Het rozemarijngoudhaantje: de bloedmooie vijand van mediterrane kruiden
Zag je op zonnige dagen ook wel eens zo’n glimmend kevertje in je rozemarijnstruik? Dan hebben we geen goed nieuws voor jou. Hoe mooi dit goudhaantje ook is, je bent het namelijk beter kwijt dan rijk. Het rozemarijngoudhaantje richt heel wat schade aan aan mediterrane planten zoals rozemarijn, tijm, salie en lavendel. Maar hoe kun je het herkennen en bestrijden?
Het rozemarijngoudhaantje herkennen
Het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana) is een exoot die zich ondertussen al goed heeft verspreid over de Lage Landen. Aanvankelijk kwam hij enkel voor in het gebied rond de Middellandse Zee, maar door internationale handel en klimaatsverandering is z’n leefgebied al aardig uitgebreid.
Met hun glimmende, groen-rood gestreepte schild zijn de diertjes makkelijk te herkennen. Op zonnige dagen blinken ze in het zonlicht, en vind je ze makkelijk terug in de rozemarijnstruik, meestal aan de toppen van de takken.
Krijgen je kruidenstruiken bruine toppen? Zijn de rozemarijnblaadjes stuk voor stuk afgevreten aan de top? Dan wijst ook dat in de richting van het rozemarijngoudhaantje. Zowel de larves als de kevers doen zich te goed aan het frisse, jonge groen van onze planten.
Tot nu toe blijft de vreetschade beperkt tot houtachtige, mediterrane planten, en zal dit kevertje dus geen plaag voor de hele tuin worden.
Bestrijding?
Omdat het rozemarijngoudhaantje niet van nature in onze contreien voorkomt, zijn er geen natuurlijke vijanden. En daarnaast bestaat er ook nog geen (goedgekeurd) bestrijdingsmiddel. Het enige wat je kunt doen, is handmatig de kevertjes uit de struik halen en vernietigen.
Meer plagen in de tuin
- Aardvlooien in de moestuin: wat zijn ze en wat kun je ertegen doen?
- 5 natuurlijke manieren om bladluizen te bestrijden
- De 5 beste tips om slakken uit de moes- en siertuin te bannen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!