Trend 1: Niet zomaar een kast

Of je nu een grote keuken hebt of een bescheiden kookhoek in de woonkamer, kasten willen we optimaal en ergonomisch indelen. De apothekerskast lijkt wat op haar retour, wegens erg zwaar om uit te trekken als je ze volstouwt. In de plaats komen binnenlades die je individueel kunt uittrekken (bij alle keukenbouwers). De hoekkast met klassiek uitdraaibare schabben beperkt zich niet meer tot de onderbouw alleen, maar groeit uit tot een volwaardige kolomkast (bijv. bij Keukens De Abdij). En het ingenieuze tandem-uittreksysteem (Kvik) heeft ook rekjes aan de binnenkant van de deur, die de hoofdschabben naar buiten trekken als je de deur opent. Een van de handigste keukentrends als je het ons vraagt!

Trend 2: Waar is de deur gebleven?

Veel kans dat je als gast de deur naar de gang niet terugvindt in de keuken, want in het nieuwste keukenconcept zit deze mee verwerkt in de kastenwand (gezien bij DSM Keukens en Keukens De Abdij), compleet met hetzelfde frontpaneel en dezelfde greep. Want één ononderbroken kastenwand oogt rustiger dan twee aparte kasten aan weerskanten van de deur.

Die hang naar eenheid en harmonie trekt zich trouwens door in het hele huis, waardoor keukenkasten bijvoorbeeld doorlopen tot in de leefruimte, en zelfs terugkomen in de wasruimte ernaast, of de dressing boven.

Trend 3: Alles voor een clean kitchen

Zoals in veel werkomgevingen het ‘clean desk’ principe geldt, is de keuken ook aan ‘decluttering’ toe. We willen geen rommel daar. En terwijl er vroeger nog een juicer, keukenrobot of koffiezetapparaat op het aanrecht mocht blijven staan, willen we die toestellen nu uit het blikveld houden… zonder ze evenwel telkens uit een onderlade te moeten heisen, want dat is slecht voor de rug. En dus staan veel vaste keukenhulpjes achter gesloten kastdeuren, op uittrekbare schabben op een ideale hoogte, klaar om ze naar ons toe te trekken wanneer we ze nodig hebben.

Trend 4: Kookplaat met dampkap

Als we een hangende dampkap kunnen vermijden, is er weer een storend element minder aanwezig in de ruimte. En dus winnen de (inductie)kookplaten met een geïntegreerde dampkap – intussen courant verkrijgbaar bij Ikea, AEG, Siemens, Bosch en andere keukenmerken – die de lucht naar onderen aanzuigt, aan populariteit.

Aan de andere kant staan we ook open voor een strak designstuk, en dus scoren de nieuwste dampkappen die verwerkt zitten in een strak rek aan het plafond, evengoed (’Maris Modular van Franke of ‘Phantom’ van Novy), maar daar hangt een fors prijskaartje aan (resp vanaf € 1150,50, tot ± € 4000).

Even in de kantlijn: nieuw bij de inductiekookplaten is de matte glasplaat (’Sapphire’ bij AEG), waardoor je er pannen op kunt verschuiven zonder dat dit krassen maakt.

Trend 5: Mat rvs en krachtig zwart

Zwart is al een tijdje in, voor kasten, werkbladen, maar vooral ook voor spoelbakken en kraanwerk. En dat is een van de keukentrends die nog een hele tijd zal blijven. Glanzend chroom is minder in door de opmars van mat rvs, dat een meer rustiek of juist industrieel karakter heeft. Voor de rustieke keuken is trouwens ook messing een mooie keuze, maar belangrijk om weten is dat dit materiaal door de zuurtegraad van je huid een patine – lees ‘vlekkerige look’ krijgt, die bijdraagt aan de charme van de landelijke stijl, maar niet door iedereen gewaardeerd wordt.

Trend 6: De natuur in je keuken

Hout is niet meer weg te denken uit de keuken. Het geeft dan ook warmte en gezelligheid. De Scandinavische look die witte kasten combineert met blank hout doet het nog steeds goed (bijv. bij Vanden Borre Kitchen), maar nu zien we ook veel donker hout – bijvoorbeeld notelaar – opduiken voor een stijlvolle look.

Op het vlak van kleur worden natuurtinten gesmaakt : groene keukens staan met stip op nummer één, maar ook beige, zachtgrijs en warm kleikleur (Kvik) doen het goed. Zelfs de spoelbak is te verkrijgen in een gamma van bijpassende kleuren (Silgranit).

Het werkblad, ten slotte, is een echt ‘statement piece’ geworden, en vertoont liefst een ruwe structuur (van krasvaste keramiek, het duurste maar meest gewilde materiaal van dit moment – bijv. bij DSM Keukens, Keukens De Abdij, Kvik e.a.) of een mooie marmerprint. Laminaat mag daarbij als meest budgetvriendelijke materiaal zeker niet vergeten worden, want het biedt de meest uiteenlopende natuurlooks, die amper van echt te onderscheiden zijn.

Trend 7: Nis met geniet-factor

Ze is er altijd al geweest, de nis, maar waar het vroeger een verloren hoekje was dat last minute een functie toebedeeld kreeg of gedecoreerd werd met een plant of vaas, is het nu een bewuste keuze. Bewust omdat een nis de nodige ademruimte creëert in een keuken die gedomineerd wordt door doorlopende kastenwanden. En bewust omdat we ook willen genieten in onze keuken, van een kopje koffie mét melkschuim, of van een wijntje tijdens het koken.

Enter de nis die uitpakt met een state of the art koffiemachine, en ingebouwde lades voor koffiecapsules en alle barista-tools, die op bestelling wordt voorzien van een rekje om kopjes op uit te stallen, of om glazen in te hangen, waar favoriete wijnen uitgestald liggen of waar zelfs een wijnkoelkast onder ingebouwd zit.

Geen keukentrends, maar wel interessante tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."