Soorten sla uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
Aan de slag gaan met de oogst uit je moestuin: wat fijn! Met de tips van Wim Lybaert zaai jij als een pro én maak je binnenkort de lekkerste gerechten met je eigen groenten. Lees hier Wims beste weetjes over sla:
Sla kweken is simpel
Wim Lybaert: “Sla is een echte groente voor beginners: zaaien, water geven, (een beetje) wieden en klaar. Staar je niet blind op klassieke kropsla, maar maak het spannend met snijsla, pluksla, krulsla, rucola, batavia … Zaai elke twee weken wat bij, en je hebt zeven maanden lang verse sla op je bord.
Er zijn enorm veel verschillende slasoorten! Niks leukers dan je moestuin inlopen en je eigen salade samenstellen. Die is ook altijd lekker vers en knapperig!”
Moestuintips
- “Oogst snijsla vanaf 10 cm hoogte, snij kropsla af zodra je een krop voelt. Je kunt van kropsla ook gewoon systematisch de buitenste bladeren plukken.”
- Sla heeft de neiging om door te schieten bij warm weer. Zorg eventueel voor schaduw en geef voldoende water.
- Hartje zomer wil slazaad soms niet kiemen omdat het té warm is. Stop het dan eerst een nachtje in de koelkast. Heb je maar een klein gezin, kweek dan minikropjes als little gem. Zaai vanaf juli wintersla zoals radicchio rosso, groenlof, andijvie en veldsla.
- Let op: Slakken zijn dol op sla, dus strooi ecologische korrels. Wied ook regelmatig en geef water bij droog en heet weer.”
Graag meer tips & tricks om succesvol te leren moestuinieren? Schrijf je dan in voor onze gratis moestuincursus! In 5 praktische modules helpen we je stapsgewijs op weg naar een geslaagde oogst. Extra fijn: bij elk onderdeel krijg je ook een verduidelijkende video met onze Groen-experte Laurence Machiels.
Zo begin je eraan
- Zaad tot oogst: snijsla 5 weken, kropsla 8 tot 10 weken
- Zaaien: maart (onder glas), april tot eind september (volle grond)
- Planten: april tot eind september
- Oogsten: april tot eind november
- Bewaren: oogst à la minute. Bewaar overschot maximaal 3 dagen in een vochtige handdoek in de koelkast.
Sla in de keuken
Wim Lybaert:
- “Oorspronkelijk werd sla helemaal niet gekweekt voor de blaadjes, die toen nog erg bitter smaakten, maar voor de olierijke zaden. Als de Egyptenaren al sla aten, dan was het nooit rauw, maar wel gekookt of gestoofd. Het bordje sla zoals wij dat kennen, werd pas door de Romeinen geïntroduceerd.
- Ja, de Romeinen aten écht Romeinse sla, al waren die kroppen ruim vijf keer groter dan de kleine little gems die we nu kennen. IJsbergsla werd dan weer wel speciaal gekweekt om onder een berg ijs te worden vervoerd.
- De volgende eeuwen nam sla een hoge vlucht en werden er almaar zoetere en zachtere soorten ontwikkeld, onder andere onder impuls van Nederlandse kwekers. Onze sla van vandaag verschilt niet zoveel van die uit de 18de eeuw, al zijn er ondertussen jammer genoeg vele honderden lokale variëteiten verdwenen. Elke regio had wel haar eigen slasoort, soms was die zelfs eigen aan een bepaald dorp.
- Sla kun je rauw eten, maar is ook lekker gestoofd of in soep.”
6x sla op je bord
Moestuinlectuur
Uit Libelle Lekker 4/2020
Meer nieuws uit de moestuin:
Schrijf je in voor onze moestuinnieuwsbrief
Abonneer je op onze moestuinnieuwsbrief en ontvang 2-wekelijks op zaterdagochtend het beste moestuinnieuws, gratis en voor niets in je mailbox!
PS Ben je al lid van onze Libelle Tuinclub op Facebook? Da’s een supergezellig clubje van mensen met een passie voor groen die elkaar inspireren, vragen en tips uitwisselen. Dat ontdek je allemaal hier!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!