Bloembakken vullen: welke potgrond kies je best?
Met een paar goedgevulde bloembakken fleur je in geen tijd je terras of balkon op. En om er zo lang mogelijk van te genieten, is het belangrijk om de juiste potgrond voor bloembakken te kiezen. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.
Potgrond voor bloembakken: hier moet je op letten
Verschil tussen potgrond en tuinaarde
In vergelijking met gewone aarde uit de tuin is potgrond veel luchtiger. Het neemt makkelijker water op, houdt voedingsstoffen lang vast en droogt niet snel uit: het ideale middel voor je planten om snel en makkelijk te groeien.
Daarnaast heb je ook nog bodemverbeteraar. Dat dient om de bodem van je tuin luchtiger en humusrijker te maken. Er zitten geen voedingsstoffen in en is dus niet geschikt voor je bloembakken.
Universele of aangepaste potgrond
Je hebt universele potgrond die goed is voor 80 procent van de planten die je op je terras of in huis kweekt. Maar voor sommige planten kies je best aangepaste potgrond:
- Mediterrane potplanten als citrussen, oleanders, olijfbomen en vijgenbomen groeien beter in potgrond die luchtig is, maar tegelijk ook klei bevat, om het water beter vast te houden.
- Buxussen zijn echte slokoppen. Je zet ze dus best in speciale buxuspotgrond; die bevat extra veel mest en kalk.
- Zuurminnende en heideplanten als hortensia, rododendron en azalea hebben eigen potgrond nodig, met veel meer turf.
- Om planten te zaaien of stekken, kies je best voor speciale zaai- en stekgrond. Die is extra luchtig en steriel en bevat geen voeding. In gewone potgrond zitten te veel meststoffen waardoor je kiemplantjes kunnen verbranden of te hard groeien en zo lange, slappe stengels krijgen.
- Eenjarigen zet je best in potgrond voor geraniums en balkonplanten. Die hebben immers veel water en voeding nodig om de hele zomer non-stop te kunnen bloeien. Er zit meer klei in waardoor je planten minder snel uitdrogen, en langwerkende voedingsstoffen -soms tot honderd dagen ver- zodat ze lang kunnen blijven bloeien.
Dure of goedkope potgrond
Het verschil tussen dure en goedkope potgrond is groot, vooral in voedingsstoffen. In kwaliteitspotgrond genieten je planten van drie maanden (of ‘honderd dagen’) voeding. Potgrond waarbij daarover niets vermeld staat, laat je beter links liggen. Planten die zonder voeding vallen, stoppen met groeien, bloeien korter en zuiniger en krijgen doffe of gele blaadjes. Bovendien droogt bij een goedkoper merk de potgrond sneller uit, krimpt hij zodat het water los door de pot loopt én hebben je planten al na een paar weken een voedingstekort.
Ga voor bio
Biologische potgrond is altijd beter voor de natuur: er zitten geen chemische stoffen in en de ingrediënten zijn biologisch. Alleen bevat hij nog vaak turf, en dat is tegenstrijdig, want de turfontginning veroorzaakt grote schade aan het milieu. Neem liever biopotgrond waar de turf vervangen is door kokosvezels, onder andere van het biomerk Ecostyle. Als je groenten en kruiden in potten kweekt, kies dan sowieso voor biologische potgrond. Die bevat extra compost en lavagruis voor een goede drainage.
Hoeveel potgrond heb je nodig?
Voor je enthousiast naar het tuincentrum gaat, is het belangrijk om te bepalen hoeveel potgrond je ongeveer nodig hebt. Zo voorkom je dat je met te veel potgrond naar huis gaat, of erger nog, te weinig. Een richtlijn:
- Ronde bloempot van 30 cm diameter en 30 cm hoog: 18 tot 20 liter
- Smalle bloembak van 80 cm lang, 17 cm breed en 14 cm diep: 25 liter
- Moestuinbak van 1 m2 groot en 40 cm diep: 350 tot 400 liter
Zelf potgrond maken
Heb je nog ergens een restje oude potgrond liggen? Dan kun je die vaak nog prima hergebruiken. Maar het is ook heel gemakkelijk om zelf je potgrond samen te stellen. Dit heb je nodig:
- 40% tuingrond
- 40% compost
- 20% grof zand
Heb je zanderige tuingrond, vervang het zand dan door bladaarde en voeg 3% bentoniet (kleimineraal) toe. Is je tuingrond klei, vervang dan de helft van de tuingrond door bladaarde.
Tips bij de aankoop van potgrond
- Hoe verser de potgrond, hoe beter, maar helaas staat er niet altijd een productiedatum op de verpakkingen. Ga in dat geval op de netheid van de verpakking af.
- Laat een zak die aangekoekt aanvoelt liever liggen. Dat is bijna zeker oude potgrond.
- Koop geen zakken die al lang buiten liggen, daar hebben ze te veel te lijden onder de zon of koude.
- Wil je minder gieten? Kies dan voor potgrond met waterkristallen; die nemen het water op en geven het maar heel langzaam weer af, op het moment dat je planten het nodig hebben. Je kunt ook waterkristallen apart kopen en mengen onder de potgrond. Je spaart er hoe dan ook heel wat werk én kostbaar water mee uit.
Bron: Libelle 20/2020 – Laurence Machiels
Meer lezen:
- Voeding voor kamerplanten: welke soorten zijn er en wanneer geef je het?
- 10x beeldige bloempotten om je terras op te fleuren
- Planten water geven bij droogte: tips van onze tuinexperte
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!