Zo creëer je een sfeervolle buitenhoek in 5 stappen
Of je nu een royale tuin hebt of een klein terras of balkon… iedereen wil graag die sfeervolle buitenhoek waar het goed toeven is. Zo richt je hem stap voor stap in.
Als je het puur functioneel benadert, koop je een set tuinstoelen en een bijpassende tafel die je mooi vindt, en dat is het dan. Gasten kunnen aanschuiven en zelf eet je buiten wanneer het weer meezit. Maar het zou jammer zijn om niet dat stapje verder te gaan en een buitenhoek te creëren waar je echt van kunt genieten. Waar het gezellig toeven is met een wijntje en een boek, of waar je makkelijk uren met je vrienden kunt doorbrengen. Wil je dat ook, maar weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? Volg dit 5-stappenplan en je creëert de buitenhoek van je dromen.
Stap 1: Kies de stijl die bij je behoeften past
Het eerste wat je doet, is je afvragen wat je buitenhoek moet uitstralen: is het rust om na een hectische werkdag of -week op je positieven te komen? Is het gastvrijheid, omdat het bij jou een zoete inval is en je wilt dat vrienden en familie zich welkom voelen? Of is het een vakantiesfeer, omdat je ook op momenten dat je thuis zit, je in je favoriete vakantieland wilt wanen? Voor elk van die wensen is er wel een stijl of twee te vinden die daar bij aansluit. En als je die stijl in je hoofd hebt, kan je buitenhoek snel en consequent ingericht worden.
- Wil je dat je buitenhoek vooral rust uitstraalt, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de oosterse stijl. Hierin spelen grijs, wit en zwart de hoofdrol, tinten die zich niet opdringen maar een rustige basis vormen, samen met weelderig groen van planten. Qua materialen zijn natuurlijke bamboe en hout ideaal. En deze stijl streelt je gehoor: het ruisen van de wind door weelderige bamboe, het klateren van een borrelsteen of het zachte tingelen van een windgong maken de ervaring compleet.
- Ook de Scandinavische stijl brengt door zijn soberheid rust. No-nonsense tuinmeubelen met strakke lijnen van natuurlijke materialen zoals hout of rotan, maar ook van metaal of kunststof passen hier perfect bij. Qua kleuren duiken ook hier tinten zoals grijs, wit en zwart op, maar pastels – voor bijvoorbeeld kussens, parasol, tuinstoelen… – verzachten het geheel. Transparant glazen accessoires (een waterkaraf, een sober windlicht) maken deze stijl áf.
- De tropische stijl is goed voor een instant partygevoel, om gasten te ontvangen en om samen een feestje te bouwen. Kleur is hier het codewoord, en niet zomaar één kleur, maar een bonte mix van rood, roze, oranje, turkoois en grasgoen. Qua materialen zijn natuurlijke rotan en bamboe of robuust vormgegeven houten tuinmeubelen ideaal, maar accessoires zoals een parasol mogen best funky en zelfs randje kitscherig zijn. Schuw geen plastic hier. Muziek is een must om extra sfeer te scheppen, en als je er plaats voor hebt, is een outdoor bar de absolute max.
- De Franse Rivièra-stijl nodigt met zijn brede retro-strepen in felrood of knalgeel ook zeker uit tot een feestje. De strepen komen terug in de kussens van het tuinmeubilair en vooral ook in een parasol en/of tuinscherm. Tuinmeubelen zijn slank vormgegeven en dus liefst van metaal, in stralend wit of stijlvol zwart; de kussens scheppen de sfeer! Accessoires met een zeker luxegehalte passen hier uitstekend bij; denk aan met goud geborduurde kussens en goudkleurige kandelaars, bijvoorbeeld.
- Vakantiegevoel gegarandeerd als je de mediterrane stijl kiest, en terracotta in je buitenhoek introduceert. De warmte die dit kleurenpalet – dat gaat van poederroze over roestoranje en baksteenrood tot diepbruin – met zich meebrengt voert je zo naar warme landen als Marokko en Italië. Kijk voor tuinmeubelen uit naar natuurlijke materialen zoals hout en rotan, en vul aan met eerlijke en basic accessoires van gebakken klei – échte terracotta dus. Terracotta bloempotten zijn een must!
- De Ibiza-stijl is al langer populair en terecht, want hij creëert dat relaxte eilandgevoel. Wit en ecru zijn hier dé basistinten, maar een felle kleurtoets kan zeker geen kwaad. Macramé is één van de absolute codewoorden, voor kussens, een parasol, een muurhanger of plantenhangers en vooral ook voor een hangmat. Accessoires die bij deze stijl passen, kunnen niet fantasievol genoeg zijn; ze hebben kraaltjes, pareltjes, kwastjes of franjes.
Stap 2: Van open ruimte naar gezellige cocon
Het woord ‘buitenhoek’ verklapt het al… waar een open ruimte niet bepaald uitnodigt tot zitten, doet een afgeschermde hoek dat wel. Het afschermen kun je letterlijk nemen: vertrek daarom best van de achtergevel of een tuinschutting en voorzie minstens aan één zijkant een tweede afscheiding, in de vorm van een groene haag (bijvoorbeeld lange bakken met bamboe), een balkonscherm, een outdoor rek waarin je bijvoorbeeld plantjes zet of een simpel windscherm. Heb je de mogelijkheid om gordijnen te hangen, dan scheppen deze extra sfeer omdat ze mee bewegen in de wind. Binnen de buitenhoek kun je nog een extra zitcocon creëren, met een hangmat of hangstoel voor jezelf, of – als het ruimer moet zijn voor meer mensen – een outdoor loungeset in hoekopstelling.
