Shopping: 6x vlot oogsten uit eigen tuin
Het is midzomer en volop tijd om al het lekkers te oogsten dat je tuin heeft opgeleverd. Deze handige hebbedingen en tips helpen je alles te verzamelen en te verwerken zodat je ook lang na de zomer voorbij is, volop kunt genieten van je (moes)tuinwerk!
6x oogst-hulpjes
Appelkrat
Houten krat voor het bewaren van fruit of aardappels. Bekijk het hier.
Inmaakpotten
Vruchten en groenten inmaken, chutney, jam of confituur bereiden: inmaakpotten zijn onmisbaar bij het verwerken van je oogst. Bekijk het hier.
Houten plukladder
Veilig fruit plukken of snoeien zonder je bomen te beschadigen, doe je met een stevige houten plukladder. Bekijk het hier.
Aardappeloogstmand
De oogst oogt mooi dankzij een praktische oogstmand van ijzer. Bekijk het hier.
Ruitdoekjes voor confituurpotten
Gezellige nostalgie met de klassieke ruitdoekjes voor op confituurpotten. Leuk om je zelfgemaakte confituur zo cadeau te geven! Bekijk het hier.
Droogrek voor kruiden en bloemen
Veel kruiden behouden hun vorm, kleur, geur en smaak wanneer ze aan de lucht gedroogd worden. Droog geplukte bloemen en kruiden door ze met het touw vast te binden. Ook leuk als decoratie! Bekijk het hier.
Hoe en wanneer oogst je het best: 8x tips
- Wist je dat een pompoen rijp is wanneer hij hol klinkt als je erop tikt?
- Pluk je tomaten, doe dat dan altijd met je duim en wijsvinger en laat het vruchthoedje zitten. Zo bewaren ze langer.
- De ochtend is het ideale oogstmoment. De bladeren en vruchten van heel wat gewassen hebben zich tijdens de nacht kunnen herstellen van een warme zomerdag en zijn dan weer stevig en gezond.
- Regelmatig plukken moedigt de gewassen aan om nieuwe vruchten of bladeren te maken. Hoe vaker je oogst, hoe meer en langer je geniet van je moestuin.
- Denk als een ‘plat du jour’: oogst kraakvers en verwerk meteen. Laat je geplukte groenten, fruit of kruiden lang in de koelkast, dan verliezen ze smaak.
- Pluk je bladgewassen zoals spinazie of sla om te bewaren? Dan dompel je ze best eerst een halfuurtje onder in ijskoud water. Zo blijven ze langer lekker en vers.
- Hoe jonger je groenten, hoe meer smaak. Oogst dus ‘klein’. Je courgettes, bietjes of komkommers hoeven heus geen uit de kluiten gewassen exemplaren te zijn.
- Leg je pas geoogste groenten en kruiden zo snel mogelijk op een donkere koele plek om uitdroging te voorkomen.
Oogsten, verwerken en… opeten!
Dit vind je vast ook interessant:
- Een gezonde moestuin: 5 gouden tips
- Een vrij perceel in je moestuin? Dit kun je er nog mee doen!
- Aardvlooien in de moestuin: wat zijn ze en wat kun je ertegen doen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!