5x planten die nat én droog verdragen
Ons veranderend klimaat krijgt steeds vaker een eigen willetje. Dus is het niet zo’n gek idee om onze tuin daaraan aan te passen. Van langdurige regenval tot lange droogteperiodes: deze vijf planten verdragen het allemaal.
Dwergwilg of bittere wilg
De Salix purpurea ‘Nana’ heeft een bladverliezende ronde struikvorm die zich
goed laat snoeien en is zelfs als haag te gebruiken. De blaadjes zijn blauwgroen aan
de bovenkant en lichter aan de onderkant. De dwergwilg wordt zo’n 1 meter hoog. Het is een lentebloeier en een van de eerste planten waar bijen na de winter van kunnen eten: zeer nuttig, dus!
Els
De Els is een bladverliezende boom of struik. Hij is net als een wilg te knotten en dus klein te houden wat de boom geschikt maakt voor elke tuin. De elzenpropjes zitten vol met zaadjes en worden graag gegeten door vogels. Het is ook een nestboom voor heel wat vogels en nuttige insecten. Elzen kunnen indien je ze hun gang laat gaan tot 20 meter hoog worden.
Kattenstaart
Kattenstaart of Lythrum salicaria is een bladverliezende vast plant die elk jaar opnieuw houtige stengels maakt met lancetvormige groene bladeren. Vanaf juni bloeien er rozerode tot paarsrode, stervormige bloempjes in de bloemaren. Je geniet van deze bloemenpracht tot in de herfst. Kattenstaart wordt tussen 80 en 120 cm lang en staat beeldig in een landelijke border.
Prachtriet
Miscanthus sinensis of prachtriet is een zeer sterk siergras dat zowel solo of als onderdeel van een border de show steelt. Je hebt keuze uit verschillende cultivars met diverse kleuren, groeihoogtes (tussen de 70 en 250 cm) en bloeitijdstippen. Prachtriet is ook nog diep in de herfst een blikvanger in de tuin.
Virginische lobelia
Lobelia siphilitica is een bladverliezende vaste plant met lancetvormige groene bladeren. Vanaf juli tot in september bloeien er bloemen in diverse kleuren, van lilablauw tot spierwit. De plant wordt tussen de 75 en 90 centimeter hoog.
Zo tuinier je ecologisch:
- Wadi: een leuke manier om het regenwater in je tuin te bufferen
- Tuinieren tegen wateroverlast: zorg voor een regentuin
- Jouw tuin wordt steeds belangrijker in de strijd tegen de klimaatopwarming: 5 concrete tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!