Stap 3: Ga zitten, liggen en vooral… hangen
Wat een buitenhoek gezellig maakt, is dat hij niet alleen uitnodigt tot zitten en onderuit zakken, maar vooral ook tot liggen en hangen. Je zachtjes kunnen laten wiegen in een hangstoel of hangmat geeft een instant gevoel van welbehagen, en alleen nog maar een hangmat zíén geeft al zin om er meteen in te kruipen. Voorzie daarom de nodige stoelen en fauteuils, maar zeker ook een hangstoel, hangmat of schommelbank.
Verlies ook de grond niet uit het oog als extra zitmogelijkheid. Want wat is nu relaxter dan bij een groep vrienden aan te sluiten op een comfortabele poef, een dik zitkussen of een stapel grondmatrassen? In elk van de bovenstaande stijlen past wel iets van die aard: kijk voor de oosterse zenstijl bijvoorbeeld uit naar een memory foam futon matras. Bij de Scandinavische stijl past een no-nonsense katoenen poef, bij de tropische stijl een felgekleurde grondmatras, en bij de Rivièra-stijl een gestreept vloerkussen. Voor de mediterrane stijl zijn vierkante matraskussens dan weer ideaal, en voor de Ibiza-stijl een donzig witte matras met strikjes. Met al die extra zitjes op de grond, is een vloerkleed geen overbodige luxe. Ook in die categorie kun je een exemplaar zoeken dat past bij je favoriete stijl. Waar je ook zit of ligt, je wilt wel altijd een tafeltje bij de hand om je glas op te zetten, of je tube zonnecrème. Kwam je loungeset al met een salontafel, investeer dan toch nog in een paar bijzettafeltjes die licht genoeg zijn om te verplaatsen, maar stevig genoeg om niet om te vallen.
Stap 4: Sfeervol licht voor de late uurtjes
En toen was er licht… voor een gezellige buitenhoek komt dat in de vorm van lichtslingers (ideaal voor de tropische stijl of de Ibiza-stijl), bamboe lantaarns voor de oosterse en mediterrane stijl of wat strakkere windlichten voor de Scandinavische en de Rivièra-stijl. Outdoor kaarsen in blik of een aardewerken schaal of pot – met een extra dikke wiek die liefst niet walmt – zijn een leuk extra, zeker als je ze met een lekker geurtje kiest, of met citronella om de muggen weg te houden. Maar erg in opmars zijn outdoor-ledlampen, al dan niet op zonne-energie, die je makkelijk aan een handvat verplaatst. Want elektrische snoeren in je buitenhoek zijn alleen maar lastig.
Stap 5: Geen gezellige buitenhoek zonder groen
Niets zo rustgevend als bamboegebladerte dat ritselt in de wind, en de plant is ideaal om een beschutte hoek of haag mee te vormen in je oosterse buitenhoek. Maar zet hem niet zomaar in de volle grond, want veel bamboesoorten woekeren. Dé soort voor in pot is Fargesia, omdat hij geen worteluitlopers vormt en vrij winterhard is. Geef bamboe geregeld water uit de regenton. Ook hoge siergrassen ruisen! Prachtriet (Miscanthus sinensis) vormt één mooie pol van overhangende groene bladeren en bloempluimen, net zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) met zijn borstelige bloemaren. En de delicate stengels van pijpenstrootje (Molinia caerulea) bewegen bij elk zuchtje wind. Waterbehoefte? Matig, een béétje droge grond kan geen kwaad. Al dit groen is ideaal om in lange bakken te zetten en zo een groene haag mee te vormen.
Met één palm, bijvoorbeeld Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis) creëer je in één klap een tropisch sfeertje of een relaxt eilandgevoel. Zet hem in goed doorlatende grond in een grote stenen pot, laat de grond niet uitdrogen, en bescherm de plant in de winter tegen vorst. Zet in de zomer grote kamerplanten zoals Monstera, Strelitzia en bananenplant, maar ook cactussen en vetplanten buiten voor een extra groene boost. Vermijd direct zonlicht, om brandplekken te vermijden. En haal de planten op het eind van de zomer op tijd weer naar binnen.
Een flinke olijfboom kost een flinke duit, maar één zo’n blikvanger maakt het mediterrane plaatje compleet. Voed je boom geregeld bij met meststof voor mediterrane planten en je hebt er quasi geen omkijken naar. Een langere periode van droogte zal deze boom niet deren. Ook een vijgenboom is een mooie aanwinst. Met af wat extra voeding floreert hij in pot, maar hij kan ook in de volle grond tegen een zuidelijke muur. Geniet van de heerlijke vijgen! Vul aan met een oleander, een citrusboompje of – als je graag de Franse toer op gaat – potten lavendel, bougainvillea en Provençaalse kruiden. En zet al dat mediterraan moois in stevige terracotta potten.
En welk groen past bij de Scandinavische tuin? Voornamelijk planten die je ook in onze contreien vindt, denk maar aan varens, buxus, coniferen, hortensia’s en rozen, maar toch ook mediterrane planten zoals olijf en citrusboompjes. De manier om ze te stylen is wel anders; zet ze in fijne metalen potten of bakken op pootjes.
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!