Snijbiet in de moestuin: zaaien, oogsten en opeten
Snijbiet (of warmoes) is zo’n vergeten groente die langzaam maar zeker opnieuw een plekje in onze moestuin én keuken weet te veroveren. Het kleurrijke broertje van de suikerbiet en rode biet is makkelijk te kweken, heel gezond en bovendien ook erg lekker. Maar snijbiet in de moestuin, hoe moet je die zaaien en oogsten? En wat maak je ermee klaar?
Snijbiet zaaien in de moestuin
Wanneer je zaden van snijbiet koopt, koop je eigenlijk vruchtkluwen van de plant waarin telkens 3 à 4 zaadjes zitten. Dat betekent dat je na het kiemen de snijbietplantjes moet uitdunnen, zodat er per zaaiplek 1 sterke plant overschiet. De zaaiperiode loopt van maart tot midden augustus, waardoor je makkelijk tot diep in het najaar kunt genieten van deze bladgroente. Snijbiet in de moestuin heeft wel genoeg ruimte nodig, voorzie zeker 30 cm rondom.
Snijbiet wordt niet graag verplaatst, dus zaai ter plekke en hou 10 à 15 cm tussen elk kluwen. Na ongeveer 2 weken laten de eerste plantjes hun kopje zien. Geef snijbiet bij voorkeur een plekje in de volle zon, maar ook in de halfschaduw doet-ie het goed.
Snijbiet oogsten
Bij snijbiet heb je gedurende lange periode een zalige oogst. Door telkens de jonge (buitenste) bladeren te plukken, stimuleer je groei en blijft de plant groeien. Zolang het hart van de plant intact blijft, ben je zeker van een langdurige oogst.
Lekkere gerechten met snijbiet
In Engeland kennen ze deze bladgroente als spinach beet, en dat verklapt dan ook direct hoe snijbiet smaakt én hoe je het bereidt. De bladeren hebben een vrij zachte smaak, waardoor ze makkelijk te combineren zijn met andere (blad)groenten. Stoof de malse bladeren aan zoals spinazie, eet ze rauw in een slaatje of verwerk ze in een stoofpotje.
Ook de kleurrijke stengels zijn trouwens perfect eetbaar. Afhankelijk van de dikte moet je ze natuurlijk wel iets langer stoven dan de bladeren.
Nog meer lekkere groenten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!