Rabarber: de eerste groente uit de moestuin die de lente inluidt
De moestuin ligt er nog wat kaal bij, maar je kunt wel al rabarber planten! Een vaste plant waarvan je veel jaren na elkaar kunt smullen. Lekker!
Wachten op rabarber
Rabarber is een makkelijke plant om zelf te kweken. De valkuil is echter geduld! Iets wat moestuiniers vaak de das omdoet.
Een jong plantje kun je in het najaar wanneer de grond nog warm is, in de tuin planten of in februari/maart, en dan is het wachten geblazen tot rond april-mei om lekkere stengels te kunnen oogsten. Met een jong plantje bedoelen we een plant die een jaar of 2 oud is.
Zaaien kun je ook doen vanaf maart of april, maar dan wordt je geduld pas echt op de proef gesteld. Reken op een aantal jaren voor je geniet van de friszure smaak van eigen gekweekte rabarber.
Allemansvriend
Voorts is rabarber een cadeau om in de tuin te hebben en heb je er weinig omkijken naar zolang ze maar op een zonnige plek in goed doorlaatbare grond staat. De plant wordt nauwelijks geteisterd door ongedierte en heeft zo goed als geen natuurlijke vijanden. Wat je wilt vermijden, is dat er bloemen aankomen en ze dus doorschiet. Want de grote bloemknoppen nemen namelijk alle voedsel en energie weg van de eetbare stengels.
Zo plant je rabarber
Voorzie een vierkante meter grond en maak een kuil van ongeveer 5 cm diep. Vul de kuil op met vruchtbare potgrond. Bemesten kun je juist voor of juist na de oogst doen. Dan leg je wat compost rondom de plant maar nooit op het hart van de plant.
Zo oogst je rabarber
Vanaf het tweede jaar is het oogsttijd. Dan zouden de stengels rond april zo’n 60 cm hoog moeten zijn. De stengels verwijder je het best door er een kwartdraai aan te geven. Gebruik in ieder geval geen mesje, want dat kan voor verrotting en schimmel zorgen aan de steel.
Oogst altijd maar tot maximaal de helft van de stengels en kies er de grootste, sappigste en dus lekkerste uit.
Je kunt rabarber oogsten tot de langste dag van het jaar, 21 juni. Daarna is de rek eruit en heeft de plant rust nodig. Sommige volkswijsheden claimen zelfs dat het oogsten en eten van rabarber nadien giftig is. Of dat waar is, lees je hier:
Feit of fabel: is rabarber giftig na de tweede oogst?
Zo eet je rabarber
Eens je de stengels hebt geplukt, verwijder je de bladeren met een mesje. De bladeren zijn giftig en dus niet eetbaar. Jonge stengels hoef je niet te schillen. Bij oudere stengels trek je de draden ervan met een scherp mesje.
De lichtere, bredere stukken onderaan hoef je niet te verwijderen, want die deeltjes neutraliseren het zurige een beetje en zijn goed voor je maag. Nu kun je ermee aan de slag. Rabarber is overheerlijk in compote, taarten, bij een stukje vlees maar evengoed lekker uit het vuistje!
Rabarberplant vermeerderen
Wist je dat een gezonde rabarberplant wel 20 jaar meegaat? Van een tuinaanwinst gesproken! Als je plant ongeveer vijf jaar oud is, kun je hem vermeerderen. In dit artikel lees je hoe en wanneer je dat doet:
Rabarber stekken: zo pak je het aan
Ook interessant:
- Venkel uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
- Bonen uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
- Soorten sla uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!